Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

MIT KERES GYÖNGYÖSPATA JÓZSEFVÁROSBAN?

Józsefváros soha nincs messze egyetlen cigány közösségtől sem

2020. január 25. szombat

„Politikailag motivált nyerészkedésnek állította be azt, hogy az érintett családok éltek alapvető jogukkal, és bíróság előtt keresték az igazukat. Mivel Orbán Viktor jelezte, hogy roma családokról van szó, mondatai alkalmasak a romák elleni indulatok felszítására.” – írta hivatalos Facebook-oldalán Pikó András polgármester.

A reagálását kiváltó miniszterelnöki nyilatkozat számos politikai és közszereplőben, szervezetben keltett felháborodást, háttere pedig az, hogy 60 gyöngyöspatai gyereknek ítélt meg a bíróság 99 millió forint kártérítést, mivel 2004-2017 között elkülönítve és alacsonyabb színvonalon oktatták őket, mint többségi társaikat. A pert az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány segítségével indították a gyerekek szülei. A kártérítésről Orbán az évi egyszeri miniszterelnöki sajtótájékoztatóján fogalmazott úgy: „etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül”.

Erre mondta azt Pikó – és mások is –, hogy ez alkalmas az indulatok felszítására. Pedig e nélkül is elég feszült a helyzet Gyöngyöspatán, ahol a polgármester legújabban természetben (oktatási programokkal) kívánja a kártérítés önkormányzatra eső részét letudni.

Megkérdeztük Balogh István Lajost, Józsefváros roma és nemzetiségi tanácsnokát, hogy érinti-e az ügy a kerületi lakosokat. A tanácsnok (egyben képviselő is) szerint igen, mert ha az ország első embere egy falu romái ellen uszít, akkor ez fordulhat a kerületi romák ellen is. Továbbá Józsefváros soha nincs messze egyetlen cigány közösségtől sem, hiszen az ország minden részéből vannak itt kolóniák – sőt, talán a legtöbb roma itt él, ebben a kerületben.

Erőss Gábor oktatásért felelős alpolgármester is reagált a miniszterelnök szavaira: „A gyerekeket nem pártfogásába veszi – hanem uszít ellenük. A törvénynek nem érvényt szerez – hanem lábbal tiporja. Az igazságot nem keresi – hanem tagadja.” Megkérdeztük Vörös Tamást, a kerületi Fidesz-KDNP frakció vezetőjét is, hogy ő mit gondol erről, de nem kívánt nyilatkozni.

Szöveg: Gaal Ilona Fotó: Ványi Ákos

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben