Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

NAPONTA AKÁR 40 ESETHEZ IS RIASZTJÁK A VIII. KERÜLETI EGYENRUHÁSOKAT

Új körzeti megbízotti iroda a Csobánc utcában

2020. január 31. péntek

Már évek óta jelentősen csökken a bűncselekmények száma a kerületben, de Molnár Gábor VIII. kerületi rendőrkapitány szerint is van még hová fejlődni: a lakóépületek, lépcsőházak ipari kameráinak számát kellene például növelni, mivel ezek a területek a már működő térfigyelők hatókörén kívül esnek.

„Az elmúlt kilenc évben az összes regisztrált bűncselekmény száma folyamatosan csökkent, 2010-hez képest csaknem felére esett. Ugyanez igaz a kiemelt bűncselekményekre is, ezek száma a 2010-es 4000-ről tavaly 2125-re esett” – mondta lapunknak Molnár Gábor, a VIII. kerületi rendőrkapitányság vezetője. Az alezredes szerint évről évre kevesebb a lopás és a lakásbetörés is. 

Mint arról a közbiztonság témáját feldolgozó, múlt heti számunkban közölt összeállításban írtunk, a józsefvárosi térfigyelő rendszer 220 kamerával üzemel. Ez a rendőrkapitány szerint hatalmas segítség, hiszen növeli az ismeretlen elkövetők felderítését, valamint a bűnmegelőzési hatása is jelentős.

Egyre eredményesebbek

Molnár Gábor kitért a felderítések eredményességére is. Ez autólopásoknál 2018-ra 84,6 százalékra, míg rablásoknál a 2010-es 31,6 százalékról 2018-ra 92,6 százalékra javult.

Itt érdemes megemlíteni, hogy a sokak által főképp a Józsefvároshoz kötött, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények száma az elmúlt évben az itteni bűneseteknek csupán 1 százalékát tette ki.

A kapitányságvezető kérdésünkre azt is közölte, hogy az utóbbi évek átlagában a bűncselekmények elkövetőinek 67 százaléka volt 25–59 év és 27 százaléka 18–24 év közötti, míg 3 százaléka fiatalkorú és szintén 3 százaléka 60 évnél idősebb személy. A kerületi rendőrkapitányság közrendvédelmi állománya naponta 20-40 esetben vonult ki a legkülönfélébb bejelentésekhez.

Újabb KMB-iroda nyílik

A rendőrség létszámát, illetve az esetleges erőforráshiányt firtató kérdésünkre Molnár Gábor – az országos rendőrhiányról szóló hírekkel ellentétben – folyamatos és biztos utánpótlásról beszélt.

„A rendőri tanintézetek, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a rendészeti szakgimnáziumok és az úgynevezett iskolarendszeren kívüli rendőr tiszthelyettesi képzés biztosítja az utánpótlást a kapitányságnak is” – mondta. Hozzátette: ha szükséges, a Budapesti Rendőrfőkapitányság Közrendvédelmi Főosztályától is kapnak megerősítést. Az alezredestől megtudtuk, hogy a kerületben öt körzeti megbízotti iroda (KMB) és a Mátyás téren egy kapcsolati pont is működik. Utóbbi célja, hogy az adott környéken élők, dolgozók a megadott fogadóórákon közvetlenül fordulhassanak az illetékes körzeti megbízotthoz, meggyorsítva az ügyintézést, és elősegítve a rendőrök gyors, hatékony fellépését.

„A körzeti megbízotti irodák működése továbbra is biztosított a kerületben, olyannyira, hogy heteken belül nyílik egy új KMB-iroda a Csobánc utcában” – jelentette be Molnár. Ennek kapcsán az alezredes kifogástalannak minősítette az önkormányzattal való korábbi együttműködésüket.

Segít az önkormányzat

Közölte azt is, hogy az önkormányzattal már megállapodtak a térfigyelő kamerarendszer 2020-as költségvetéséről. „Az önkormányzat a térfigyelő rendszer működésének anyagi támogatása mellett egyéb más módon is segíti a munkánkat, a rendőrök munkakörülményeit” – jegyezte meg. Tavaly például több irodahelyiség klimatizálásához járult hozzá, illetve két személygépkocsit is vásárolt a kapitányságnak szolgálati célra. Molnár szerintaz önkormányzat a fentieken túl bérlakásokat is biztosít a kapitányság rendőreinek, „mely nagy megtartó erőt jelent, motiválva ezzel a kollégáimat a pályán maradásra”. A rendőrök egyébként – folytatta Molnár – rendszeresen látnak el közös járőrszolgálatot a polgárőr egyesület tagjaival és a közterület-felügyelőkkel. Emiatt a közterületen szolgálatot ellátó rendőri erők hatékonyabban vannak jelen az utcákon, biztosítva a közbiztonságot és a közrendet.

A lépcsőházakba is kellene

Molnár Gábor Józsefváros közbiztonságának további fejlődését a kamerarendszer fejlesztésében, a kamerák számának bővítésében látja. „Mind országosan, mind fővárosi szinten sok kamerával dolgozhatunk, azonban még így is akadnak lefedetlen részek a kerületben” – indokolt.

Ezenkívül hasznosnak látná a lakóépületekben, lépcsőházakban működő ipari kamerák számának növelését, mivel ezek a területek kívül esnek a már működő térfigyelők hatókörébe. „A kamerák használata segítené a bűncselekmények felderítését, valamint nagyfokú visszatartó erővel bírna a jogsértőkkel szemben.”

Szöveg: Zoltai Ákos; Fotó: Ványi Ákos

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben