Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

François Fiedler-kiállítás a Műcsarnokban

A Palotanegyedtől Párizsig és vissza

2020. január 10. péntek

François Fiedler, azaz Fiedler Ferenc (1921–2001) a párizsi iskola, Miró, Chagall és mások társaként az expresszionista festészet világhírű képviselője. Most először látható élet¬mű kiállítása a Műcsarnokban, február 2-ig. A kiállításon Fiedler Péter, az életmű gondozója vezetett körül minket.

A Kassán született Fiedler Ferenc csodagyerek volt. Tíz évesen már a Benczúr Kör művészeivel állít ki, s a Szépművészeti Múzeum vásárolja képeit. A főiskolán Szőnyi István tanítványa és tanársegédje. Innen indul életre szóló barátsága Országh Lilivel, Reigl Judittal és Hantai Simonnal is.

 

Budapesti évei alatt a Palotanegyedben lakik, a Krúdy utca 2-ben, mesteréhez közel. A vészkorszakban Szőnyinek hamis papírok készítésével segít az üldözöttek mentésében. Legkedvesebb emlékei a Múzeumkerthez kötik, ahová festeni járt. 1948-tól Párizsban élt, Magyarországra már nem térhetett vissza.

 

1950-ben Miró fedezi fel, és a „fények festőjének” nevezi el. Felhagy a hagyományos ábrázolással, a lélek benyomásait, a belső világot viszi vászonra.

 

Egészen különleges módon festett. A nagyméretű vásznat a szabadban a földre terítette és látszólag véletlenszerűen festékfoltokkal borította, amit a szél és eső is megdolgozott. Ezután hónapokig tartó műtermi munkával, rétegről-rétegre vitte fel festéket sokféle technikát alkalmazva, amitől a kép térbeli kiterjedést kapott és az árnyékok is a kompozíció részévé váltak.

 

„Gyerekként megkérdeztem tőle, mit ábrázolnak a képei” – mondja Fiedler Péter. „Visszakérdezett: Te mit gondolsz? Azt lásd benne.” Nem adott címet a képeknek, mert ezek nem valamiről, hanem érzésekről, a belső világról szólnak, amit a néző magának fedez fel. „Azt javasolta, nézd meg közelről, majd nézd távolról. A lényeget így fogod meglátni.” Közelről fantasztikus művészi struktúrát, távolról fények és színek játékát láthatjuk. Ez a kiállítás nem csak Fiedlerről, hanem önmagunkról is szól, és egyedülálló szellemi-lelki utazásra visz.

 

Szöveg: Bányay Géza

Fotó: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben