Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

NEM TELJESÍTETT A POLGÁRŐRSÉG AZ ÖNKORMÁNYZAT SZERINT

Polgárőrök nyomában

2020. március 03. kedd

Komoly bírálatokat kapott az új városvezetés a Fidesztől amiatt, hogy bár a közbiztonság fejlesztését tartja az egyik legfontosabb feladatának, a kerületi polgárőrséget mégis „ellehetetlenítik”. Utánajártunk, mi van az ügy hátterében.

Az önkormányzat valóban felbontotta az együttműködési megállapodást a Józsefvárosi Közbiztonsági Polgárőrség és Katasztrófavédelmi Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel. Úgy tudjuk, erre „nem teljesítés” miatt volt szükség, ugyanis a polgárőrségnek szerződésbe foglalt kötelezettsége volt a „Szomszédok Egymásért Mozgalom” részprogramban foglalt feladatok ellátása. A vizsgált, 2019 májusától decemberéig tartó időszakban összesen hét napon használták az e célra beüzemelt rendszert. A nyolchónapos időszakban ezért egyetlen közterületi bejelentés sem érkezett a polgárőrség részéről. A felek közötti szerződés összege egyébként 7 millió forint volt, ebből a polgárőrségnek csaknem két és fél millió forintot az önkormányzat 2019-ben ki is fizetett. „Ugyanakkor egy felelős, a kerületiek pénzére vigyázó önkormányzat nem fizethet olyan szolgáltatásért, amelyik mögött nincs teljesítés” – közölte az új vezetés.

Az önkormányzat tudatta azt is, hogy az elmúlt hónapokban többször kezdeményezett egyeztetést a polgárőrség vezetőjével, Kaiser Józseffel. „A találkozókat különböző okokra hivatkozva mondta le Kaiser, aki mint megbízott kapcsolat- tartó 2020 januárja óta elérhetetlen.” (Lapunk januárban a kerület közbiztonsági helyzetéről írt, és a cikkben szerettük volna bemutatni a polgárőrséget is. Kaiser József – aki korábban fideszes önkormányzati képviselő is volt – azonban lapunknak is elérhetetlennek bizonyult.)

Fontos még megemlíteni, hogy a polgárőrség költözéséről korábbi székhelyéről, a Magdolna utca 33-ból még az előző, Sára Botond vezette önkormányzat döntött, amikor egy 2019. áprilisi testületi ülésen addiktológiai rendelő megnyitásáról határoztak ezen a helyen. Ezt most hajtják végre, emiatt pedig a 2013-ban a polgárőrségnek ingyen átadott 91m2-es helyiség és annak berendezési tárgyai visszakerülnek az önkormányzathoz, az általuk eddig használt autókkal együtt. 

Szöveg: Zoltai Ákos; Fotó: Ványi Ákos

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben