Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

NYOMÁS ALATT AZ ÖNKORMÁNYZAT A POLGÁRMESTER SZERINT

„Szakmányban gyártják a rémhíreket”

2020. február 09. vasárnap

„Engem akartak lejáratni, de a józsefvárosi óvodák és bölcsődék dolgozóit használták eszközül” – mondta lapunknak Pikó András polgármester a napokban nyilvánosságra került törvénytelen adatgyűjtésre reagálva.

A józsefvárosi óvodák és bölcsődék dolgozói tisztázták Pikó András polgármesterrel azt a törvénytelen adatgyűjtést, amely a napokban került nyilvánosságra. A hvg.hu írt először arról, hogy a kerületi óvónőknek és dadusoknak nyilatkozatot kellett aláírniuk, miszerint „semmilyen civil szervezet tagja nem vagyok”. A dokumentumban „Polgármesteri-Jegyzői Együttes utasításra” hivatkoztak. Egy szakértő a portál kérdésére azt mondta: „mivel a munkáltatótól, az önkormányzati fenntartású óvodától függ az egzisztenciájuk, már az is aggályos és szabálytalan, hogy az érintettek nyomásgyakorlásként élhették meg, amikor ilyen tartalmú nyilatkozatot kellett tenniük”.

Az önkormányzat a cikk megjelenése után közölte, hogy a polgármester és a jegyző ilyen nyilatkozatot nem kért. Hozzátették: vizsgálatot indítanak, és ha szükséges, „felelősségre vonást kezdeményeznek a hamis tartalmú adatszolgáltatásra felkérővel szemben”.

Emellett Pikó András állománygyűlésre is hívta az óvodai dolgozókat. A polgármester lapunknak azt mondta, bocsánatot kért az óvónőktől és a dadusoktól azért, mert valaki az ő nevével visszaélve, „megfélemlítéssel, törvénytelen adatszolgáltatásra kötelezte őket”. „Engem akartak lejáratni, de őket használták eszközül” – tette hozzá.

Az ügy előzménye tavaly októberre nyúlik vissza, amikor a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. (JGK) egyik leköszönő vezetője jogsértően, szóbeli utasítással tett „fizetőssé” addig ingyenes parkolórészeket, amiből szintén botrány lett. Az ilyen eseteket akarták megelőzni azzal az irattal, amelyben Pikó és a jegyző közölték: a korábban meghozott döntéseknek lehet olyan hatása, amivel nem számoltak. A polgármester szerint ezt a levelet „deformálták”.

Az önkormányzati vizsgálat után – amely azt tisztázná, hogy honnan indult a meghamisított levél, miért és kik írták át – akár rendőrségi feljelentés, adatvédelmi vizsgálat is jöhet. Pikó szerint a közelmúlt „gyanús” esetei után látszik, hogy nyomás alá helyezték az önkormányzatot. „Olyan butaságok jönnek elő, minthogy méhkasokat akarunk telepíteni a megállókba, vagy ez a levélátírás. Úgy tűnik, egy hálózat szakmányban gyártja a rémhíreket” – mondta a polgármester. Szintén a hvg.hu tárta fel tavaly áprilisban, hogy az EP-választások előtt ugyancsak a Józsefvárosban, a kerületi óvodákban gyűjtöttek aláírásokat Orbán Viktor bevándorlásellenes programjához. Az óvónők – akik állásukat féltették –, akkor sem szegültek ellen, és szignózták az íveket. A botrány hatására végül az akkori, fideszes polgármester, Sára Botond „lefokozta” saját alpolgármesterét, Sántha Péternét.

Szöveg: Zoltai Ákos; Fotó: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben