Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Az új év első napjának reggelén már alig lehetett szemetet találni az utcákon

Amíg a lakók a szilveszteri bulit pihenték, az FKF csendben eltakarított mindent

2020. január 10. péntek

A szilveszteri szórakozás mindig hatalmas szeméttel jár. Ilyenkor a szokásosnál is több üres üveg, amúgy is illegális petárda- és tűzijáték-maradvány hever az utcákon, de január elsején reggel ezekből alig láttunk valamit. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) munkatársai ugyanis a kosz nagy részét eltakarítot¬ták, az utcai és kommunális szemeteseket kiürítették. Csak elszórtan maradt néhány zacskó, konfetti és némi, a nyolcker arculatához sajnos szorosan hozzá¬tartozó kutyaürülék.

Az új év első napján a reggeli órákban végigjártuk az utcákat, és azt tapasztaltuk, hogy a főbb utak, mint a Baross vagy a Népszínház utca, kifejezetten tiszták, a Csarnok- és Palotanegyed utcáin és terein szintén alig látni szemetet, míg a Magdolna- és Orczy-negyed viszont egyértelműen a legproblémásabb. Itt jellemzően a pincelépcsőknél, parkoló autók kerekeinél, kerítések vonalában és mögött, az ablakpárkányokon maradt olyan hulladék, amelyet nem takarítottak el reggelre.

A társasházak többsége elé kitették az összes szemetest, a szelektívet is, melyek közül a papírgyűjtő a legtöbb háznál láthatóan megtelt, általában nem is lehetett már becsukni, sőt több kukából szinte folyt ki a szemét.

Mint megtudtuk, a szelektív szemetet Józsefvárosban hetente egy alkalommal, péntekenként viszi el az FKF. Ez fix időpont, de úgy tűnik, lenne rá igény, hogy valamivel gyakrabban ürítsék ezeket a szemeteseket. A kommunális hulladékot hetente kétszer vagy háromszor szállítják el az adott társasház igényei szerint. Ha a ház kevesellné vagy sokallná az alkalmak számát, a közös képviselet jelezheti az FKF számára az igényét, akik felülvizsgálják a kérést, megbeszélik a szemétszállítókkal, és egy hónapon belül intézkednek.

Általánosságban elmondható, hogy szilveszter után egyáltalán nem mutattak borzalmas állapotokat az utcák Józsefvá­rosban, és Budapest többi kerületéhez mérve sem észleltünk szembetűnő különbséget.

Szöveg: Ádám Judit

Fotók: Marosi Csaba

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben