Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A MAGDOLNA ÉS AZ ORCZY NEGYED LAKÓINAK IS JAVULT A BIZTONSÁGÉRZETE

Nem tűnt el a prostitúció, kelendő a dizájnerdrog

2020. január 31. péntek

Noha általánosságban jónak értékelik a kerületben élők a közbiztonsági helyzetet, azt azért sokan megjegyzik, hogy a Magdolna és Orczy negyedben még finoman szólva sem kifogástalanok az állapotok.

Szili-Darók Ildikó – az érintett terület egyik egyéni képviselője, egyben közbiztonságért is felelős alpolgármester – lapunknak elmondta, hogy a Kálvária téren, a Kálvária utcában, a Diószegi Sámuel utcában és az Illés utcában sok a nehéz szociális körülmények között élő család. „Itt többen panaszkodtak besurranó tolvajokra, illetve a csalókra, akik hivatalos személynek mondva magukat, bejutottak a lakásokba és onnan loptak”. Jellemző még szerinte, hogy a drogfogyasztás, sőt a drogkereskedelem is megjelenik ezeken a helyeken. A Füvészkert környékén pedig, ha nem is olyan látványosan mint néhány éve, jelen van a prostitúció is. „A társasházak kapui többségében zárhatók, ez csökkenti a bűnözési esélyeket. Jó lenne, ha minden ház kapuját zárhatóvá lehetne tenni. A közvilágítás javítása is sokat segítene a biztonságérzeten” – jelezte Szili-Darók Ildikó.

„Habár a Magdolna és az Orczy negyedben élők szubjektív biztonságérzete pozitívan változott az elmúlt 15 évben, tudjuk és látjuk, hogy a közbiztonsági helyzet Józsefvárosnak ezen a részén még javítható” – állapította meg Camara-Bereczki Ferenc is, aki az érintett terület másik egyéni képviselője.

Szerinte a kerületi rendőrség és az önkormányzat kapcsolata előremutató, az utóbbi években több körzeti megbízotti iroda nyílt. „Azt viszont sajnálom, hogy ezek az irodák sokszor zárva vannak. Bízom benne, hogy ezen a rendőrséggel közösen tudunk javítani. Szeretném, ha az Orczy tér környékén is nyílna egy ilyen iroda. Ennek lehetőségeit hamarosan megvizsgáljuk” – fogalmazott. A politikus hatalmas problémának nevezte, hogy az utóbbi másfél évben egyre több kifejezéstelen arcú, öntudatlan és kiszámíthatatlan ember mászkál a környéken, amely az olcsó és különösen veszélyes dizájnerdrogoknak tudható be. Szerencsére a vagyon elleni bűncselekmények minimálisak – folytatta Camara-Bereczki –, a drogterjesztés viszont erőteljesen jelen van. „Tagadhatatlan, hogy a rendőrség az elmúlt időszakban sok dílert kézre kerített – ami dicséretes –, de sajnos még jócskán akad belőlük. A probléma komplex, és nem kezelhető csupán rendészeti eszközökkel, ezért a jövőben nagyobb hangsúlyt szeretnénk helyezni a prevencióra és segíteni szeretnénk a leszokásban is. Ebben a munkában továbbra is számítunk a kerületi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szakembereire” – mondta a képviselő. Kíváncsiak lettünk volna a helyi Fidesz véleményére is a témában, ám Vörös Tamás frakcióvezető nem akart nyilatkozni.

- - -

Statisztika:

4 emberölés, 482 zseblopás

Bár 2019-es friss bűnügyi statisztika még nem áll rendelkezésre, de a Prevenciós Bűnözés-statisztikai Adattárnak (PRE-STAT) a rendőrségi és ügyészségi statisztikákból nyert számait böngészve kiderül, hogy 2018-ban 4731 bűncselekményt regisztráltak a kerületben. Ebből 2600 kiemelt bűncselekmény volt. Ezek közé tartozik az emberölés, testi sértés, kiskorú veszélyeztetése, embercsempészés, garázdaság, önbíráskodás, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények, lopás, rablás, kifosztás, zsarolás, rongálás, orgazdaság vagy a jármű önkényes elvétele. Tavalyelőtt összesen négy emberölés történt Józsefvárosban a PRE-STAT adatai szerint, kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatban 28-szor intézkedtek a rendőrök, míg kifosztás esetében 68-szor. Ezekhez az adatokhoz képest kiemelkedően magasnak tűnik a zseblopások száma: összesen 482 ilyen esetet regisztráltak 2018-ban.

- - -

Polgárőrség: létezik, de elérhetetlen

A kerületi rendőrkapitány lapunknak arról beszélt, hogy jó a kapcsolat köztük és a helyi polgárőrség között. Szerettük volna bemutatni az önkéntes – a bűnmegelőzés mellett tűzoltással is foglalkozó – szervezet működését, tagjait, de nem sikerült velük kapcsolatba lépnünk. A polgárőrséget egyébként több éve a fideszes városvezetés hozta létre, vezetőjük pedig egy korábbi fideszes önkormányzati képviselő. A szervezet Facebook-oldala régóta nem frissült. Az új önkormányzati vezetéstől megtudtuk: fontosnak tartják a polgárőrséget, de nem szeretnék, ha ez egy teljesen átpolitizált szervezet lenne.

Szöveg: Zoltai Ákos. Fotók: Ványi Ákos

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben