Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

VIDEÓS BARANGOLÁS SOKSZÍNŰ TÖRTÉNELMI ÉS KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGÜNK NYOMÁBAN

JÓzsefvárosi SZTORIK

2020. február 29. szombat

Józsefváros régi fotókon nosztalgia csoport, Józsefváros iskolái régi fotókon, Otthonunk Józsefváros – ha böngésszük a Facebookot, ezekre a virtuális közösségekre bukkanhatunk, és régi illetve mai nyolcadik kerületi személyes fotókra, történetekre csodálkozhatunk rá.

Szívmelengetőek ezek az emlékek: ez inspirált, hogy mutassuk meg sokszínű történelmi és kulturális örökségünket videón is. Kerületi lakosként biztos gyakran járunk például a Teleki téren, de talán nem tudjuk, hogy közel 100 éve itt volt André Kertész fotóművész édesanyjának kóser kávézója, és ha bent a piacon lángost eszünk az 1957 óta működő lángosozóban, nem tesszük fel a kérdést, vajon azt az eredeti recept alapján sütik-e.

Bodrogi Fűszeres Eszter nem csak gasztroblogjáról és receptjeiről ismert, hanem a VI. és VII. kerületben vezetett helytörténeti sétáiról is.

Most arra vállalkozik, hogy időről-időre elmeséli kameránk előtt kerületünk JÓ(zsefvárosi) SZTORIJAIT. Például a Kálvária téri szerbek történetét, a József utcai kőfaragók legendáját, de előkerítjük vele a Corvin Áruház családi emlékalbumát, bemegyünk a Százados úti művészházak egyikébe, kinyittatjuk a MÁV-telepen a Tbiliszi téri templomot, végigjárjuk a Ganz gyár egykori épületeit, a Klinikák alig ismert kertjét, a Rákóczi téri kocsisor hűlt helyét és a Keleti pályaudvar melletti Baross-ház apró, belső tereit. Józsefváros tőlünk, a józsefvárosi polgároktól lett az a színes, izgalmas kerület, amit mindannyian ismerünk. Minden utcájának vannak olyan izgalmas, titkos történetei, amiket esetleg csak önök ismernek, de érdemes lenne elmesélni mindenkinek. A sétákon nemcsak a történeti forrásokra, hanem a személyes történetek megidézésére is koncentrálunk. Legyen ez a merengés aktív közösségi múltidézés. Ha van hasonlóan izgalmas sztorijuk, amit megosztanának másokkal is, írjanak nekünk a szerkesztoseg@jozsefvaros.hu címre.

Szöveg és videó: Takács Mária 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben