Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

AKCIÓ A MÉLYSZEGÉNYSÉGBEN ÉLŐ GYEREKEK MEGSEGÍTÉSÉRE

Akik a Józsefvárosba jöttek az éles látásért

2020. február 27. csütörtök

„Andriska biztosan meggyógyul majd!” – mondta boldogan Zólyomi Tímea szemészorvos, amikor a próbakeretet feladta a Heves megyei Átány községből érkezett kilencéves kisfiúra. A súlyos kancsalsággal küzdő gyerek bal szeme ugyanis azonnal reagált, tekintete láthatóan a helyes irányba mozdult.

Andriska mélyszegénységben él, 14 testvére van, és valószínűleg soha sem kapott volna szemüveget, ha nem vehetett volna részt az InDaHouse Egyesület és a Szociális Innováció Alapítvány ingyenszemüveg programjában.

A józsefvárosi Benyovszky Orvosi Központban 18 – Peréről, Hernádszentandrásról és Átányból érkezett – gyereket vizsgált meg Zólyomi doktornő. A magánintézmény vezetője, G. Németh György még arról is gondoskodott, hogy a gyerekek ne maradjanak étlen-szomjan a vizsgálat alatt, illetve, hogy utána játszóházba is eljussanak.

Az InDaHouse Egyesület 2014 óta mélyszegénységben élő borsodi gyerekeknek fejlesztő foglalkozásokkal és tanodai ellátással segít abban, hogy a tanulásban eredményesek legyenek, és olyan felnőtté váljanak, akik képesek lesznek arra, hogy sorsukat felelősen kezükbe vegyék. Az egyesület az elmúlt hónapokban alapos szűréssel választotta ki a 18 gyereket, akiknek a látásával gond van.

A gyerekek a vizsgálat alapján ingyen kapnak szemüveget egy olyan – szintén kerületi – adományozótól, aki meg akarja őrizni névtelenségét.

Azért segítenek, hogy ezzel a teljes értékű élethez segítsék hozzá azokat a gyerekeket, akiknek szülei nem tudnának szemüveget venni – pénzük sem lenne rá, de az óvodások, kisiskolások egy része képzett gyermekszemészhez sem jut el soha.

Sajnos a kamaszok között most is akadt olyan, akiknek teljes gyógyulásra már nincs esélye. A 8–10 dioptriás szemüveg – ha fegyelmezetten hordják – valamit segít, de ha már kialakult náluk a tompalátás, mindkét szemük már sohasem lesz teljes értékű. A 8 éves Vanessza, akinek édesanyja egyedül nevel négy gyermeket és a 9 esztendős Andriska azonban még jókor jutott el az orvoshoz.

Szöveg és fotó: Barát József

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben