Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Közlemény a kerületi polgárőrségről

Egy felelős, a kerületiek pénzére vigyázó önkormányzat nem fizethet olyan szolgáltatásért, amely mögött nincs teljesítés

2020. március 02. hétfő

Józsefváros Önkormányzata nem teljesítés miatt felbontja a szerződését a Józsefvárosi Közbiztonsági Polgárőrség és Katasztrófavédelmi Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel.

A polgárőrségnek egy 2019. áprilisi szerződésbe foglalt kötelezettsége a „Szomszédok Egymásért Mozgalom” részprogramban foglalt feladatok ellátása.  A vizsgált 2019.05.01 – 2019.12.30. időszakban mindösszesen 7 napon használták a célra beüzemelt rendszert. A fenti nyolc hónapos időszakban egyetlen közterületi bejelentés sem érkezett a polgárőrség részéről.

A felek közötti szerződés összege: 7.085 ezer ebből a polgárőrség részére 2 338 ezer forint részszámlák alapján az önkormányzat részéről 2019-ben kifizetésre került.

Egy felelős, a kerületiek pénzére vigyázó önkormányzat nem fizethet olyan szolgáltatásért, amely mögött nincs teljesítés, ezért az önkormányzat felbontja a megbízási szerződést. Egy önkormányzatnak nincs olyan kötelezettsége, hogy pénzügyi támogatást biztosítson egy feladatait nem ellátó polgárőrségnek.

Az új vezetésű önkormányzat az elmúlt hónapokban többször kezdeményezett egyeztetést a polgárőrség vezetőjével, Kaiser Józseffel.  A találkozó különböző okokra hivatkozva lemondásra került részéről. Kaiser József, mint a polgárőrség kapcsolattartója 2020. január óta elérhetetlennek bizonyult az önkormányzat számára a szerződésben is megjelölt kapcsolattartási módokon.

A kerületi költségvetési bizottság 2020. február 24-i döntésével egy 2019. áprilisi testületi ülés (69/2019 (IV.30) határozatát hajtotta végre, ami egy addiktológiai rendelő megnyitásáról döntött a Magdolna u. 33 szám alatti helyiségben. Ezt a még az előző testület által hozott határozatot hajtja most végre a kerületvezetés. Ennek következtében a 2013. óta a polgárőrségnek térítésmentesen átadott 91 m2-es helyiség és annak berendezési tárgyai, valamint egy Suzuki és egy Volkswagen típusú gépjármű visszakerülnek az önkormányzathoz. 

Józsefváros önkormányzata kész együttműködni minden, politikamentes, a kerületiekért valóban tenni akaró civil szervezettel. A Józsefvárosi Közbiztonsági Polgárőrség és Katasztrófavédelmi Önkéntes Tűzoltó Egyesület nem ilyen. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben