Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Tisztába tesszük a szemétkérdést

Rendeződik-e a szemétszállítás Budapesten?

2020. január 31. péntek

Megoldódni látszik a hetek óta tartó harc, amelyet a Budapesten szemétszállítást végző fővárosi vállalat és a szemétdíjakat beszedő állami cég vív egymással. A tét az, hogy szeméthegyek lepik-e el a várost, azon belül is a VIII. kerületet. Addig is tisztába tesszük a szemétkérdést.

Ki szállítja el a szemetet Józsefvárosban? 

Ahogy Budapest többi kerületében, úgy Józsefvárosban is a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) szállítja el a szemetet: a zöld, a kék és a sárga kukákban lévő kommunális és szelektív hulladékot egyaránt. 

Ki fizeti a szemétszállítást? 

Mi, az állampolgárok. Ön is, ha lakás- vagy háztulajdonos, vagy akárcsak bérlő. A szemétszállítási díjat a társasházak esetében a közös költség tartalmazza. Természetesen a cégek is fizetnek, ugyanabban a rendben, ahogy a lakosság. 

Kinek fizetünk a szemétszállításért? 

Egy állami cégnek, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt.-nek, amit mindenki csak kukaholdingnak hív. Vagyis nem annak fizetünk, aki elszállítja a szemetet. Ez 2016 óta van így, akkor hozták létre a holdingot, hogy központilag szedjék be az akkor már három éve, rezsicsökkentésre hivatkozva hatóságilag megállapított szemétdíjat. 

Gond, hogy nem annak fizetünk, aki a szemetet elszállítja? 

Azért gond, mert az elmúlt évek tapasztalatai szerint az NHKV tevékenysége és működése nem eléggé megbízható. A számlázási rendszere nem jól működik és a céget nemegyszer költségvetési forrásokból kellett megmenteni a csődtől. Miközben tehát a kormány a szemétszállítás díját befagyasztotta, vagyis erre kevesebbet költünk, mégis sok tízmilliárd forintot vagyunk kénytelenek költeni a kukaholdingra, hiszen a kormány más úton kisegíti a céget. 

Érinti ez a probléma a szemétszállítást? 

De még hogy! Nem csak Budapesten, de most koncentráljunk erre. Az FKF csak akkor tudja elszállítani a szemetet, ha ezt neki megfizetik. Mivel azok, akiktől elviszik a szemetet, a kukaholdingnak fizetnek, ezért az FKF munkáját is ennek a cégnek kell ellentételeznie. Ám az FKF azt mondja, hogy a kukaholding rengeteg pénzzel tartozik neki. Annyival, hogy ha sürgősen nem fizet, akkor február közepén akár le is állhat a szemétszállítás. 

Ilyen esetben jogszabályi előírás, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) veszi át a feladatot. Ha nincs közegészségügyi vészhelyzet – és erre Magyarországon még nem volt példa –, akkor nem maga az OKF szállítja a szemetet, hanem csak kijelöl egy vagy több szolgáltatót a feladat átvételére.

Tényleg nem fizet az NHKV? 

Egészen tavalyig, az akkor még Tarlós István főpolgármester vezette főváros és a kormány között érvényben volt egy megállapodás. Eszerint a kukaholding minden pénzt, amit Budapesten szemétszállításra beszedett, egy az egyben vissza is utalja a fővárosnak, tehát az FKF a teljes összeget megkapja. Ám, miután Karácsony Gergely lett a főpolgármester, a kukaholding vezetője írt egy levelet az FKF vezetőjének, miszerint „az NHKV Zrt. nem tudja és nem kívánja a társaságaik között 2016-ban létrejött megállapodást 2019-re alkalmazni, kiterjeszteni”. Tehát minden bizonytalanná vált. 

Akkor február közepétől sokkal nagyobb lesz a szemét, és beszáll a katasztrófavédelem?
Szerencsére úgy tűnik, hogy nem. A kukaholding elfogadta, hogy fizetnie kell, az FKF pedig kiállította a számlát a számításai szerint hiányzó tíz milliárd forintról. Hogy tényleg ennyi-e a tartozás, az még kérdés, mert rengeteg adminisztrációs akadály nehezíti a pontos számszerűsítést, de hogy legalább ekkora összeg már befolyt a kukaholdinghoz a budapesti szemétszállításból, abban a felek most már egyetértenek. Az FKF felügyelőbizottságának elnöke, Mártha István azt nyilatkozta az Indexnek, hogy ettől még „csuklóztathatja őket” az NHKV, tehát elképzelhető, hogy nem fizet a megadott határidőig, február 20-ig, de bízzunk benne, hogy mégis. Ha mégsem így lenne, arra az esetre maradt egy ütőkártya a főpolgármester kezében. Karácsony Gergely korábban azt mondta, hogy csak akkor támogatja a főváros az atlétikai világbajnokságot, ha a kukaholding fizet. 

Szöveg: Gaal Ilona; Fotók: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben