Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

NEMCSAK LÁTNAK A KAMERÁK, HANEM FULL HD-BAN VESZNEK ÉS MÉG RÁNK IS SZÓLHATNAK

Éjjel-nappal dolgozik a 220 „őrszem”

2020. január 24. péntek

A főváros talán legsűrűbben bekamerázott kerülete Józsefváros: több mint 200 térfigyelő követi a mozgásunkat, szinte minden utcasarokra jut belőlük. A nap 24 órájában működnek, képüket rendőrök és közterület-felügyelők követik, akik „akció” esetén azonnal be tudnak avatkozni.

„Az utóbbi években egyértelműen javult a közbiztonság Józsefvárosban” – mondta lapunknak Tóth-Pál András közbiztonsági és közterületi térfigyelő irányító. Ő 2012 óta dolgozik a kerületben ezen a területen, van tehát összehasonlítási alapja, de azt azért hozzátette: a biztonságérzet egyénfüggő. Józsefvárosban 220 térfigyelő kamera üzemel. A kamerák fenntartója az önkormányzat közterület-felügyeleti ügyosztálya, de összedolgoznak a kerületi rendőrökkel. A VIII. kerületi rendőrkapitányság monitorszobájában egyszerre 2–3 rendőr és 2 közterület-felügyelő teljesít szolgálatot.

A feladatok megoszlanak: kisebb jogsértés esetén, rendészeti ügyekben a közterület-felügyelők is eljárhatnak, ha bűncselekményt észlelnek, azt viszont jelentik az egyenruhásoknak, és ők intézkednek. A kamerák a nap 24 órájában „dolgoznak”, felvételeiket 8 nap után automatikusan törlik, csak akkor mentik le és tárolják – legfeljebb 30 napig –, ha konkrét ügyben erre szükség van.

A főváros talán legsűrűbben bekamerázott kerülete Józsefváros: több mint 200 térfigyelő követi a mozgásunkat, szinte minden utcasarokra jut belőlük. A nap 24 órájában működnek, képüket rendőrök és közterület-felügyelők követik, akik „akció” esetén azonnal be tudnak avatkozni.

Tóth-Pál András ennyi év távlatából már nehezen tud olyan esetet említeni, ami még őt is meglepte. „Mindent tudni kell kezelni, de vannak olyan dolgok, amelyeket soha nem lehet feldolgozni” – mondta. Szerinte ilyen egy gyalogosgázolás, vagy például a tettlegesség, bántalmazás. Az sem egyértelmű, hogy a kerületnek vannak-e olyan részei, amelyek még mindig veszélyesek.

„Furcsán hangzik, de ez nem csak terület-, hanem évszakfüggő is. Nem mindegy, hogy tavasszal a Kálvária tér könyékén vagyunk, vagy éppen ősszel a Bláthy Ottó utca közelében. A kerület folyamatosan változik.

Józsefvárosban 1999-ben kezdtek térfigyelőket telepíteni. A gyors és látványos eredmények miatt az elmúlt 20 évben az önkormányzat folyamatosan fejlesztette a rendszert. Az első 16 után 2008-ig további közel 100 új kameraállást telepítettek, azóta pedig csaknem megduplázták az egységek számát, miközben digitális rendszerre álltak át.

Legutóbb 2017-ben bővült a hálózat 25 új kameraállással. Van olyan helyszín, ahol több kamera is van. A rendszerben speciális, 180 fokban látó vagy hangtovábbításra is képes kamerák is vannak. Manapság a fejlesztési irány már a meglévő rendszer „okosítása”.

A VIII. kerület jelenlegi, összesen 220 kamerája megelőzi a csaknem háromszor ekkora Zuglóban telepített eszközök számát, mivel ott 210 üzemel. Ennél jóval több, 303 kamera van például Kaposváron ott ugyan kevesebben élnek, mint a VIII. kerületben, de a város területe 17-szer akkora.

Z.Á.-L.T.

- - -

Van tennivaló bőven

A Józsefvárosi Közterület-felügyeletnek a kamerák üzemeltetésén kívül számos más dolga is van. Feladata a közterületek jogszerű használatának, rendjének és köztisztaságának védelme, valamint a kerület közterületeinek rendjét megbontó, a környezetet sértő vagy veszélyeztető jogsértések megelőzése, megakadályozása, szankcionálása, az önkormányzati vagyon védelme, továbbá az engedélyköteles közterületi tevékenységek ellenőrzése, de közreműködnek az épített és a természeti környezet, a közrend, a közbiztonság védelmében is.

Két embert is elcsíptek egy napon

A Józsefvárosi Gazdálkodási Központ munkatársai azt vették észre, hogy valaki hulladékot helyezett el a Dobozi utca 13. szám előtt. Jelezték a problémát a közterület-felügyeletnek. Ök visszanézték a térfigyelők felvételeit, így kiderült, hogy rendszeres az illegális szemétlerakás ezen a helyszínen. Január 17-én fokozottan figyelték a közeli kamera képét, amelyen fel is tűnt egy alak, aki építési törmelékkel megpakolt kézikocsit húzott. Azonnal ugrottak, és még idejében sikerült elkapni a szemétlakarásból visszafelé tartó embert. Tóth-Pál András térfigyelő irányító épp beszámolt lapunknak az elfogásról, amikor jött a hír, hogy még egy, ugyanabból a házból bútorokat és szemetet kihordó embert fogtak a közteresek. A szabálysértők feljelentésre számíthatnak, és ki kell fizetniük a szemét elszállításának díját is.

Á.J.

- - -

Néhány, a felügyelet fenti tevékenységeit bemutató 2019-es statisztikai adat:

41 szabálytalanul elhelyezett, vagy roncs gépjárművet szállította el a közterületről

2258 esetben tettek fel kerékbilincset, ami bevételt is hozott, de nem ez a fő cél

5910 alkalommal tettek feljelentést közúti közlekedési szabálysértés miatt

955 esetben éltek feljelentéssel közterületen történő szeszesital-fogyasztás miatt

515 esetben tettek feljelentést köztisztasági szabálysértésen tetten ért személy ellen

10 556 telefonhívást és 1240 személyes megkeresést kezelt a felügyelet ügyfélszolgálata

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben