Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A KERÜLET FÉLMILLIÁRD FORINTOT FORDÍTHAT ESZKÖZBESZERZÉSEKRE

Ötéves egészségfejlesztési program készül

2020. február 27. csütörtök

Karácsony Gergely főpolgármester a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megvalósulását ahhoz kötötte, hogy cserébe a kormány a következő öt évben összesen 50 milliárd forintot költ a budapesti járóbeteg-szakellátásra. Mostanra kezd körvonalazódni, hogy a kormánnyal kötött egyezség nyomán a Budapestre érkező egészségügyi fejlesztésekre szánt pénzből mi valósulhat meg a kerületben.

Eddig nem volt teljesen egyértelmű, hogy melyik kerület mennyit kap, és mire költheti el. Most Pikó András polgármester és Havas Gábor, a Fővárosi Önkormányzat egészségügyi tanácsnoka is elárult részleteket.

A két politikus nemrég személyesen is egyeztetett (képünkön), ekkor Havasi Gábor bejelentette, hogy évente 8 milliárd forintot osztanak szét a kerületek között eszközbeszerzésre és egyéb fejlesztésre, 2 milliárdot pedig diagnosztikai eljárások bővítésére.

A 444.hu-n a témában megjelent cikkre írt aztán nemrég válaszlevelet Havasi Gábor, és ebben azt is elárulta, hogy „nem CT- és MR-készülékekről, hanem komplex egészségügyi fejlesztésekről beszélünk, amelynek része, hogy minden buda- pesti minél hamarabb férjen hozzá a szükséges és korszerű diagnosztikai vizsgálatokhoz”. Úgy folytatta: részben a már meglévő eszközök kihasználatlan kapacitását vásárolnák meg, mert a hosszú várólistákat az okozza, hogy a kormány nem fizeti ki a készülékek teljes kapacitását, és ahogy a finanszírozás kimerül, az intézmények nem végezhetnek több vizsgálatot, hiába áll ott a gép.

Pikó András pedig azt mondta, hogy eszközbeszerzésre költenék a kerületnek jutó több mint 460 millió forintnyi hozzájárulást. Ez viszont szerinte önmagában nem lesz elég a hatékony egészségfejlesztéshez, ezért egy 5 éves programot terveznek, melynek első lépése egy minden részletre kiterjedő állapotfelmérés az egészségügyi intézményekben. Ennek célja – közölte – nem csak az, hogy „a főváros által kialkudott forrásokat a lehető legjobb célokra, megalapozottan és a lehető leghatékonyabban használjuk fel”, hanem az is, hogy látni lehessen, „miben vagyunk erősek és miben gyengék, hol kell fejleszteni a kapacitásokat”.

Szöveg: Ádám Judit; Fotók: Ványi Ákos

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben