Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

SZABÁLYSÉRTÉS-E SZABADON ENGEDNI A KUTYÁT A II. JÁNOS PÁL PÁPA TÉREN?

Kutyás stratégiát dolgoz ki az önkormányzat

2020. február 15. szombat

Nemrég beszámoltunk a II. János Pál pápa téri áldatlan állapotokról: tábla tiltja a kutyák póráz nélküli sétáltatást, a futtatók viszont alkalmatlanok arra, hogy az állatok kimozogják magukat. Akkor azt írtuk, hogy a közterület-felügyelők nem bírságolhatják meg a szabályszegőket, ám többen állították, hogy mégis megbüntették őket, így még alaposabban utánajártunk a szabályozásnak.

Bajusz Ferencet, az önkormányzat közterület-felügyeleti osztályának vezetőjét kértük, hogy adjon útmutatást a kutyásoknak, szabálysértés-e a póráz nélküli sétáltatás, illetve milyen szankciókat vonhat ez maga után. Elmondta, hogy jelenleg is jogszabály-értelmezési vita folyik az ügyben, de az önkormányzat észlelte az aktív társadalmi feszültséget, és kutyás stratégia kidolgozására készül.

A NÉBIH Kutyakötelesség című kutyatartási kézikönyve részletezi a szábályokat. Aki a kutyáját kóborolni hagyja, az elköveti a 2012. évi II. törvény 193.§ „Veszélyeztetés kutyával” szabálysértését. Bajusz Ferenc viszont megkérdezte az ügyről az illetékes kormányhivatalt, akik szerint a póráz nélküli sétáltatás nem számít „kóborolni hagyásnak”, így nem követ el szabálysértést, aki a parkban szabadon engedi a kutyáját.

„A II. János Pál pápa téren a Józsefvárosi Közterület-felügyelet a jogszabály szellemében valóban jogosult lenne helyszíni bírság kiszabásra, azonban a 2019-ben és eddig 2020-ban sem fordult elő ilyen. Ez idő alatt ugyanakkor összesen 6 esetben éltünk feljelentéssel az eset összes körülménye miatt” – mondta Bajusz Ferenc. A közteresek viszont valóban odamennek a kutyásokhoz és a póráz felrakására szólítják fel őket a lakossági panaszok miatt. A 8. Kerületi Kutyások Facebook csoportban többen állították, hogy ismernek olyat, akit helyszíni bírsággal büntettek, ám az illetőket vagy nem sikerült felkutatni, vagy nem vállalták a nyilatkozatot.

Szöveg: Ádám Judit; Fotó: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben