Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

ÖZVEGY KIPCSAK GYÖRGY ROVATA

A koronavírus

2020. február 09. vasárnap

Marika néni a legöregebb lakónk. Legújabban csak a háziorvossal foglalkozik, meg a fogorvosával. Minden őse székely, vagy félig, de erre már senki sem emlékszik. Eddig hetente egyszer a kínainál ebédelt, szerinte annyira magyarosan főznek, hogy a szegénységből menekült nagyanyja főztjének ízvilágát véli felfedezni az édes-sült csirkében.

– Györgyöm – mondta, mert így szólít. Minden reggel, ami nálam dél, próbálok munkaügyben kislisszanni a gangról, de behív egy kávéra.

– Györgyöm, magyarázd már meg, mi ez a koronavírus? Nézem a tévét, csak erről a kínai vírusról van szó, és úgy elakadt a lélegzetem, ahogy beleszorították a szuszt Karácsonyba a királyi tévében, hogy hová parkolta a biciklijét. Veszélyes ez, vagy nem? Bejön a kerületbe? Hát még a józsefvárosi kínai újévi fesztivált is lemondták.

– Marika néni, honnan tudnám? Hát a koronája miatt maga jár folyton a fogorvoshoz, már háromszor cserélte ki. Az elképzelt vírusai miatt meg hétfőn-szerdán az orvoshoz... 

Marika néni erre kifejtette, hogy ő a háziorvoshoz is azért jár, mert ő egy ifjú, kedves doktornő, és láthatólag semmi dolga, és vele annyira szépen elbeszélget vagy fél órát. Legalábbis ő úgy érzi, hogy az orvos ráér erre.

– Azért szeretem én Magyarországot – mesélte –, mert itt minden rendben lenne. Múltkor is levittem az applikációm miatt a mobilom a szervizbe, hogy állítsák már be, mikor van nyugdíjemelés, pótlék, betegfogadás, akármi. Erre nekem az arab mondja itt, hogy mi van. Magyarul mondja! Amikor képernyővédőt veszek, és kérem, hogy piros- magyar-zöld legyen, félig palesztint ad... A régi szép világban még nem magyarul értettük meg egymást, hanem németül, jiddisül, tótul. Nekem ne beszéljen magyarul az ilyen!

– Marika néni, de akkor miért fél a koronavírustól?

– Dehogy félek, Györgyöm, lelkem. Amíg a korona a parlamentben van, a király meg a várban, ide koronavírus be nem teheti a lábát. A Habony Árpi volt a koronaőr, a Rogán Anti meg a kínai kötvényesek embere, hát ha ők nem védenek meg bennünket, akkor isten sem. De azért én egy ideig nem megyek ki a józsefvárosi kínai piacra, biztos, ami biztos.

Szöveg: Szerbhorváth György; Fotó: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben