Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A polgármester szerint az ügy szereplőinek vállalniuk kell a jogi felelősséget

Az e-mail gate és ami mögötte van

2020. január 09. csütörtök

A jelek szerint megvannak az első válaszok arra a kérdésre, hogy miért tűnt el sok értékes adat a számítógépekről a Józsefváros újság szerkesztőségében közvetlenül a választások után.

Pikó András polgármester több helyütt is elmondta már, hogy lapunktól, a Józsefváros újságtól az előző szerkesztőség legtöbb tagja hirtelen távozott, de előtte a számítógépes rendszer egy részét törölték, néhány számítógépből pedig eltávolították és elvitték a merevlemezeket. Márpedig minden megsemmisített adat és eltűnt eszköz köztulajdon. Mindez az átadás-átvételkor derült ki az új városvezetés számára, és nem értették az okokat.

Egészen addig, amíg az átadás-átvételt követő informatikai átvilágítás során elő nem került néhány olyan e-mail, amely azt bizonyítja, hogy a Fidesz helyi és országos politikusai, továbbá a jegyző – aki választási időszakban egyben a Helyi Választási Iroda vezetője is – belefolytak a lap szerkesztésébe.

Pikó András december közepén sajtótájékoztatón hozott nyilvánosságra olyan leveleket, amelyekben Nyerges Zoltán, az újság korábbi főszerkesztője a nyomdába küldés előtt a megjelentetni tervezett lapszámot elküldte Sára Botond korábbi polgármesternek, Rimán Edinának, a korábbi jegyzőnek, továbbá Farkas Örsnek, a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ felügyelőbizottsági elnökének, aki korábban Kocsis Máté, a körzet fideszes országgyűlési képviselőjének kabinetfőnöke is volt.

De az alábbi levelet, amelyről részletesen is szót ejtünk, megkapta Kocsis Máté is. Ebben Nyerges egy páros interjúról egyeztet a címzettekkel, Rimán Edinával, Kocsis Mátéval és Kocsis Angéla volt kabinetvezetővel. Nyerges javasolta, hogy a kampányhajrában legyen kettős interjú Kocsis Mátéval és Sára Botonddal, mert külön-külön már úgyis adtak interjút. Amint az e-mail szövegéből is látszik, Sára felől „mehet lazába”, Rimán Edina pedig azt is megállapította, hogy a helyi választási bizottság ezen „nem találhat fogást”.

Pikó a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a szereplőknek jogilag is felelősséget kell majd vállalniuk mindezért. Érdemes felidézni, hogy a korábbi Józsefváros újságot az elmúlt évek választási kampányaiban mutatott elfogult, az ellenzéket semmibe vevő szerkesztőségi gyakorlata miatt a különböző választási bizottságok többször elmarasztalták. A legutóbbi választáson pont a végül nyertes korábbi ellenzék perelte be Nyergest az elfogultságért, melynek következtében a Kúria által kiszabott félmillió forintos büntetést a korábban perlőknek, jelenleg az önkormányzat vezetésében ülőknek kell rendezniük – közpénzből.

Ezért a város vezetése azt tervezi, hogy ezt a büntetést egy magánjogi per útján tovább hárítja a személyi felelősre, Nyergesre. Mivel pedig álláspontjuk szerint Rimán Edina visszaélt jogkörével, ezért a polgármester kezdeményezi visszahívását a kerületi újság felelős kiadója, a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. felügyelőbizottsági elnöki posztjáról.

Pikó szerint kerültek elő olyan levelek is, amelyek azt igazolják, hogy az önkormányzati szervezetek megfigyelték az őt polgármester-jelöltként indító C8 civil szervezet kampányeseményeit is. Ezeket nem mutatta ugyan be, de amelyeket nyilvánosság elé tárt, azokon kitakarta a nem önkormányzati e-mail címeket. Ennek ellenére Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság vezetője vizsgálatot indított az önkormányzat ellen. Péterfalvi azzal érvelt a Magyar Hírlapnak, hogy a hivatali e-mail fiókokban tárolt adatok személyes adatnak minősülnek, azok kezelése pedig adatkezelésnek, így a volt dolgozók archivált személyes fiókjainak tartalmát nem lehet csak úgy nyilvánosságra hozni.

Erre az Átlátszón reagált Tóth Balázs jogász. Szerinte Pé­terfalvi Attila álláspontja ellenkezik a magyar törvényekkel, valamint az Alkotmánybíróság, a Kúria és az Emberi Jogok Európai Bíróságának gyakorlatával. A Helsinki Bizottság jogásza úgy érvel, hogy az uniós és a hazai törvények szerint egyes személyes adatok a nyilvánosságra tartoznak. És mivel a Pikó által közzétett levelezésekre olyan személyek között került sor, akik közfeladatot látnak el, és az emailek tárgya is a közfeladattal volt kapcsolatos, ezért nyilvánosságra hoza­taluk jogszerű.

 

Szöveg: Gaal Ilona

Címlapi kép: Pixabay

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben