Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Döntsük el közösen!

Konzultáció a filmforgatásokról Józsefvárosban: kérdések és válaszok

2020. február 28. péntek

A filmforgatásokra vonatkozó jogi kereteket a filmtörvény szabályozza, de a kerületi önkormányzatoknak lehetősége van arra, hogy feltételeket szabjanak, ha a forgatás a tulajdonukban álló közterületen történik.

Miért van szükség a józsefvárosi filmforgatási szabályozás átalakítására és ezzel kapcsolatosan konzultációra?

A filmforgatásokra vonatkozó jogi kereteket a filmtörvény szabályozza, de a kerületi önkormányzatoknak lehetősége van arra, hogy feltételeket szabjanak, ha a forgatás a tulajdonukban álló közterületen történik, ezért a Józsefvárosi Önkormányzat a kerületi filmforgatásokra vonatkozó rendelet módosítását tervezi. A módosítás célja egyrészt az, hogy a kerületi költségvetés a filmforgatásokból olyan bevételre tegyen szert, amelyet Józsefváros fejlesztésére költhetünk. Másrészt célunk az is, hogy a filmforgatások olyan szabályozott keretek között folyjanak, amelyek nem terhelik meg a helyben lakók életét és megfelelően igazodnak az igényeikhez. A korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy a filmforgatás teljes tiltása a kerület egyes részein nem jelent megoldást, mivel ez a kerület más részeit terheli aránytalanul. Célunk, hogy a megszülető rendelet egységes keretben, a teljes kerületre nézve szabályozza ezt a kérdést.

Mi a helyzet most?

Józsefvárosban a filmforgatás szabályozása nem önálló fejezetként szerepel a közterület-használati rendeletben, ahogyan az más kerületekre jellemző, hanem szétszórtan kerül taglalásra. Jelenleg közterület-használati hozzájárulás filmforgatás céljára a Palotanegyed területére nem adható ki. A kerület többi részére vonatkozóan a filmforgatás szabályozása az alapvetésekre korlátozódik. Kikötik az eredeti állapot helyreállítását, a hulladék elszállítását, az érintett lakosság tájékoztatását minimum 2 héttel előre, a gyalogosok, gépjárművek akadálymentes közlekedésének és a társasházak, üzletek megközelíthetőségének biztosítását, valamint a felmerülő károk megtérítését.

Hova szeretnénk eljutni?

Szeretnénk a lehetséges változások megtervezésébe minél inkább bevonni Józsefváros lakóit, annak érdekében, hogy olyan rendeletet alkothassunk, ami garanciát kínál a forgatások idején a lakók mindennapjait zavaró körülmények minimalizálására. Azért konzultálunk, azaz kérjük ki a lakók véleményét a változások előtt, mert az önkormányzat részvételi koncepciójának szerves része az az eljárás, hogy minden intézkedésnél megnézzük az érintettek körét és átgondoljuk, hogyan tudjuk őket bevonni az őket érintő döntésekbe.

Hogyan folyik a józsefvárosi konzultáció a filmforgatások szabályozásáról?

A Józsefvárosi Önkormányzat a CAPE és a C8 civil szervezetekkel együttműködésben valósítja meg a konzultáció folyamatát. Ennek első lépéseként kérdőívet állítottunk össze. Kérjük, segítse munkánkat a kérdőív kitöltésével online, illetve személyesen március 1-ig. A konzultáció második lépéseként fórumot rendeztünk február 25-én este 6 órától a H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központban (Budapest 1085, Horánszky u. 13.), ahol szakértők, kerületi politikusok és a lakók beszélték meg a témával kapcsolatos problémáikat, javaslataikat. A konzultációs folyamat eredményeit március első hetében értékeljük és elemezzük, azokról a kerületi tájékoztató felületeken visszajelzést adunk a lakóknak. Végül az Önkormányzat képviselő-testülete fogja elfogadni az új filmforgatásokra vonatkozó szabályozást.

Köszönjük, hogy segíti munkánkat a konzultációban való részvétellel!

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben