Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Közösségi fogadóóra a Corvin-negyedben

Meg kell akadályozni a hajléktalanná válást - Forrás: Józsefváros újság

2020. március 06. péntek

A soron következő, február végi fogadóórán Pikó András polgármester mellett Sátly Balázs és Hermann György képviselők válaszolták meg a Corvin-negyedben élők kérdéseit. Idén Józsefváros összes negyede sorra kerül, mindenhol tartanak fogadóórát.

Az önkormányzat képviseletében Udvarhelyi Tessza elmondta, szeretnék, ha Józsefváros az aktív közösségek kerülete lenne, ezért minden fogadóórán bemutatkozik három helyi civil szervezet. A cél, hogy kritikus és építő párbeszédet tudjanak folytatni az önkormányzattal.

Ezúttal elsőként a Fellegajtó Nyitogatók Alapítványt mutatta be Varga Gábor László. Elmondta, azért hozta létre a szervezetet, mert úgy látta, nem kapnak igazán érdemi segítséget a halmozottan sérült gyerekek szülei. Sokaknak választaniuk kell az állami gondozás és aközött, hogy munkájukat otthagyva maguk vigyáznak a gyerekükre. Az alapítvány ezért teljes körű fejlesztést és felügyelet nyújtó napközit hozott létre a Baross utcában. A Harmónium Egyesület tevékenységét Ceglédi Alexandra ismertette. Ők oktatással, elsősorban környezeti neveléssel foglalkoznak. Jelenleg fiatalok, diákok fotóit várják egy pályázatra józsefvárosi környezeti témákkal kapcsolatban, a képek szólhatnak például szemétlerakásról, klímaproblémákról.

Hajléktalanügy

A hajléktalan embereket segítő Menhely Alapítványt Kártyás Irén képviselte. Elsősorban abban várják az önkormányzat segítségét, hogy kevesebb ember kerüljön utcára. Pikó András hangsúlyozta, hogy ők is ebben érdekeltek. Ezért például adósságrendezési tervet kínálnak azoknak, akik annyi díjhátralékot halmoztak fel, amit már képtelenek egyben kifizetni, és emiatt az utcára kerülnének. A polgármester szerint az önkormányzatnak is érdeke humanizálni a rendszert: arra bátorítja a hátralékosokat, hogy tartozásuk legalább egy részét fizessék ki, így a lakásukban maradhatnak. Ellenkező esetben ugyanis később hajléktalanként gondoskodni róluk emberileg és anyagilag is megterhelő lenne a kerületnek. Elhangzott: idén egyetlen hajléktalan sem fagyott halálra Józsefvárosban. Ez az enyhe tél mellett annak is köszönhető, hogy a rendőrség igyekszik vegzálás helyett ténylegesen védeni őket, és ha utcán alvó embert látnak, segítenek szállást találni neki. Ennek kapcsán egy helyi lakos felvetette, hogy a szállók reggel hét óra helyett nyitva tarthatnának kicsivel tovább is – legalább télen.

Társasházak felújítása

Az előző vezetés rengeteg pénzt költött a társasházak felújítására, de több panasz is érkezett, hogy ezeket a pénzeket nem túl igazságosan, vagy nem a valódi igényeknek megfelelően kapták meg a házak. Pikó András elmondta, hogy sajnos az idei költségvetésben 1,6 milliárd forinttal kevesebbet költhetnek, mint a korábbi vezetés tavaly, így kevesebb jut idén a házakra is. Elsősorban most az önkormányzati ingatlanok felmérésre, felújítására és a köztisztaság javítására koncentrálnak, bár így is 300 milliót szánnak a támogatást már korábban elnyert házak javítására. Ám ebből csak az életveszélyt jelentő, halasztást nem tűrő műszaki problémákat tudják megoldani.

Élhetőbb közterek

A közterekkel kapcsolatban rengeteg hozzászólás és panasz hangzott el a fórumon. Ezek részben az elmúlt évek sok szempontból nem praktikus felújításaihoz kapcsolódtak. Ilyen volt például, hogy sok helyről eltűntek a padok – nem lehet leülni a Harminckettesek terén, sem a Corvin Mozinál –, egyre kevesebb a fa és egyre több a parkoló – bár utóbbi még így sem elég –, a Futó utca kockakövein dübörögnek az autók, az éttermek egyre terjeszkedő teraszai miatt nem lehet kikerülni a szökőkutat a Corvin-sétányon, s emiatt sokan elesnek az algás, csúszós betonon, továbbá, hogy a kaszinóba érkező, tilosban parkoló autók elfoglalják a járdát, és büntetés nélkül megússzák.

Az összes problémáról tud a vezetés, dolgoznak a megoldásokon, sok esetben a környéken lakóknak kérdőíveket fognak kiküldeni, illetve fórumot szerveznek, majd pedig a beérkezett válaszok alapján döntenek a közterek élhetőbbé tételéről.

(A Józsefváros újság cikke)

Szöveg: Ádám Judit; Fotó: Ványi Ákos

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben