Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Döntsük el közösen!

A filmforgatásokról szóló konzultáció eredményei

2020. március 10. kedd

Olvassa el a közterületi filmforgatásokról szóló kérdőív eredményeit!

A Józsefvárosi Önkormányzat a kerületi filmforgatásokra vonatkozó rendelet módosítását tervezi. A módosítás célja egyrészt az, hogy a kerületi költségvetés a filmforgatásokból olyan bevételre tegyen szert, amelyet Józsefváros fejlesztésére költhetünk. Másrészt célunk az is, hogy a filmforgatások olyan szabályozott keretek között folyjanak, amelyek nem terhelik meg a helyben lakók életét és megfelelően igazodnak az igényeikhez. A korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy a filmforgatás teljes tiltása a kerület egyes részein nem jelent megoldást, mivel ez a kerület más részeit terheli aránytalanul. Célunk, hogy a megszülető rendelet egységes keretben, a teljes kerületre nézve szabályozza ezt a kérdést.

Az Önkormányzat a CAPE és a C8 civil szervezetekkel együttműködésben valósította meg a konzultáció folyamatát. Ennek első lépéseként kérdőívet állítottunk össze, második lépéseként fórumot rendeztünk február 25-én a H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központban (Budapest 1085, Horánszky u. 13.), ahol szakértők, kerületi politikusok és a lakók beszélték meg a témával kapcsolatos problémáikat, javaslataikat. Az alábbiakban a kérdőívezés eredményét ismertetjük. Március végén az Önkormányzat képviselőtestülete fogja elfogadni az új filmforgatásokra vonatkozó szabályozást.

Korábbi tapasztalatok

A kérdőíveket összesen 766-an töltötték ki, ebből offline (személyesen) 236-an, online 530-an.  A megkérdezettek 46 százaléka soha nem tapasztalta, hogy filmforgatás akadályozta volna hétköznapi tevékenységében. 27,4 % ritkán, 15 % olykor tapasztalt ilyesmit, 5,5 % gyakran és 5,1 % nagyon gyakran tapasztalta. Összességében minden második megkérdezettnek nincs ilyen tapasztalata és csak minden tizedik megkérdezettnek gyakori tapasztalata.

1. ábra: Tapasztalta-e korábban, hogy egy józsefvárosi filmforgatás akadályozta a hétköznapi tevékenységeiben? (N= 763)

Tapasztalt problémák

A lakók által leggyakrabban tapasztalt problémák a filmforgatásokhoz kapcsolódóan a: parkolóhelyek elvétele (29 % gyakran, illetve nagyon gyakran tapasztalta), előzetes tájékoztatás hiánya (28 % gyakran, illetve nagyon gyakran tapasztalta), kapcsolattartó hiánya (21 % gyakran, illetve nagyon gyakran tapasztalta), végül az autós közlekedésben való akadályozás (17 %).

Ezzel szemben a felsoroltak közül a legkevésbé jellemző problémák: zavaró fények napközben (81 % soha nem tapasztalta), üzletek-vendéglátóhelyek zsúfoltsága (80 % soha nem tapasztalta), zavaró zaj napközben (73 % soha nem tapasztalta), akadályozás a tömegközlekedésben (71 % soha nem tapasztalta).

2. ábra: Milyen gyakran tapasztalta...? (N=766)

A kérdésre lehetőség volt egyéb válaszokat is szabadon megfogalmazni, az alábbi lista ezek közül mutat be néhány jellemző példát.Milyen zavaró tényezőket tapasztalt? Egyéb válaszok:

„A forgatások idejére a stábok által elzárt parkolóhelyek sokszor üresen állnak, nincsenek általuk kihasználva, ezzel az itt élők egyébként is szűkös parkolási helyzetét indokolatlanul tovább rontják.”

„Volt olyan, ami ritka persze, hogy megkaptuk a kapcsolattartó telefonszámát, de ez sem segít. Hiába lehet elérni (ha el lehet) és sajnálkozik, amikor éjjel telefonálunk neki, ezzel nem oldódik meg az ügy és másnap fáradtan kell munkába menni. A "sajnáljuk, de értsék meg, nekünk is nehéz és komoly erőfeszítés a szervezés, a megrendelő igényei mégiscsak fontosak" mondatok már nem elegendők.”

„A házakat díszleteknek használják. A Magdolna és a Koszorú utca sarkán pl. lassan már egy fél éve láthatjuk a filmesek által az épület homlokzatára felfestett két hatalmas szívet, többször a filmhez tartozó plakátokat hagyták a házakon. Úgy tűnik, hogy az önkormányzat felől nincs ellenőrzés, se azt nem ellenőrzik, hogy a helyfoglalást mikor kezdik meg (sokszor jóval hamarabb, mint hogy megkapták rá az engedélyt), se azt sem ellenőrzik, hogy mennyire hangoskodnak este-hajnalban. se a terület helyreállítását nem nézik. Sokkal ellenőrizettebbnek kellene ennek lennie az önkormányzat részéről. aki a szabályok ellen vet, azt szigorúan büntetni kellene.”

"A környékemen ritkán tapasztaltam, ha igen, az mindig éjszakai forgatás volt, tehát max a fény volt zavaró. Inkább a tájékoztatás hiányzott, mert elsőre nehéz volt megállapítani, hogy a zaj és a fények valami rendőri intézkedéssel, tűzoltással kapcsolatosak, csak felkelve lehetett megtudni, hogy forgatnak. Én nem tartom ezt nagy problémának, inkább azt, hogy nagyon alacsony áron használják a területet. A Kálvária utcában történt éjszakai forgatás alkalmával éjfélkor mentem haza a munkából. Üvöltöztek az utcában, reggelre pedig térdig érő szemétben kellett gázolni.”

„Nem szerelik vissza a szemeteseket.”

"Aggregátor az ablakunk alatt, nem lehet szellőztetni, nem lehet aludni, nem lehet pihenni. Éjjel 2-3-kor hangosan ki be tolatnak a cateringes kamionok"

„Rendszeresen komoly akadályt jelentenek a Baross u. Szabó Ervin Könyvtár felőli részén parkoló teherautók (ez a rész egyébként is egy neuralgikus pont)  a személygépkocsik és az autóbuszok forgalmában.”

„A dízel generátor az ablak alatt, mit 0-24 üzemel

„A filmes buszok egész nap - 24 órán át - járatják a motort és büdösítenek.”

„II. János Pál pápa térnél lakunk. Erkel színház miatt amúgy is kevés a parkolóhely este. Gyakran napokra, az elmúlt években többször hetekre foglaltak le stábok több tucat parkolóhelyet, és ráadásul este sokszor nem is használták. Mit kapunk mi, ittlakók ezért cserébe?”

„A műemlék épületünkben többször volt filmforgatás. Ennek köszönhetően a ház állapota sokat romlott a szürke festés a falakon több helyen most is látszik, ahogy a báboskorlátok szintén elszínezett baluszterorsóin is. Ez utóbbit konkrétan A kém aki dobott engem c. filmnek köszönhetjük, melynek keretében a ház északi udvari loggiáinak falait többször festették teljesen szürkére, majd sárgára, mert a robbantást itt vették fel, majd az utóforgatást is, amivel a műemlék eredeti részleteit teljesen eltüntették azon a szakaszon, három szinten. A baluszterorsók viszont nem átfesthetők, így azok megmaradtak a háborús jelenetnek megfelelő állapotban!! Egy sokkal korábbi filmforgatás keretében a kapualj egész eredeti burkolatát összetörték egy ló többszöri végigfuttatásával.  Na ez a probléma a filmforgatással, aminek nincs helye műemlékben. A forgatásért beszedett pénzből viszont nulla összeget sikerült a műemlék állagmegóvására költeni!   

„Az amúgy is nagyon nehéz parkolás Palotanegyedbeli lakosként konkrétan ellehetetlenül ezekben az időpontokban. Az pedig mindennek a csúcsa, hogy forgatás közben nem akartak átengedni a saját otthonomba.”

„Felhasznált zöldterület helyreállításának hiányosságai. Például ha hetek alatt kikoptatják a füvet majd a távozáskor felszórják maggal nem biztos, hogy az visszanő.”

„Örömmel venném az információt, hogy milyen filmet forgatnak, hol láthatom viszont a környékünket. Egyedül a Szabadság, szerelem forgatásánál tették meg, előre elnézést kérve az éjszakai lövöldözésért.”

„Rendszeresen forgatnak a Vasas székházban vagy környéken. Semmi panaszom nincs. Rendesek, kedvesek, előre tájékoztatnak.”

„Az Erkel színház környéke kedvelt helye a filmeseknek, sőt volt már, hogy a házunkban volt forgatás. Az bizony járt korlátozásokkal. Az utcai jeleneteknél volt, hogy nem lehetett itt parkolni a napokig. Nagyon díjazom, h ezért a használatért fizessenek a filmesek.”

„Bár az önkormányzat közvetlenül nem sokat tehet, de a rádió volt udvarában rendkívül zavaró, hogy gyerekes családok mellett télen-nyáron forgatós autók, cateringes buszok és a személyzet zajong. Ez nyáron még zavaróbb, ugyanis ilyenkor dönthetünk, hogy megsülünk, vagy nem alszunk a zaj miatt. Amikor ezt jeleztük az akkori üzemeltetőnek 20:30-kor felháborodott, hogy ne zavarjuk. Az eszébe sem jutott, hogy mi éjjel 2-kor is azt hallgatjuk, hogy ő kiadta a területet filmeseknek. Jó lenne, ha terület OGY képviselője érvényesítené a lakók nyugalmát. UI hétköznap reggel 6-tól építkezés nyáron pedig hétvégén filmforgatás, illetve a kiegészítő tevékenységek. Persze részben azért, mert az önkormányzat máshol korlátozza a közterületi helyfoglalást, akkor ez parkoló ilyen kiskapuként működik. Nagyon nem tetszik.”

Milyen előny származhat a forgatásokból?

Amikor arról kérdeztük a lakókat, milyen előnye származhat a kerületnek a helyi filmforgatásokból, legfontosabb elemként a költségvetési bevételeket (85 % szerint előny) , illetve a kerület hírnevének és ismertségének növelését (64 % szerint előny) említették. A középmezőnyben helyezkedik el a helyi üzletek és vendéglátóhelyek bevétele (59 % szerint előny), illetve a közvetlenül érintett házak kompenzációja (59 % szerint előny), és legkevésbé fontosnak a turizmus növelését (44 % szerint előny), és a munkahelyteremtést (33 % szerint előny) tartják a válaszadók.

3. ábra: ...milyen előnye származhat a kerületnek a forgatásokból? (N=766)

Milyen előnye származhat a kerületnek a forgatásból? Egyéb válaszok:

„Eleink gyönyörű épületeket, palotákat, köztereket hagytak ránk, ezek megmutatása, a bevételbőli felújítása nem csak lokális, de globális érdek is!

„Büszke vagyok rá, ha felismerem a filmekben a környékünket.”

„Az anyagi vonzata a legjelentősebb.”

„A kerületnek van belőle pénze meg a szállodáknak. Utóbbiaknak általánosan a forgatásokból, nem azért, mert a kerületben forgatnak.”

„A forgatás helyszíne mellett használt önkormányzati lepukkant üzlethelyiséget használták a fontosabb ügyek koordinálásának helyszínéül. Ezt teljesen használhatóvá tették és ezt ingyen. A lépcsőházunknál, ami omlott vakolat, kívülről kijavították és kifestették. Nekem csak pozitív tapasztalataim vannak.”

„A befolyt összeg egy részét a ténylegesen érintett lakások/ingatlanok és a benne lakók kompenzálására kellene fordítani.”

„Megmarad emléknek.”

„Ha tényleg a költségvetésbe forgatja a pénzt.”

„Helyi kulturális élet fellendülése.”

„Sztárok megjelenése.”

„Büszkék vagyunk a városunkra.”

„Talán igy nem tűnnek el kerületünk régi szép épületei! Ha felújítás és nem bontás lenne a sorsuk, az lenne mindenki öröme/haszna.”

„Sokszor felújításra kerülnek így épületrészek, falszakaszok, üres telkek"

„Sok esetben kérhető lenne bizonyos részek kitakarítása rendbetétele. A Balzac utcában egy fali szobor körül például eltávolították, vagyis legalább  a fallal egyszínűvé varázsolták a grafittiket egy forgatás érdekében. Talán meg is követelném az ilyesmit, hogy a filmeken ne egy koszos agyonfújkált omladozó ház látsszon. Persze sajnos néha pont ezért jönnek ide.”

„Önmagában abból, hogy leforgatnak itt egy filmet, a közterület/lépcsőház használatáért fizetett díjakon és esetleg a helyi üzletek átmenetileg megnövekvő forgalmán kívül más érdemi előny nem származik. Ha a statisztákat is helyben, vagy a helyiek számára könnyen elérhető csatornákon keresnék, az további előny lehetne (alkalmi jövedelem helyieknek + esetleg egy-egy fiatalnak meghozhatja a kedvét, hogy színésznek álljon vagy a filmszakmában tanuljon), de ezeket ma már általában erre szakosodott zárt Facebook-csoportokban keresik.”

„Nincs kifogásom a filmforgatás ellen, pláne ha a kerületnek, illetve az érintett épületeknek, területnek a javára válik és nem nagy mértékben befolyásolja az itt lakókat. Betartva a társadalmi szabályokat, mint szemetelés, zaj.....Jónak tartom, hogy a kerület imagóját növeli a kulturális bevonódás.”

„Mindenképp pluszbevétel, és ez jó lehet a kerületnek.”

„Megörökítik szépségünket.”

„Lakóknak egy kis izgalom, színesebb mindennapok

Milyen megoldásokat tartanának a lakók hasznosnak

A felsorolt megoldások közül a válaszadók kiemelten hasznosnak tartanák: előzetes tájékoztatás (86 %), közvetlenül érintett társasházak támogatása (82 %), közvetlenül érintett utcák támogatása (79 %), plusz parkolóhelyek biztosítása a forgatás idejére (69 % szerint hasznos, illetve nagyon hasznos lenne).

Ezzel szemben a lista végén található válaszok, azaz megoldások, amelyeket a legkevésbé tartanának a lakók hasznosnak: nappali forgatás korlátozása (11 % szerint hasznos), hétvégi/ünnepnapi forgatás korlátozása (21 % szerint hasznos), éjjel forgatás korlátozása (23 % szerint hasznos), túl gyakori forgatás korlátozása (28 % szerint hasznos).

4. ábra: ...mennyiben tartaná hasznosnak ezek bevezetését? (N=761)

Milyen megoldásokat tartana hasznosnak? Egyéb válaszok: 

„A területen lévő társasházak kapjanak anyagi támogatást takarítás miatt, esetleg felújítási céllal a kellemetlenség enyhítésére - kizárólag felújításra - nehogy a társasház másra használja - külön számlára, majd nagyobb összeg összegyűjtése utáni felhasználásra - biztos lesz ilyen munkára szükség bármelyik érintett háznál.”

„Nem lenne szabad egyszerre lezárni a Baross u. Belváros irányába vezető oldalát és a Magdolna u. párhuzamos részét a Szigetvári u. és a Szűz u. között.”

„A kapura kitett értesítés jó lenne. Egyébként zavaró esettel nem találkoztam, de az értesítés nélküli utca (parkolósáv) leszalagozás, foglalás (egy két nappal korábban) zavaró. Tájékoztassanak legyenek szívesek mit akarnak és meddig, úgy szalagozzanak.

„A közterület használatát rehabilitációs célokra elkülöníteni, a forgatás alatt és utáni tisztántartás legyen a használó feladata.”

„A lakók előzetes és folyamatos tájékoztatása a forgatási eseményekről, valamint anyagi előny felajánlása a lakóknak, társasházaknak pozitívan befolyásolná a forgatási kényelmetlenségek eltűrését, hiszen így tudják a lakók előre, hogy mit nyernek az átmeneti kényelmetlenséggel. Amennyiben esetleg többféle előny közül választhatnak a forgatást megelőzően úgy, hogy őket a közös képviselőkön keresztül vagy közvetlenül kérdőívezéssel megkérdezik, hogy mit választanak (útfelújítást, homlokzatfelújítást, akadálymentesítést vagy bármi mást), akkor maguk is részt vesznek a döntési folyamatban, hogy milyen előnyért tűrik a forgatást, és ez nagyobb elfogadottságot biztosít. Az is nagyon fontos, hogy előre tudják, pontosan milyen időtávban és mely időpontokban milyen zavarásra számíthatnak. Amikor az emberek előre tudják, hogy mi fog történni velük és mikor lesz annak vége, sokkal könnyebben viselik a kényelmetlenségeket, mintha bizonytalanságban vannak.

„Szerintem nemcsak statisztaként, talán más egyszerűen végezhető munkákat is kiadhatnának helyi lakosoknak, ahogy korábban írtam. Érdemes volna kikérdezni a forgatás vezetőit, hogy milyen feladatokat tudnának elvégeztetni a helyi lakosokkal. Ez segítene abban is, hogy kevesebb emberrel, kevesebb autóval jöjjenek ki a helyszínre, tehát kisebb helyet foglaljanak el, és több munkalehetőséget biztosítsanak a helyi lakosoknak. Egyszerűbb és szakaszosan végezhető munkákra az érintett házak lakói között is kereshetnek jelentkezőket, ami szintén növeli az elfogadottságot, ismertséget, érdekes témákról tudnak a lakók egymással is beszélgetni a forgatás kapcsán.”

„Az eddig rendeletben lévő szabályozás, miszerint tilos a filmforgatás és egyéb ezzel járó tevékenység a Palotanegyedben, tökéletes. Amennyiben az önkormányzat mégis engedékeny lesz, úgy biztosan állíthatom, hogy rettentően sok lakossági bejelentésre kell számolni és a filmesek sajnos a korábbi tapasztalatokból ítélve nem igazán tartják be a szabályozásokat. Elkeserítőnek tartom, hogy újra be akarják engedni a filmes cégeket Józsefváros ezen területére, a helyett, hogy az egész kerületre kiterjesztenék a tiltást.”

„Bár jó ötletnek tartom, hogy lehessen jelentkezni statisztának, a statisztákat castingon választják ki, ergo nem túl életszerű, hogy bárki, csak mert épp ott lakik, ahol forgatnak, bevehető lenne az adott filmbe. mindazonáltal az klassz lenne, ha értesítenék az embert, hogy ezmegez a forgatás lesz itt, és lehet jelentkezni statisztának, ha akarunk.”

„Semmilyen plusz parkolóhely kialakítását nem szabad támogatni, így is túl sok az autó a Palotanegyedben.”

„Statisztákat előzőleg választanak castingokon az előzőleg regisztrált tagokból, nincs lehetőség csak úgy belecsöppennie egy forgatásba. Ahogy említettem az előzőkben, több kárt okoz, mint hasznot, mert akár mennyire is vigyáznak maradandó nyomai vannak a forgatásoknak, mivel általában akciójeleneteket forgatnak itt. Korlátozni őket nem nagyon kell, mert annyi helyet foglalnak, amennyire pontosan szükségük van, arra, ha korlátozzák is szükségük van. Maga a forgatás pedig egy konkrét helyre koncentrálódik, és nem foglalnak el többet, mint amit muszáj, hiszen azt kell bevilágítani és bekábelezni. Szóval a korlátozás kérdése nem releváns.”

"Statisztaként a forgatás közvetlen közelében élők közül kelljen elsődlegesen választani. A szereplőkkel való találkozás abszurd, a kerülettel azonosíthatnák a megrögzött rajongókat és a nem illően viselkedő lakosokat. Legyen pl több, meghirdetett, speciális premier, vagy vetítés a Corvin Moziban."

„Fogadás, catering sátor a lakóknak (viccelek. De azért bírnám). Azt mondjuk el tudnám kepzelni, hogy kötelező meghirdetett ételosztás feltétele legyen a forgatásnak (nem a forgatási helyszínen, de ott is lehet). A catering szolgáltatók ugyanis jogosultak ilyenre (helyszínen gyakran catering busz van, vagy sátor), valószínűleg megugornák az egyébként az ételosztást gyakran lehetetlenné tevő szigorú szabályozást.”

„Helyszínbejárás, "rendhagyó médiaóra" megtartása a forgatási hekyszínen kerületi általanos- és középiskolák tanulóinak, talalkozási lehetőség számukra a stàbtagokkal, a forgatáshoz szükséges szakmák képviselőinek bemutatkozása.”

„Jó lenne belelátni a filmezés folyamatába, de többlet terhet nem rónék a filmesekre.”

„Úgy gondolom a bevételt százalékos arányban kéne visszaforgatni a forgatás helyszínére, a szenvedő útvonalakra, boltosok környékre, az egész kerületre, az egész városra. Az irányelv, hogy aki elszenvedi az részesüljön legjobban, de azért a többieknek is jussunk belőle. A legfrekventáltabb részeken viszont fordított százalék is lehetséges az egyenlőség megteremtése okán. A Parkolás és a közlekedés megfelelő terelése tájékoztatása fontos. Mint ahogy a lakosok is szeretik tudni mi folyik. Mint egy építkezésen ahol kiírják mi épül. ne az újságból kelljen megtudni. Persze megértem hogy nem akarják kiírni hogy ne tolongjon a nép egy híres színész miatt, de azért lehetne legalább az önkori oldalán tájékoztatás hogy melyik film, stb. És fontos tudni hogy meddig tart, mert az őrök sosem tájékoztatnak rendesen, de ha ki kell írni akkor ott az info. Épp így egy felelős személy elérhetősége is érdekes lenne, br azt is megértem hogy nem akarják terhelni, viszont hogy azért le kelljen mászni egy őrön keresztülverekedni magunkat, hogy mondjuk megbveszéljük, hogy mi zavar minket amin amúgy tudnának változtatni az nem helyes. Az építkezésen is van ilyen telefonszám. Formatábla, kréta, és mindenütt használhatják.

„Liza a Rókatündér, Angyalok és Démonok jó hírét vitték a kerületnek. A filmforgatás bevételt jelent az önkormányzatnak, amelyből az érintett utcák felújítását finanszírozhatnák, a társasházak az ebből származó bevételüket felújításra költhetnék. A kellemes utcák és takaros házak nem vonzanák a háborús és zombi filmek forgatóit a kerületbe.

„A bevételből nem (csak) a szereplő városrészt, inkább a legrászorulóbbakat lehetne támogatni.”

„A forgatási időszakban a stábok által elfoglalt parkolóhelyek számának megfelelő mennyiségű ingyenes parkolóhely biztosítása, vagy X méteren belüli teljes ingyenesség. Kapcsolattartó, aki ellenőrzi a levonulás utáni állapotokat. Zöld szám, esetleg e-mailes bejelentés létrehozása ahol be lehet jelenteni a problémát. A közös képviselők vagy megbízottjaik értékelése a stábról, a nem megfelelő stábok büntetése, vagy a következő forgatásra emelt összeg kérése. Etikai kódex kialakítása, az érintett házakban kifüggesztve. A befolyt összeget pedig tessék az infrastruktúrára költeni! A Kálvária utcában már bokáig érő gödrök vannak!”

„A forgatások bejelentésével egy időben arról is szólhatna a tájékoztatás, hogy az adott forgatásból mennyi bevételt szerez a kerület (ami akár külön számlán is gyűlhetne), összesen mennyi bevételt keletkezett eddig a kerületi forgatásokból, és ennek az összegnek milyen konkrét felhasználását tervezik a környéken.”

„A gyalogos és biciklis forgalom élvezzen előnyt a filmforgatásokkal szemben, az autósforgalom véleményem szerint korlátozható forgatás esetén, főleg hétvégi napokon.”

„Exkluzív filmbemutató vagy premier előtti vetítés az érintetteknek.”

A tapasztalt problémák megoszlása kerületen belül

Végül a kérdőívben az irányítószám és az utcanév megadása azt is lehetővé tette, hogy figyelemmel kövessük, kellő arányban megjelennek-e az egyes negyedek lakóinak a véleményei a konzultáció során, illetve, hogy van-e olyan része a kerületnek, ahol kiemelkedően eltérőek a vélemények az átlagtól. Az alábbi térképen egy-egy jelölő egy utcát fed le, az egyes színek pedig a zavaró tényezők tapasztalásának gyakoriságát jelzik. A térképen látható, hogy kritikus terület többek között a Palotanegyed, a Baross utca-Koszorú utca-Magdolna utca környéke. Az is látszik, hogy a Tisztviselőtelepet és a Százados negyedet kevésbé érintik a filmforgatások

5. ábra: A tapasztalt problémák megoszlása kerületen belül

A legelégedetlenebb válaszadók

Megnéztük azt is, hogy a legelégedetlenebbek milyen problémáik és javaslataik vannak. Kiválasztottuk a kérdőívek közül az alsó 10 %-ot, tehát 76, a legrosszabb véleménnyel rendelkező válaszadót.

Természetes, hogy ők gyakrabban találkoztak filmforgatásokkal. 46 százalékuk nagyon gyakran, 26 százalékuk gyakran.

6. ábra: Alsó 10 százalék: Tapasztalta-e korábban, hogy egy józsefvárosi filmforgatás akadályozta a hétköznapi tevékenységeiben? (N=76)

A legelégedetlenebbek kiemelkedő problémája a parkolóhely elvétele és az autós közlekedésben való akadályozás. Viszont kevéssé probléma számukra az üzletek, vendéglátóhelyek túlzsúfoltsága, a zavaró fények napközben, a tömegközlekedésben való akadályozás, a szemetelés, a zavaró fények éjszaka és a zavaró zaj napközben.

7. ábra: Alsó 10 % - zavaró tényezők átlaga

A legelégedetlenebbek leginkább abban látják a filmforgatás előnyét, hogy bevételt jelent a kerületi költségvetés számára, illetve hogy megvalósulhat a közvetlenül érintett házak kompenzációja. Nem tekintik előnynek a munkahely-teremtést és a turizmus növelését.

7. ábra: Alsó 10 % - előnyök átlaga

A legelégedetlenebbek plusz parkolóhelyeket szeretnének, illetve a közvetlenül érintett társasházak és utcák támogatását. A szereplőkkel való találkozás, forgatáson való részvétel, nappali forgatás korlátozása a legkevésbé népszerű megoldás körükben.

8. ábra: Alsó 10 % - lehetséges megoldások átlaga (N=76)

Ha térképre helyezzük a válaszokat, ahol egy-egy jelölő egy utcát fed le, a legelégedetlenebbek közül sokan a Palotanegyed, illetve a Koszorú utca/Magdolna utca/Baross utca környékén élnek.

9. ábra: A legelégedetlenebb 10% Józsefváros térképén

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben