Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

TISZTÁZZUK A KAOTIKUS HELYZETET AZ INGYENES PARKOLÁS KÖRÜL!

Nem mindegy, hová áll

2020. január 22. szerda

De miért? – szakadt ki a kérdés sok kerületi lakosból, amikor látta, hogy megújított ingyenes várakozási hozzájárulása néhány útvonalon idéntől már nem érvényes, s ott fizetnie kellene. Kiderült, hogy a szabályozást szóbeli megállapodás és jogszerűtlen vezetői utasítások alapján módosították, a káoszban pedig a kerület új vezetésének kell már rendet tennie.

Az év elején meglepődve tapasztalta sok kerületben élő autótulajdonos, hogy parkolási engedélye nem érvényes néhány olyan területre, ahol addig ingyen megállhatott vele. Pikó András polgármester gyorsan reagált, igyekezett tisztázni a helyzetet a Fővárosi Önkormányzattal, mi pedig összeszedtük a legfontosabb fejleményeket az ügyben.

Fővárosi fennhatóságú zónák

A bosszantó helyzet megértéséhez tudni kell, hogy Józsefváros közterületeinek vannak a főváros tulajdonában álló részei, ezek többségén pedig fizetős a parkolás, kivéve 4 területet, melyeket egy 2010-es fővárosi rendelet (30/2010 KGy rendelet 5. sz. melléklet) ingyenessé tett a helyi lakosok számára.

Ez a Baross utca, az Üllői út, a Ludovika tér és a Harminckettesek tere.

Ezeken kívül eddig nem kellett fizetni a parkolásért a szintén fővárosi tulajdonú II. János Pál pápa téren sem. Hogy mi alapján volt ez így eddig, az rejtély, hiszen az ügyben mérvadó fővárosi rendelet nem sorolta fel a teret kivételként, így valamilyen különmegállapodás lehetett a kerület előző vezetése és a még Tarlós István vezette főváros között, ám mivel írásos nyoma nincs, jogilag sajnos semmi alapja.

Miért írták felül a rendeletet?

Bárhogy is volt, az évek óta változatlan rendszerhez a lakosok hozzászoktak, ellenkező közlés hiányában pedig joggal várták az érintett területek környékén lakók, hogy idén is megkapják a parkolási engedélyeket ezekbe a zónákba.

A Józsefvárosi Gazdálkodási Központ (JGK) leköszönő parkolási vezetője távozása előtt, 2019. október végén utasítást adott a parkolásüzemeltető cégnek, hogy 2020-tól váljon fizetőssé a Baross utca, az Üllői út és a II. János Pál pápa tér a kerületieknek.

Józsefváros új önkormányzata csak 2020 januárjában, a lakossági panaszokból értesült erről, így vizsgálatot indítottak. Jelenlegi információik szerint a JGK távozó vezetőjének nem volt joga elrendelni az ingyenes parkolás megvonását, így érvénytelennek tekintik az intézkedését – már csak azért is, mert a Baross utca és az Üllői út mentességéről szóló fővárosi rendelet továbbra is érvényben van.

Vagyis a 2020-as engedélyeket hibásan (hiányosan) adták ki, a parkolás továbbra is lehetséges a kerületben élőknek a Baross utcán és az Üllői úton.

Mi lesz a II. János Pál pápa térrel?

Ezzel az egy területtel kapcsolatban az tudható, hogy a valamilyen formában létező, de a hatályos fővárosi rendeletnek ellentmondó állapotot „felülírta” egy 2018-as megállapodás a kerületi korábbi vezetői és a főváros között, így elméletben 2019-től már fizetőssé vált a parkolás a II. János Pál pápa téren. Csakhogy egy belső utasításból kiderült, ezt tudatosan nem hajtották végre a kerületnél – vélhetően azért, mert önkormányzati választás évében népszerűtlen intézkedés lett volna. Így inkább egész évben nem büntettek meg senkit, aki ott várakozott az autójával, pedig az akkor már szabálytalan volt, csak senki nem tudta.

A II. János Pál pápa tér esetében jó hír, hogy a 2019-ben kiadott parkolási engedélyek 2020. február 28-ig érvényesek, így egyelőre senkinek nem kell aggódnia, nyugodtan parkolhat a téren.

Pikó András jelenleg is tárgyalásokat folytat a fővárossal, és próbálja elérni, hogy itt se kelljen parkolást fizetniük a kerületieknek.

Bonyolítja a helyzetet az Erkel

Amióta megkezdték a Magyar Állami Operaház felújítását, az Erkel Színház ad otthont az Operaház programjainak. Sokan örülnek, hiszen nagyszerű előadásokat láthatnak a kerületben. A környék autótulajdonosai kevésbé, mivel az színházba érkezők elfoglalják a szabad helyeket.

Mivel még legalább 2021-ig kell elviselniük a környékbelieknek a kaotikus parkolási helyzetet, a kerület vezetése legalább annyiban szeretné megkönnyíteni a helyzetüket, hogy igyekszik megőrizni az eddig megszokott ingyenes parkolást számukra a téren.

Szöveg: Ádám Judit; Fotó: Ványi Ákos

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben