Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

BŐVÜLNEK A SZÍNHÁZI KEDVEZMÉNYEK

Színházjegy-kedvezmények Józsefvárosban

2020. január 29. szerda

Régóta itt lakom, de csak nemrég tudtam meg, hogy a józsefvárosi polgárok színházlátogatási kedvezményt kaphatnak az itt működő színházak előadásaira. Hogyan vehető igénybe és mire? – ennek jártam utána.

Jóember, te vakon jársz-kelsz? – vereget hátba a szomszédom, mert a színházjegy-kedvezmény már jópár éve igénybe vehető. Ezért az önkormányzatnál érdeklődtem a támogatási rendszer feltételeiről, működéséről és a részletekről. 

A kedvezmény igénybevétele egyszerűbb, mint gondoltam, ez nem rezsiutalvány. Lakcímkártya és személyi kell hozzá, hogy a jegypénztáros ellenőrizni tudja a jogosultságot. Helyi lakosnak kell lenni, ez a lényeg. 

Mint kiderült, két színházzal van évek óta ilyen együttműködése az önkormányzatnak, az Erkellel és a Turayval. A Magyar Állami Operaház által üzemeltetett – és az Andrássy úti épület felújítása idejére az Operának otthont adó – Erkel Színház esetében az idei évre még nem hirdették meg a kerületi lakosok által igénybe vehető kedvezményes előadásokat, mert bár az Operaházzal létrejött már egy új megállapodás erről, az még nincs aláírva. A lényeg, hogy az Operaház – az önkormányzat által számára biztosított kedvezményes ingatlan-hasznosításért cserébe – újdonságként kerületi óvodásoknak illetve hátrányos helyzetű gyerekeknek ingyenes programokat szervez az Erkel Színházba, továbbá – hasonlóan az előző évekhez – a kerület minden lakosának engedményt ad bizonyos előadásokra a jegyek illetve bérletek árából. 

A Turay Ida Színházzal az évad végéig van érvényes szerződése az önkormányzatnak. A színház a 65 év feletti kerületieknek nyújt teljes ingyenességet. Az önkormányzatnál amúgy azon gondolkodnak, hogyan alakítsák át úgy a támogatást, hogy az minden korosztálynak kedvezzen. Az évad végéig azonban biztosan nem lesz változás az eddigi gyakorlathoz képest

A Kálvária téri Turay Ida Színházról egyébként nyugodtan mondhatjuk, hogy ez Józsefváros színháza, mert nem csak játszóhely. A színház munkatársa elmondta, elégedettek a kedvezményes rendszerrel, jók a nézői visszajelzések. Három évvel ezelőtt önállóan is próbálkoztak hasonlóval, ingyenes belépőt kínáltak a 75 év felettieknek. Ebből alakult ki a jelenlegi rendszer az önkormányzat támogatásával. 

Szöveg: Bányay Géza; Fotó: Ványi Ákos és Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben