Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS

ZÖLDEBB JÖVŐT A 8. KERÜLETBE!

Így tennék élhetővé Józsefváros mindennapjait

2020. február 01. szombat

„Csapvizet iszik, és csapvizet is prédikál az új önkormányzat” — vezeti fel Erőss Gábor a klímastratégia részeként elkészített kerületi cselekvési tervet. A 93 pontból álló programról kérdeztük a klímavédelem ügyéért felelős alpolgármestert.

Az ötletek nagyjából egyharmada azonnal megvalósítható. A második harmad olyan ügyeket tartalmaz, amelyek szintén határidőhöz kötöttek, de nem azonnali intézkedések. A többi pedig a készülő klímastratégiába beépítendő elvekről, illetve a kommunikációjukra rendelkezésre álló források elköltéséről szól. A tervekről január 30-án döntenek ülésükön a képviselők.

A vezetésnek kell példát mutatnia

Bár a főváros nyarai nem lesznek attól hűvösebbek, hogy Karácsony Gergely biciklivel, Erőss Gábor pedig gyalog jár munkába, a józsefvárosi vezetés egyetért a főpolgármesterrel abban, hogy a lakosság gondolkodásának tudatosabbá tételéhez az önkormányzat munkatársainak kell példát mutatniuk. Terveznek például egy kampányt „Tedd le a kocsit” jelszóval, amely arra ösztönzi majd az önkormányzatnál dolgozókat, hogy autó helyett kerékpárral vagy tömegközlekedéssel járjanak munkába. Erre egymillió forintos keretet javasoltak, de külön összeget – 300 ezer forintot – szánnak önkormányzati biciklik vásárlására is.

A hivatalokban és az önkormányzat gazdasági társaságainak helyiségeiben spórolnak az energiával. 21 foknál nem fűtik melegebbre az épületeket, hacsak erről külön jogszabály nem rendelkezik – tehát csak az óvodák és bölcsődék maradnak melegebbek.

A képviselőknek a több száz oldalnyi testületi előterjesztéseket csak külön kérésre nyomtatják ki, és akkor is újrahasznosított papírra – hiszen elektronikusan úgyis megkapják. A műanyag palackokat már az előző vezetés száműzte az önkormányzat épületéből, mostantól viszont, ahol lehet, csapvizet isznak az irodákban. (A közforgalom számára nyitott helyeken nem engedélyezi a hatóság a csapvíz fogyasztását.) Ha pedig új autót kell beszerezni az önkormányzat részére, az semmiképpen nem dízel, hanem lehetőleg elektromos lesz.

Komposztálás, közösségi kertészkedés

A Tisztviselőtelep, Százados negyed kertes házaiban élők hamarosan pályázhatnak komposztládára, erre egymillió forint jut. Emellett elkezdik felmérni, hogy hol lehetne komposztudvarokat létesíteni, ahova a társasházakban lakók vihetik a szerves hulladékot.

Jelenleg a Tolnai Lajos és a Dankó utcában található közösségi kert, de ezek egyike sem működik megfelelően és valóban közösségi alapon, így elsőként ezeket tennék rendbe, utána pedig további kerteket is szeretnének létrehozni. Erőss azt szeretné elérni, hogy a közösségi kertre ne csak átmeneti megoldásként tekintsenek, hanem tartósan megmaradhassanak.

Nem lesznek méhrajok a megállókban

Minden városfejlesztési projektnél a zöldterületek növelése lesz az egyik elsődleges szempont, így újragondolták többek között a Déri Miksa utca felújítását is. Még kérdés, hogy ebből mi valósulhat meg, de az új városvezetés álma egy összefüggő köztér az Auróra utcai rendelő és a „Hohoho” játszótér között.

Emellett először a Mátyás téri őrbódé tetejét ültetik be növényekkel, később a buszmegállókét is tervezik. A hírekkel ellentétben szó sincs arról, hogy méhkaptárakat akarnának telepíteni a megállókba, mindössze növényekről, virágokról szól a terv, mint amilyenek a közparkokban is vannak, a Teleki tértől a Múzeum-kertig. Nem gondolják, hogy ez a kisméretű zöldfelület megoldaná a város klímaproblémáját, de azt igen, hogy egy picit élhetőbb lesz tőle a kerület.

Hogyan éljük túl a hőségriadót?

A tartós hőhullámok sok idős ember egészségét, sőt akár életét veszélyeztetik, emiatt a házi segítségnyújtást kiterjesztenék esti vagy hajnali szellőztetéssel, illetve hőségriadó esetén az időseket elkísérnék hűtött középületekbe. Nem cél a légkondihasználat növelése, de a közintézményekben lehetősége lesz bárkinek néhány órát hűvösben eltölteni a nagy melegben.

A párakapu a közvetlen hőérzetet javítja kánikula idején, ezért többet is terveznek a kerületbe; hosszabb távon pedig bécsi mintára akár komplett hűsölő parkokban is gondolkodnának, ha lenne rá keret. Ezekre a tervekre egyelőre 4 millió forint áll rendelkezésre a klímastratégiára korábban elkülönített összegen felül. 

Szöveg: Ádám Judit; Fotó: Huszár Boglárka és Senger Nikolett

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben