Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Zölden, okosan

Hova dobjuk a leszedett karácsonyfát?

2020. január 11. szombat

A hagyomány szerint január 6-án, vízkereszt napján szokás leszedni a karácsonyfát, ám idén többen már a két ünnep között megszabadultak tőle Józsefvárosban. Sokan még mindig úgy gondolják, hogy legegyszerűbb kihajítani az erkélyen, pedig a kerü¬letben négy helyen is található kifejezetten a fenyőfáknak kihelyezett gyűjtőkonténer.

Ezekbe a gyűjtőkbe érdemes tehát dobni a leszedett karácsonyfát, de mivel a konténerek csak január 6-tól a fenyőfaszezon végéig vannak kint, a kommunális szemetes mellett elhelyezett fenyőfákat is kötelesek elszállítani a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) munkatársai. A gyűjtőkonténerek beszedésének nincs fix dátuma, akkor viszik el őket, mikor megtelnek, nagyjából február vége felé, úgyhogy aki sokáig szeretné a lakásában tartogatni a karácsonyi dekorációt, figyeljen rá, hogy amikor kidobná, megvannak-e még a konténerek.

A nyolcadik kerületben az alábbi helyeken található karácsonyfagyűjtő konténer az FKF honlapján elérhető információk szerint: a Baross utcai lakótelepen (az iskola mellett), a Százados út – Ciprus utca sarkán, a Blaha Lujza téren (a konténer mellett) és a Szenes Iván téren (a Delej utcai oldalon).

Az FKF a közleményében azt kéri, hogy aki a kuka mellé helyezi el a fát, ügyeljen arra, hogy se a gyalogosok, se az autók forgalmát és parkolását ne akadályozza, illetve senki autójában ne tegyen kárt. Azt pedig talán nem is kell mondani, hogy kifejezetten balesetveszélyes az erkélyen vagy ablakon át kidobni a fenyőt.

Évente egyébként 5–600 ezer fenyőt gyűjt be és hasznosít újra az FKF. A kiszolgált tűlevelűeket először felaprítják, majd a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek.

„A fenyőfa a magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag, melyből az elégetéssel több tízezer budapesti háztartás számára biztosítunk fűtési hőt és villamos áramot” – írják. Kárba tehát nem vesznek azután sem a fenyők, hogy egyszer használatos karácsonyfaként már kiszolgálták az idejüket.

Szöveg: Ádám Judit

Fotó: Marosi Csaba

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben