Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A KÖZÉLETBEN VALÓ RÉSZVÉTELHEZ NEM CSAK A KÖZÉP- ÉS FELSŐOSZTÁLYNAK VAN JOGA

Közélet Iskolája: A tudás erőt ad

2020. február 02. vasárnap

A Közélet Iskolája nevű civil szervezet öt éve indult Dósa Mariann és Udvarhelyi Tessza vezetésével azzal a céllal, hogy a közéletben való részvétel és ennek alakítása minél több ember számára hozzáférhető legyen, társadalmi státusztól függetlenül.

  • Hisznek abban, hogy azoknak az embereknek, akiket bármilyen döntés érint, érdemben részt kell venniük annak meghozatalában, ezért fő tevékenységük olyan képzésekből áll, ahol kortól, nemtől, társadalmi pozíciótól függetlenül tanítanak állampolgári jogokról, társadalmi egyenlőtlenségekről, illetve alapvető szervezetépítési és -fenntartási ismeretekről bárkit, akit érdekel a közélet, vagy szeretne egy adott csoport érdekeiért kiállni. Úgy gondolják, hogy a leghatékonyabban akkor végezhető érdekvédelmi tevékenység, ha azt maguk az érintett emberek szervezik.

Ezreket tanítottak a képzéseiken

Ez alatt az öt év alatt rengeteg közélet iránt érdeklődő ember, civil szervezet és aktivista csoport vett részt a képzéseiken. A tavalyi évben nagyjából 1000 embert láttak vendégül 120 különböző szervezetből, és minden évben igyekeznek többeket bevonni. Általában havi két oktatási alkalmuk van különféle témákban, jelenleg összesen 15 féle programot kínálnak.

Ezek az alkalmak egész hétvégések, teljesen nyitottak bárki számára és abszolút ingyenesek. Egy szervezet általában 1–2 embert delegál a képzésre, így mindig nagyon vegyes csoport jön össze, ahol a 20 éves együtt tud dolgozni a 60 évessel, a középosztálybeli a hajléktalan emberrel. A visszajelzések alapján mindenkinek nagyon felemelő egy ennyire sokszínű közösségben együttműködni.

A Közélet Iskolája a józsefvárosi közéletben is aktív. 2017-ben együttműködött a Közöd Civil Társasággal, akik Bolba Mártát indították független önkormányzati képviselőjelöltként a Magdolna negyedben, erről ingyenes választási kisokos kiadványt is készítettek. Képzéseiken részt vettek a C8 Civilek Józsefvárosért szervezet tagjai is, és ebből a szervezetből került ki a kerület új polgármestere, Pikó András is. A Közélet Iskolájának korábbi igazgatója, Udvarhelyi Tessza már főként Józsefváros önkormányzatában tevékenykedik állampolgári részvételi referensként, így az iskola vezetését Fernengel Ági vette át.

Miből lesz a társadalomformáló erő?

Ági először hallgatóként került az iskolába. A Deviszont Közösségi Tér egyik alapítójaként maga is tanácsot, segítséget szeretett volna kapni ahhoz, hogy elindítson egy szakközépiskolás fiataloknak állampolgári ismereteket adó képzést.

A saját bőrén tapasztalta meg, hogyan segít a Közélet Iskolája abban, hogy egy ötlet valósággá váljon, egy civil kezdeményezésből társadalmat formáló erő jöjjön létre. Az iskola képzései főként e kérdéskör köré épülnek: az alapok felépítésétől kezdve a toborzáson át egészen a stratégiai tervezésig. A Közélet Iskolája nagyjából 20 állandó oktatóval dolgozik, akik különböző, sikeresen működő civil szervezetektől vagy mozgalmaktól érkeznek, és az elméleti, szakmai anyag mellett rengeteg saját tapasztalatot, gyakorlati tudást hoznak be képzőként. Mivel a képzések nyitottak és ingyenesek, ha valaki igazán elkötelezett és érdeklődő, akár az összeset végigjárhatja, és a végén amellett, hogy általánosan is jól használható tudása lesz a szervezetépítésről, rengeteg konkrét tippet is kaphat, amelyek segítenek a saját ötletek kibontásában.

Interaktívan a társadalmi egyenlőségért

A képzési alkalmakat nem úgy kell elképzelni, mint egy hagyományos iskolát. A hallgató itt inkább résztvevő, mint csendes megfigyelő, ugyanis a képzők által adott tudáson kívül egymás tapasztalatát is nagymértékben használják. Mindenki bedobja a közösbe, amit a saját életéből és munkájából hozott, ezzel segítve egymást. Sőt, kifejezetten sok olyan feladat van, amikor egy-egy csoporttag szervezetének problémájával foglalkoznak és a többi résztvevő az adott szervezet tagjainak bőrébe bújva próbál ötletelni.

Változatos módszereket használnak a képzéseken, hogy a sokszor megfoghatatlan társadalmi kérdésekről könnyebb legyen közösen beszélni.

Például olyan feladatot is be szoktak dobni, amikor egy társadalmi problémát különböző hétköznapi tárgyakból kell modelleznie a csoportnak. Ezzel kézzelfoghatóvá tesznek, közelebb hoznak olyan súlyos kérdéseket is, mint a családon belüli erőszak vagy a hajléktalanság. Alapvetően teljesen interaktívak és szabadak a képzések, mégis azonnal használható gyakorlati tudást adnak azoknak, akik szervezetten szeretnének foglalkozni egy társadalmi kérdéssel, és olyan eszközöket adnak a kezükbe, amivel hatékonnyá is tudják tenni a munkájukat.

A kutatás nem az intézetek előjoga

Egy újabb programjuk a részvételi akciókutatás, amelynek bonyolult neve ellenére pont az a lényege, hogy egy adott témát nem magas társadalmi státuszú emberek kutatnak, hanem maguk az érintettek. Legutóbbi vizsgálatuk során maguk a mozgássérült emberek mérték fel, mire lenne szük- ség Magyarországon ahhoz, hogy önállóan, ne csak intézményeken belül lakhassanak mozgássérült emberek. Az egyéves kutatás végén publikálták az eredményeket, a csoport pedig együtt maradt. Azóta Önállóan lakni – közösségben élni néven folytatnak érdekvédelmi munkát, és nagy sikereket értek el például a 3-as metró akadálymentesítésében.

Saját kutatásaik mellett szívesen segítenek szakmai tanácsadással olyan szervezeteknek, akik hasonló felmérést terveznek készíteni.

Közös sikereink a filmvásznon

A Közélet Iskolája célja az is, hogy megcáfolja a tévhitet, miszerint a magyarok passzívak a politikában. Ezért havonta egy alkalommal filmklubot tartanak, ahol olyan történeteket mutatnak be, melyekben helyi közösségek vagy mozgalmak értek el sokak életét megváltoztató sikereket. A dokumentumfilm-vetítések után az adott témában szakértő vagy tapasztalt meghívott vendégekkel beszélgethetnek a résztvevők. Ingyenes képzéseikre és filmklubjaikra várják az érdeklődő és tenni akaró embereket minden társadalmi rétegből és korosztályból, hiszen azt szeretnék elérni, hogy ne a nálunk nagyobb érdekérvényesítő erővel rendelkező emberek álljanak ki értünk, hanem mi magunk. 

Szöveg: Ádám Judit; Fotók: Huszár Boglárka és a Közélet Iskolájának Facebook oldala

- - -

A Közélet Iskolája programjai a közeljövőben Budapesten:

Képzések

Ütős, hatásos és közösségi! – Akció- és kampányszervezés: február 22–23.

Felszabadítás pedagógiája: március 6–7., április 3–4., május 8–9.

Hogyan legyél kampányfőnök?: március 28–29.

Nemi szerepek és egyenlőtlenségek: április 18–19.

Polgári engedetlenség: május 16–17.

Milyen egy erős mozgalom? – Képzés a hatalomról: június 5–6.

Filmklubok

Ez mindent megváltoztat: február 18.

Dühösen a legszebb: március 10.

Hétköznapi ellenállás: április 15.

Dühben egyesülve: május 13.

JELENTKEZÉS A PROGRAMOKRA a megadott jelentkezési határidőig a www.kozeletiskolaja.hu oldalon.

- - -

Nincs vége...

A jövőben szeretnénk bemutatni még több, fontos társadalmi tevékenységet végző civil szervezetet a nyolcadik kerületből, melyek többségének az Auróra ház ad otthont.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben