Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Az önkormányzat december 16-án megnyitja az Életmentő Pontot

2019. december 16. hétfő

A Józsefvárosi Önkormányzat kezdeményezésére 2019. december 12-én egyeztetést tartottak a kerületi hajléktalan-ellátó szervezetek. Az új kerületvezetés célja a fedél nélkül, közterületen élő emberek segítése, nem pedig az üldözése, az áldozathibáztatás.

A szervezetek feladata, hogy együttműködve tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy lehetőleg senki ne kényszerüljön utcán, fűtetlen helyiségben éjszakázni. Az önkormányzat december 16-án megnyitja az Életmentő Pontot, ami az intézményekbe valamilyen okból be nem jutók számára biztosít éjszakára meleg tartózkodási, pihenési lehetőséget. A korábbi évekkel ellentétben most szociális munkások is dolgoznak itt, feladatuk a betérők továbbsegítése, a szolgáltatás humánus működtetése.

A megbeszélésen résztvevő szakemberek részletesen megbeszélték a téli felkészülés feladatait, az önkormányzat pedig intézkedési tervet készít a hideg beálltakor, vagy a vörös kód elrendelésekor megtehető rendkívüli lépésekről. A résztvevők megállapodtak, hogy a téli időszakban havonta tartanak egyeztetést, majd a hosszabb távra koncentrálva elkezdik a kerületben fedél nélkül élő embereket segítő szolgáltatások munkájának, együttműködésének továbbgondolását annak érdekében, hogy végül egy több évre szóló közös tervet fogadhassanak el.

Az Életmentő Pont a Dankó u. 18. szám alatt működik, minden nap 19-07 óra között van nyitva. A fűtött sátorban mindenkit várnak, aki otthonában vagy a közterületen nem tudja biztonságban tölteni az éjszakáját. A szolgáltatás a pihenési, melegedési lehetőségen túl más ellátást nem biztosít, szociális munkások segítenek abban, hogy hosszabb távon mindenki a számára legmegfelelőbb körülmények közé kerüljön.

Ha a megfagyás veszélyének kitett, otthontalan embert lát, vagy az intézményrendszer működésével kapcsolatos információkra van szüksége, kérjük hívja a Menhely Alapítvány Diszpécser Szolgálatát a 338 41 86 telefonszámon. Segítségét köszönjük!

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben