Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

EMELTÉK A TELEKBÉRLETI DÍJAKAT, AZ IDŐSKLUB ÚJ HELYE MÉG MINDIG NEM BIZTOS

Forró téma lett a klímavédelmi terv

2020. február 06. csütörtök

Órákon át vitáztak, főleg a klímavédelmi intézkedési tervről, a január 30-i képviselő-testületi ülésen. Mindkét politikai oldal képviselői indulatba jöttek olykor, Pikó András polgármester pedig nem volt rest saját frakciójának tagjait is rendre inteni, ha kellett.

Majdnem 3 órán át vitáztak

Amint az várható volt, a leghevesebb és leghosszabb vita a klímavédelmi intézkedési tervről folyt a képviselő-testület január 30-i ülésén. A klímavédelemről több mint két és fél óráig beszéltek, vitáztak. Már az elején megjelentek a Fidesz ifjúsági szervezetének aktivistái és plüss méhecskét tettek Pikó András polgármester elé, felidézve a kerületi ellenzék által a cáfolat ellenére is terjesztett riogatást, miszerint az új vezetés méhkasokat telepítene a buszmegállókba. Ezzel szemben a klímavédelmi tervek között semmi ilyesmi nem szerepelt.

A Fidesz-KDNP az álhírrel csupán azt forgatta ki, hogy fedett buszmegállókat terveznek, és néhánynak a tetejére élő növényeket akarnak ültetni – erre számos példa van a világban. A javaslatcsomag egyik előterjesztője, Erőss Gábor alpolgármester a vitában feltette a kérdést: amikor korábban a fideszes vezetés a polgármesteri hivatal előtt vagy a Népszínház utcában virágokat ültetett, akkor miért nem riogattak méhinvázióval úgy, mint most.

A klímavédelmi intézkedéscsomagot az ellenzék szakmaiatlannak nevezte, Vörös Tamás, a Fidesz frakcióvezetője szerint az lejáratja a klímavédelem komolyságát. Indulatos, olykor gúnyos megjegyzésektől tarkított, mégis meglehetősen unalmas vita zajlott, mert kevés volt a komolyan vehető konkrét érv a támadásokban. A polgármester azért befogadta azt a fideszes észrevételt, amely szerint a szövegben is elismerik a korábbi városvezetés klímavédelmi tevékenységét és folytatják a megkezdett utat. A javaslatcsomagot végül az ellenzékiek szavazatai nélkül is elfogadta a többség.

Lesz idősklub, de hol?

Meglehetősen hosszú vita folyt arról is, hogy a Palotanegyedben létesítendő idősklub ügyében milyen döntési mechanizmust fogadjon el a testület, hogy minél előbb megtalálják a megfelelő helyszínt. A klubnak korábban kijelölt helyiség ugyanis mégsem felelt meg a célnak, így a képviselők decemberi döntése szerint új helyet kellett keresni. Jónak tűnne erre a célra egy 60 főt befogadni képes önkormányzati tulajdonú ingatlanrész a Bródy Sándor u. 14. – Puskin u. 24. alatti társasházban, az átalakításhoz azonban a társasház közgyűlésének beleegyezése kell.

Ám a közgyűlést az önkormányzat nem hívhatja össze, így nagyon elhúzódhat az ügy. Végül az a megoldás született, hogy a JGK a Puskin utcai közgyűlésig nézzen önkormányzati vagy magántulajdonú helyeket. Ezt egyhangúlag elfogadták.

Volt még fontos döntés

A január 30-i ülésen a testület eltörölte a hajléktalanok ellen hozott, a „közösségi együttélés szabályairól szóló”, sok vitát kiváltott 2018-as rendelet több pontját. Ezentúl nem minősül szabálysértésnek – és nem sújtható pénzbírsággal –, ha valaki a saját autójában lakik, vagy ha egy lakóépület közös használatú terében alszik. A fideszes képviselők nagyon védték ezeket a pontokat, ám kiderült: ezek alapján nem indultak eljárások, ráadásul a passzusokat az alapvető jogok biztosa is jogilag aggályosnak tartotta.

Módosították továbbá a képviselők az önkormányzati tulajdonú telkek bérleti díját is: az utoljára 2013-ban meghatározott díjakat több mint nyolcszorosára emelték.

Lekerült közben az ülés napirendjéről a polgármester javaslata, amelyben Rimán Edina visszahívását kezdeményezte a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. (JKN) felügyelőbizottságából. Az ügy előzménye, hogy e-mailek bizonyítják: Rimán Edina jegyzőként és a Helyi Választási Iroda vezetőjeként a kampányidőszakban a Fidesz helyi és országos politikusaival belefolyt a Józsefváros újság szerkesztésébe. Pikó András ezért jelezte, hogy a volt jegyzőt visszahívják a JKN-ből. Az erről szóló előterjesztést be is nyújtotta, ám végül nem szavaztak róla, mert a polgármester indoklás nélkül visszavonta. 

Szöveg: Gaal Ilona; Fotó: Ványi Ákos

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben