Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

MÉG MINDIG LEHET MIN JAVÍTANI: TÖBB FÉNYT AZ ÉJSZAKÁBA!

A rend megtartása közös érdek

2020. január 24. péntek

Gettó, magyar Harlem, dzsungel, nyócker – ilyen gúnynevekkel illették az itt élők és a városrészbe érkezők régebben a bűnözésről és prostitúcióról hírhedt Józsefvárost. Ez már bőven a múlt. A kerületi lokálpatrióta, ha manapság hallja ezeket a jelzőket, homlokát ráncolva felszisszen, kikérve magának az érvényüket vesztett bélyegeket. Utcai körképünk.

Alapvetően rendben

Hogy megtudjuk, minden rendben van-e az utcákon, arról kérdeztük a Józsefvárosban élőket, mennyire érzik biztonságban magukat a kerületben, milyen változásokat észleltek a közbiztonság területén, elégedettek-e a rendőri jelenléttel, netán próbálták-e már megtámadni őket itt valaha. A válaszadók jobbára pozitív képet festettek, ám még mindig vannak, akik úgy érzik: napnyugta után a sötét utcákat egyedül róni nem ajánlatos.

Figyel vagy nem figyel?

„Ha a rendfenntartók nem így végeznék a munkájukat, sokkal rosszabb dolgok történnének. De már nincs annyi lopás, nincs annyi agresszió” – mondta egy férfi. Igaz, a kocsiját egyszer megrongálták, de feljelentést nem tett, mert szerinte a közelben lévő térfigyelő kamera úgysem működött.

Vele ellentétben egy másik lakó éppen a kamerák hatékonyságát emelte ki. Arról is beszélt, hogy szerinte „változik egy kicsit a morál is, színesedik a kerület, több fiatal, kisgyermekes család költözik ide. Jótékony és nevelő hatású ez a dolog.”

Félelem nélkül

A téren üldögélő hajléktalan is azt ecsetelte, nincs oka félelemre:

„Aránylag jó a helyzet. Járőröznek rendesen a közteresek meg a rendőrök is.” Senki nem bántotta még őt, és bár látott már rendbontást, amikor a hangos szóváltás verekedésbe torkollott, ám az még azelőtt véget ért, hogy a rendőrök kiértek volna.

Egy budai lakos, aki gyakran fordul meg a környéken, arról számolt be, hogy három évvel ezelőtt ellopták a pénztárcáját a 6-os villamoson, más atrocitás azonban nem érte. „Nem félek, és nem is tudok arról, hogy mások félnének” – jelentette ki határozottan.

Vannak még sötét részek

Egy egyetemista, aki két éve él a kerületben, azt mondta, hogy míg napközben biztonságban érzi magát, napnyugta után nem szívesen járkál a kivilágítatlan utcákon:

„Vannak még sötét részek, ahol kétes alakok járkálnak.”

Az Illés és Korányi utca sarkán lévő bisztró tulajdonosa sem tartja rémisztőnek a helyzetet: „Arra számítottam, hogy már nyitás után meg fognak jelenni bizonyos emberek, akiktől félni kell. Abszolút nulla, semmi nem bizonyosodott be ebből.” Mint mondta, pozitívan csalódott, de azért a Diószegin nem sétálna végig a napi bevétellel zárás után.

- - -

Mit tervez az önkormányzat?

Az új önkormányzati vezetés álláspontja szerint, bár általánosságban az 1990-es évek óta egyértelműen javult a közbiztonság Józsefvárosban, mégis az elmúlt évek „rendpárti” politikája sok esetben nem megoldotta, csak az utcáról kapun, vagy házon belülre tolta a problémák egy részét. Ezen változtatnának, ezért tavasztól közbiztonsági fórumokat terveznek, ahol a lakosok elmondhatják a közbiztonsággal összefüggő gondjaikat, illetve megoldási javaslataikat. A közvilágítás fejlesztését is tervezik, ami nagyban hozzájárul egy-egy környék közbiztonsági helyzetének javításához. Mivel a rend fenntartása, a közbiztonság megteremtése közös érdek, alapvetően rendőrségi feladat, ezért rendszeres, kiegyensúlyozott és jó kapcsolatra törekszik a kerület új vezetése a rendvédelmi szervekkel. Megtartanák azt a rendszert, hogy a helyben szolgálatot teljesítő, keveset kereső rendőrök kapjanak segítséget a lakhatáshoz, ezzel segítve a rendőrség állománymegtartó erejét, továbbá a készülő költségvetésben terveznek egy új, átlátható, egységes támogatási rendszert is.

Közbiztonsági témájú cikksorozatunk a jövő heti számban folytatódik. 

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia; Fotó: Ványi Ákos

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben