Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Felmérés

A 2019-es közösségi fogadóórák kérdőíveinek eredményei

2020. február 19. szerda

A 2019-es önkormányzati választást követően Józsefváros negyedeiben tavaly novemberben és decemberben 5 közösségi fogadóórát szerveztünk, ahol a lakosok megismerhették a kerület képviselőit és vezetését, és elkezdtük a párbeszédet a kerület előtt álló legfontosabb kihívásokról.

A 2019-es önkormányzati választást követően Józsefváros negyedeiben tavaly novemberben és decemberben 5 közösségi fogadóórát szerveztünk, ahol a lakosok megismerhették a kerület képviselőit és vezetését, és elkezdtük a párbeszédet a kerület előtt álló legfontosabb kihívásokról.

Köszönetet mondunk annak a több száz józsefvárosinak, akik részt vettek ezeken a közösségi fogadóórákon, amelyek idén is folytatódni fognak: minden hónapban találkozhatunk egymással a kerület egy-egy negyedében. Továbbá köszönetet mondunk annak a 180 józsefvárosinak, aki a helyszínen kitöltötte kérdőívünket, melyben külön figyelmet fordítottunk a kerületiek közösségi részvételi igényeire is.Az alább bemutatott eredményekből látszik, hogy a legtöbben saját helyi képviselőjükkel havonta és egyéni fogadóóra formájában igénylik a találkozást. A polgármestertől a lakók szintén havi rendszerességű kapcsolattartást várnak és itt is kiemelt találkozási forma az egyéni fogadóóra. Megkérdeztük a résztvevőket arról is, hogy szerintük hogyan kellene az önkormányzatnak a lakosságot bevonni a kerület ügyeibe – itt kiemelten sokan említettek különböző digitális formákat és a kérdőíves megkérdezést.

Kapcsolattartás az egyéni képviselővel

Arra a kérdésre, hogy milyen gyakran kellene a lakossággal kapcsolatot tartania az egyéni képviselőnek, 92 darab választ kaptunk, a megkérdezettek fele havi rendszerességű, valamivel több mint negyede pedig negyedévi rendszerességű kapcsolattartást jelölt meg.

 1. ábra: Ön szerint milyen gyakran kellene tartania a kapcsolatot a lakókkal az Ön önkormányzati képviselőjének?Arról is megkérdeztük a résztvevőket, milyen módon szeretnének kapcsolatot tartani az egyéni képviselőjükkel: összesen 120 választ kaptunk a kérdésre, amelyek valamivel kevesebb mint negyede a képviselők egyéni fogadóóráját, valamivel több mint ötödük az emailes kapcsolattartást tekinti a legjobb módnak az egyéni képviselők és a lakók kapcsolattartására.

 2. ábra: Ön szerint milyen módon kellene tartani a kapcsolatot a lakókkal az Ön önkormányzati képviselőjének?

Kapcsolattartás a polgármesterrel

Az egyéni képviselőkre vonatkozó kérdéshez hasonlóan azt is megkérdeztük a résztvevőktől, hogy szerintük milyen gyakran és hogyan kellene a kerület polgármesterének kapcsolatot tartania a lakókkal. 94 választ kaptunk, amelyek negyede havonta, negyede negyedévente és szintén negyede félévente igényli a kapcsolattartást.  3. ábra: Ön szerint milyen gyakran kellene tartania a kapcsolatot a lakókkal a polgármesternek?Ami a polgármesterrel való kapcsolattartás módját illeti, a vonatkozó kérdésre 117 válasz érkezett: a résztvevők elsősorban az egyéni fogadóórát tartják erre megfelelő formának, de kiemelten említették a közösségi fogadóórák és fórumok szerepét is a kapcsolattartásban.

 4. ábra: Ön szerint milyen módon kellene tartania a kapcsolatot a lakókkal a polgármesternek?

A lakók bevonásának módjai

A válaszadókat arra kértük, fogalmazzák meg, szerintük hogyan kellene, hogy az önkormányzat bevonja a  lakókat a kerület ügyeibe. Összesen 129, köztük számos részletes és konkrét választ, ötletet kaptunk. Az alábbi szófelhő a legjellemzőbb válaszok címszavait tartalmazza: a szavak nagysága egyben az említések gyakoriságát is jellemzi: a nagyobb méretű ötleteket többen mondták, mint a kisebbeket. Az ábrából jól látható, hogy a bevonás legfontosabb felületeinek a válaszadók az önkormányzati honlapot és újságot tartják, emellett kiemelten igénylik a kérdőíves megkérdezést és más digitális eszközöket: a közösségi média használatát és az online szavazásokat.

 5. ábra: Ön szerint hogyan tudja a Józsefvárosi Önkormányzat a legjobban bevonni a lakókat az őket érintő döntésekbe?

Miért fontosak ezek az adatok?

A közösségi fogadóórák résztvevőinek válaszai segítenek abban, hogy az önkormányzat olyan eszközökkel törekedjen a lakók bevonására, amelyek valóban hatékonyak és amelyek az ők igényeire válaszolnak. Természetesen tudjuk, hogy a válaszok a kerületben élő és érintett lakosság kis hányadát képviselik – ezért fogjuk a jövőben az ilyen és ehhez hasonló felméréseket folytatni. Azonban már most is törekszünk arra, hogy a megfogalmazott igényeknek megfeleljünk.

Mi várható a jövőben?

A fenti kérdőív eredményeivel összhangban alakulnak a józsefvárosi egyéni képviselők, a polgármester és alpolgármesterek egyéni fogadóórái. Ezekről bővebb tájékoztatást az alábbi linkeken talál:

https://old.jozsefvaros.hu/onkormanyzat/polgarmester

https://old.jozsefvaros.hu/onkormanyzat/alpolgarmesterek

https://old.jozsefvaros.hu/onkormanyzat/kepviselok

2020-ban nemcsak a közösségi fogadóórák folytatódnak, hanem egy bővített kérdőív segítségével a résztvevők igényeinek felmérését is folytatjuk. A Józsefvárosi Önkormányzat Facebook-oldalán mindig megtalálja az aktuális közösségi fogadóórára vonatkozó információkat:https://www.facebook.com/jozsefvaros.hu/

Vegyen részt a fogadóórákon, szóljon bele közös ügyeinkbe, hogy együtt építsünk erős közösséget Józsefvárosban!

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben