Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

BEMUTATKOZNAK A JÓZSEFVÁROSI ÁLTALÁNOS ISKOLÁK

Indul a beiskolázás!

2020. március 06. péntek

Hamarosan kezdődik a beiskolázási időszak, vagyis közeledik a határidő, amikor a szülőknek választaniuk kell, hogy szeptembertől melyik iskolában kezdje meg tanulmányait a gyerekük. A beiratkozás, az iskola kiválasztása alapos megfontolást igényel, és különböző szempontok mérlegelését is jelenti. A gyerekek jövője ugyanis nagymértékben függ attól, hogy szüleik megtalálják-e számukra azt az ideális közeget, ahol érdeklődésüknek, tehetségüknek és képességeiknek megfelelően segítik fejlődésüket, oktatják és nevelik őket. Józsefvárosban vannak iskolák, ahol a művészeteket, máshol a sportot vagy az idegen nyelvet oktatják emelt óraszámban, ezért érdemes széleskörűen tájékozódni. A Józsefváros újság szeretne a szülők segítségére lenni a döntésben és az iskolaválasztásban, ezért – az elmúlt évekhez hasonlóan – oktatási mellékletünkben biztosítunk bemutatkozási lehetőséget a józsefvárosi alapfokú oktatási intézményeknek.

Deák Diák Általános Iskola

Iskolánk színes, nyitott hely. Barátságos légkörben élünk, melyet szeptemberben Balaton-parti csapatépítő tábor is erősít. Reggelente napindító beszélgetéssel hangolódunk a 40 perces szakórákra. Gyermekbarát termeinkben kooperatívan, projektek, mini laptopok segítségével, differenciáltan tanulunk. Emelt óraszámú az idegen nyelv, hetediktől képességek szerinti bontásban tanuljuk a magyart és a matematikát. A legmodernebb technikával, oktató robotok felhasználásával tanítunk programozást már az első osztálytól. Szabadidőben klubok, szakkörök, sportágak közül válogathatnak a gyerekek. Deákos programjaink: játszóházak, zeneszalonok, néptánc gála, alapítványi bál, meseklub, erdei iskolák országjárással.

Korai és késői ügyelettel segítjük a dolgozó szülőket, tanáraink otthonos környezetben felügyelnek a diákokra.

A 2020/2021. tanévben induló osztályaink:

- Néptáncos osztály: Jánoshalminé Völgyi Zsuzsanna és Jánoshalmi Tamás, művészeti vezető Szengyel István (Szent Gergely-díjas)

A tanulók megismerkednek a Kárpát-medencei magyar néptánccal és népdalkinccsel, ápolják néphagyományainkat. Szengyel István neve biztosíték arra, hogy tanítványaink átfogó népi kulturális nevelést kapnak. A társas kapcsolatok, a viselkedéskultúra mellett fejlődik a gyermekek ritmusérzéke és mozgáskultúrája is.

- Énekes osztály: Czigány Anna, művészeti vezető dr. Bubnó Tamás (Magyarország Érdemes Művésze)

Saját tanterv és tankönyv alapján tanulnak a diákok. Pedagógusaink nemzetközi szinten is elismert szakemberek. Helyben biztosítunk szolfézst, hangszeres és egyéni hangképzést. Kamarahangversenyek, hazai és nemzetközi versenyek mellett színházi zenés darabokban szerepelnek a diákok, lemezfelvételeket készítenek.

Énekes/táncos meghallgatás: 2020. március 21. 10:00

A sok olvasás helyett inkább látogasson el hozzánk gyermekével és higgyen a saját szemének!

További információ Gergelyné Szarvas Márta igazgatóhelyettesnél kérhető – 06 (1) 333-5390, gszmarti@gmail.com

Igazgató: Farczádi Bencze Tamás

Cím: 1081 Budapest, II. János Pál pápa tér 4. Honlap: www.deakdiak.hu, Facebook: Deák Diák Általános Iskola

- - -

Lakatos Menyhért Általános Iskola és Gimnázium

Iskolánk olyan összetett oktatási intézmény, amelyben nyolcosztályos általános iskolai és négyosztályos gimnáziumi nappali tagozat, illetve felnőttek részére általános iskolai és gimnáziumi esti tagozat is működik. Negyedik osztálytól angol vagy francia nyelv oktatása történik, érdeklődés szerint német nyelvi szakkört is indítunk. Minden tanítási napon biztosítunk napközit 16:10-ig, ügyeletet 6:30-7:30 között és 16:10–17:00 között. Igény szerint korrepetálást, fejlesztő foglalkozást is tartunk. Tanórán kívüli és szabadidős tevékenységeink: délutáni foglalkozások (tömegsport, sakk, kosárlabda, foci, tánc), könyvtári foglalkozások (mesedélután, filmklub, vetélkedők), tehetséggondozó szakkör (művészetek), kézműves szakkörök, színház- és múzeumlátogatások, városismereti séták, tanulmányi kirándulások.

Játékos „iskolakóstolgató” foglalkozás leendő elsősöknek a honlapon későbbiekben meghirdetett időpontban.

Igazgató: Kis Edit

Cím: 1086 Budapest, Bauer Sándor u. 6–8. Telefon: 06 (30) 310 8263 E-mail: lmtitkarsag@upcmail.hu Honlap: lakatosmenyhert-iskola.hu

- - -

Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

A Molnárban biztonságos légkörben fogadjuk és neveljük a gyerekeket, a szülőt partnernek tekintjük, így megvalósul az eredményes, személyiségközpontú nevelés-oktatás. Mentoráló intézményként az angol nyelvoktatás során alkalmazott élményközpontú módszereinket más iskolák pedagógusaival is megosztjuk. A tanórákba beépítjük a digitális eszközök használatát. Az alsó tagozatosokat felújított játszóudvar várja. Hagyományos programjaink: Családi nap, Mindenki karácsonya, Angol gála, Pí és Einstein Nap, Molnár Ferenc Napok, erdei iskolák és angoltábor Magyarkúton, nyári táborok Káptalanfüreden.

A 2020/2021-es tanévben induló osztályaink:

- 1. a magyar-angol két tanítási nyelvű

- 1. b angol nyelv vagy művészeti képzés (néptánc, drámajáték, technika) emelt óraszámban

Programjaink a leendő iskolásoknak és szüleiknek:

- Játssz velünk a Molnár grundon! – március 9-én 16:15–17:00 óra között

- Teadélután – kötetlen beszélgetés a leendő tanítókkal – március 23-án 16:30-tól

- Pedagógiai tanácsadás az osztályválasztáshoz – március 30-án és 31-én 16 órától

További információ Boda Réka igazgatóhelyettestől kérhető – 06 (1) 484-0659, bodareka@gmail.com

Igazgató: Tanosné Horváth Márta

Cím: 1085 Budapest, Somogyi Béla utca 9–15. E-mail: grundsuli@gmail.com Honlap: www.grundsuli.eu

- - -

Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola

Iskolánkban hagyományokat őrző légkörben, innovatív pedagógiai módszerekkel, a digitális technika bevonásával dolgozunk. Már első osztálytól lehetőség van angol nyelv tanulására.

A gyermekek egészséges személyiségfejlődése érdekében a hagyományos tanórai kereteket projektnapokkal, erdei iskolai foglalkozásokkal egészítjük ki. A tananyagot élményeken keresztül mélyítjük: MÜPA rendezvények, múzeumpedagógiai foglalkozások, Leövey labor, színházi élmények.

Szeretettel látjuk a szülőket intézményünkben, hiszen aktív részesei iskolánk életének. Örökös ökoiskolaként a fenntartható fejlődést erősítjük tanítványainkban. Angliai és németországi tanulmányutakon lehetőségük van diákjainknak az idegen nyelvek alkalmazására. Kiemelt figyelmet fordítunk a tehetséggondozásra! Sportiskolai képzésünket a MOB felügyeli, együttműködünk több sportági szövetséggel, egyesülettel, így az FTC-vel is. Háromszor nyertük el a Magyarország legjobb sportiskolája címet. Sportiskolánkban floorball, kosárlabda, labdarúgás, asztalitenisz, sakk és szivacskézilabda edzéseket tartunk. A zenei osztályainkba járók alsó tagozaton furulyázni tanulnak, valamint a Kicsinyek kórusában énekelnek, felső tagozaton pedig iskolánk arany minősítésű kórusának tagjává válnak. A kórustagoknak többször van lehetőségük olaszországi kórusturnén részt venni.

Havonta tartunk kézműves délutánt, és több szakkörünk közül választhatnak a diákok (pl. média, öko, vöröskeresztes, komplex magyar nyelvi, zenebarát, logikai játékos).

A 2020/2021-es tanévben sportiskolai osztályt, foci osztályt és ének-zenei osztályt indítunk.

Programjaink a leendő iskolásoknak: Vajda-Varázs-Suli március 2-án, sportiskolai előkészítő játékok március 13-án és 27-én, Zene-kuckó foglalkozás március 16-án, Óvodás családi nap március 28-án.

A képességvizsgálatokra 2020. március 30-án (sport) és 31-én (zenei) kerül sor.

Igazgató: Filep Mária

Cím: 1089 Budapest, Vajda Péter u. 25–31. Telefon: 06 (30) 297 1185 E-mail: info@vajdaiskola.hu Honlap: www.vajdaiskola.hu

- - -

Józsefvárosi Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Általános Iskola

Intézményünkben a sajátos nevelési igényű gyermekek egyénre szabott fejlesztését, nevelését, oktatását valósítjuk meg. Fő profilunk a tanulásban akadályozott gyerekek tanítása, ugyanakkor több éve lehetőségünk van ép értelmű autizmus spektrumzavarral, pszichés fejlődési zavarral, vagy beszédfogyatékossággal küzdő tanulók felvételére is. Iskolánkban barátságos légkör, kis létszámú osztályok, szakkörök, speciális foglalkozások segítik a tanulók egyéni haladási üteméhez igazodó fejlesztését.

Nagy hangsúlyt fordítunk arra, hogy a diákok sikerélményekhez jussanak, képességeiket kibontakoztathassák. Intézményünk kiváló tehetségpontként működik, színvonalas szabadidős tevékenységeket – sportfoglalkozások, furulya-szakkör, szín- és dráma-kör, művészpalánta tehetség-műhely, kézműves-műhely, néphagyományok ápolása – biztosítunk diákjaink számára. Szervezünk múzeum-, színház-, bábszínház látogatásokat, kirándulásokat, erdei iskolát. Számos tanulmányi, kulturális és sportversenyen vesznek részt tanulóink, melyeken jellemzően a legrangosabb eredményeket érik el kerületi, fővárosi és országos szinten. Intézményünkben a 3–4. osztályokban úszásoktatás zajlik, 3. osztálytól informatika, 4. évfolyamtól pedig angol nyelv tanulására van lehetőségük a gyerekeknek.

A másnapi tanórákra a diákok a délutáni foglalkozásokon készülnek fel, házi feladatot nem adunk.

Iskolánkban a szülőkkel pozitív és eredményes kapcsolattartási formákat alakítottunk ki.

A 2020/2021-es tanévben egy osztályt tervezünk indítani, melybe tanulásban akadályozott, ép értelmű pszichés zavarral küzdő és autizmus spektrum zavarral küzdő gyermekeket fogadunk.

Igény szerint nyílt napot tartunk, illetve előzetes telefonon történő egyeztetés után szívesen állunk az érdeklődő szülők rendelkezésére.

Intézményvezető: Jenei Andrea

Cím: 1084 Budapest, Tolnai Lajos u. 11–15. Telefon: 06 (1) 313 4464 E-mail: titkarsag@jegymiai.hu Honlap: www.jegymiai.hu

- - -

Losonci Téri Általános Iskola

Referencia-intézményi tevékenységünk nevelési elvei: műveltség, tolerancia, etikus magatartás, közösségi lét, konszolidált életvitel. A Losit egyedivé teszik modern, színes külseje és tiszta, rendezett, gyermekbarát helyiségei. Kéttanítós módszerünk segítségével elsőseinket egyszerre két pedagógus tanítja. Tanórákon és a napköziben is alkalmazzuk a Komplex Instrukciós Programot, és használjuk a LÜK eszközeit. Kreativitást fejlesztő, zenés, játékos foglalkozásokat tartunk, a szabadidő hasznos eltöltésére nevelünk. Úszás-, vízilabda-, foci-, röplabda- és sakkfoglalkozásokon is részt vehetnek a diákjaink. A tanév során több ízben látogatunk kulturális programokat, szervezünk kirándulásokat és erdei iskolát is.

A 2020/2021. tanévben három első osztályt indítunk

- Az 1. a osztályba azokat a gyermekeket várjuk, akik szívesen elsajátítanák az úszás alapjait, melyet testnevelés órán és délutáni foglalkozásként tanítunk. A sakkszakkör keretében a szivárványsakk készleteinket használjuk a kisgyermekek logikus gondolkodásának fejlesztésére. Tanítók: Gaál Emőke és Csontos Máté úszás edző.

- Az 1. b osztályba azokat a gyermekeket várjuk, akik szívesen megismernék az angol nyelvet, amit a második félévtől tanulnak majd, illetve bontott csoportban technikát, ahol megismerkedhetnek az informatika alapjaival. Tanítók: Rábel Margit és Bodnár László informatika tanár.

- Az 1. c osztályba azokat a gyerekeket várjuk, akik szívesen ismerkednének a számok világával. Az emelt óraszámú matematika tanítása során az első félévben a Polgár Judit-féle Sakkpalota alsó tagozatos taneszközeit és a szivárványsakk készleteinket használjuk a diákok logikus gondolkodásának fejlesztésére. Tanítók: Szűcs Enikő, Horváth Zoltán sakkoktató és Györkös Lajos nemzetközi sakkmester, az élversenyzők felkészítésének irányítója.

Programjaink a leendő iskolásoknak és szüleiknek:

A Losiban működő META Művészeti Iskola színielőadása – március 18-án 16:30-kor

Nyílt órák a leendő elsős tanítókkal – március 25-én 8:00–9:40, illetve 10:00–10:45 között

Igazgató: Stenczinger Csilla

Cím: 1083 Budapest, Losonci tér 1. Telefon: 06 (1) 313 9224 E-mail: losialtiskola@gmail.com Honlap: losialtisk.hu

- - -

Örömhír Általános Iskola és Alapfokú Muvészeti Iskola

Az iskolánk 1995-ben Kharisz Keresztény Általános Iskola néven kezdte el tevékenységét azzal a céllal, hogy Magyarországon a rendszerváltás után az elsők között biztosítson bibliai keresztény központú oktatást a felnövekvő nemzedéknek. 2016 szeptemberétől önálló intézményként, a Magyar Pünkösdi Egyház fenntartása alatt működünk. Jelenleg 1–8. – évfolyamonként egy, kis létszámú – osztályban zajlik az oktatás, mely lehetővé teszi a személyes, egyéni törődést és fejlesztést.

A gyermek adottságaival együtt Isten ajándéka, nevelésének elsődleges színtere a család. Iskolánk küldetése szerint ezért szorosan együttműködünk a családokkal, segítünk nevelő, tanító munkájukban. Valljuk, hogy Isten Igéje, a Biblia minden igazság alapja. Iskolánk dolgozói különböző felekezetekből kerülnek ki. Valamennyien újjászületett, hitüket gyakorló, szolgáló emberek, példák a tanulók előtt.

Az a vágyunk, hogy a tananyag teljeskörű és alapos elsajátításán túl diákjaink az Atya szívének megismerésével növekedjenek fel, és kiaknázzák mindazokat a lehetőségeket, képességeket, amelyeket Istentől kaptak az életükre. Felfedezzék Isten csodálatos teremtését, a művészetek szépségeit, fejlődjenek mozgáskultúrájukban, s egészséges szemléletű, kiegyensúlyozott, Isten országának és társadalmunk számára hasznos emberekké váljanak.

Intézményünkben gyermeke biztonságos, védelmező környezetben növekedhet, miközben Krisztus-központú, bibliai oktatásban részesül, elsajátítja mindazt az ismeretanyagot, amely a sikeres továbbtanuláshoz szükséges. Délutánonként tartalmas programokon, szakkörökön vehet részt.

Iskolakóstolgató foglalkozások:

Leendő elsőseink játékos délutáni foglalkozásokon ismerkedhetnek meg az iskolával, a tanítókkal és egymással. Ezek az alkalmak valóban csak az ismerkedésről szólnak, a részvétel sem az iskola sem a család számára nem jár elkötelezettséggel.

Időpontok: február 28., március 20. és március 27. 15:00.

Igazgató: Novákné Tömösközy Etelka Cím: 1083 Budapest, Práter u. 11. Telefon: 06 (70) 400 2293

E-mail: iroda@oromhirsuli.hu Honlap: oromhirsuli.hu

- - -

VIII. kerületi Németh László Általános Iskola

Tantestületünk alkalmazza az újításokat, fejlesztéseket. A tantermekben digitális eszközök, interaktív tábla, tanulói tabletek segítik a hatékony oktatást. Az elmúlt tanévben felavatott

„Okos termünkben” szintén a legkorszerűbb digitális fejlesztést biztosítjuk. A Cilinder Művészeti Iskola tanárai magas szintű művészeti képzést biztosítanak tanulóink számára.

A tanórákon kívül is tartalmas, gazdag programjaink: néptánc, kézműves kör, drámapedagógia, szolfézs és hangszeres oktatás, múzeumi foglalkozások, színházlátogatás, hagyományőrző rendezvények, ECDL tanfolyamok, sportfoglalkozások, énekkar, furulya-, német-, angol- és főzőszakkör. Erdei iskolát és nyári tábort is szervezünk a tanulóknak. Napközit, tanulószobát biztosítunk: 5–6. évfolyamon napközi, 7–8. évfolyamon tanulószoba működik, ahol a gyerekek szaktanári segítséggel felkészülhetnek a másnapi órákra. Emelt szintű oktatást biztosítunk informatika, angol és testnevelés tantárgyakból. Iskolánk akkreditált ECDL Oktató és Vizsgaközpont lett, így első osztálytól számítógépes oktatásban részesülhet minden tanulónk. Ennek eredményeképpen a 8. osztály végére mindenki ECDL Start bizonyítványt szerezhet. A nyelvtanulás számítógéppel vezérelt nyelvi laborban történik.

A 2020/2021-es tanévben három első osztály indítását tervezzük.

- 1. a osztály: informatika tagozat (számítógépes oktatás)

- 1. b osztály: testnevelés tagozat (emelt szintű testnevelés oktatás)

- 1. c osztály: logopédiai osztály (a tanulók intenzív logopédiai megsegítést kapnak)

Mindhárom osztályban egésznapos az oktatás. Szakképzett fejlesztő pedagógusok segítik diákjainkat a felzárkóztatásban, illetve a tehetséggondozásban.

További információ kérhető Siklósiné Kósa Anikó igazgatóhelyettestől.

Igazgató: Kissné Botos Hajnalka

Cím:1084 Budapest, Német u. 14. Telefon: 06 (1) 334 3779, 3140642 E-mail: nlai.jozsefvaros@gmail.com Honlap: www.nlai.hu

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben