Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

RÉGI ÉS ÚJ TALÁLKOZÁSA NEM PROBLÉMAMENTES

A bürokrácia és az építészet drámája

2020. március 23. hétfő

Időnként vizet önt a konyhakőre,és amerre elfolyik, épp arra dől a ház – innen tudja az egyik régi épület lakója, hogy állnak aznap az épület süllyedésével. Nincs egyedül ezzel, Józsefvárosban az építkezések miatt sok ház lehet veszélyben, a lakóik pedig végignézik, ahogy napról napra pusztul az otthonuk. Több példán mutatjuk be a több ezer kerületi lakót érintő problémát, amellyel kapcsolatban mindenki hárítja magáról a felelősséget. Nézzék meg videónkat is!

A sok újépítésű ház miatt süllyednek a szomszéd épületek, a falakon több centi mély, méterekre nyúló repedések tátonganak, a tetőszerkezet megadja magát, áznak a falak, a plafonból folyik a víz, ha épp nem a pincében áll, a bejárati ajtókat nem lehet nyitni és zárni az épület dőlése miatt – állítják az érintett lakók.  A lakások egy része önkormányzati tulajdon, és bérlői azt sem tudják, hova forduljanak, mert senki nem képviseli az érdekeiket. A C8 civilszervezet egyik munkacsoportja kezdett el utánajárni néhány társasház ügyének. Frigy Cecília és Dallos Judit számoltak be az eddig elért eredményeikről.

Egykor mocsár volt 

Egy 1799 körüli településtérkép szerint a mai Nagykörúton túli rész erdős vidék, legelő és mocsár volt akkoriban. Mivel  a kerület nagy része erre a mocsárra és ártérre épült, az 1980-as évekig nem is nagyon lehetett négyemeletesnél magasabb házat építeni. A 2000-es években mintha elfelejtették volna ezt a tényt, és kezdtek építési engedélyeket kiadni hatalmas, 6–8 emeletes társasházakra is. Ezek a túl nagy tömegű házak „húzzák magukkal” a mellettük állókat, és együtt süllyednek, különösen, ha az építkezéseknél sietség vagy spórolás miatt nem tartják be a statikai előírásokat.

Elszámolták magukat

A Bérkocsis utca 24-es számú épülete jó példa erre. Pócsik Heni, a társasház közös képviselője mesélte el azt a sokfelvonásos „bürokráciai és építészeti drámát”, amit a ház lakói játszanak a Víg-Ház Kft. nevű építtető céggel több mint három éve. A cég a szomszédos telekre épít egy hatemeletes társasházat, ez a Vígház projekt. Már a terven látszott, hogy az építészek „elszámolták magukat”, és a Vígház magasabb lesz, mint kellene. Az építkezés közben derültek ki olyan hibák is, mint a megfelelő dilatációs hézag, vagy a két ház közti szigetelés hiánya. Dilatációs hézag azért kell, hogy a közlekedés miatti állandó rezgések vagy egy esetleges földrengés bekövetkezése miatt az egyik ház ne tudja „magával húzni” a másikat. Jelenleg statikailag a nagyobb ház húzza magával a Bérkocsis 24-et, amely előre és oldalirányba is süllyed.

Az építkezésen a munkások ráadásul a Bérkocsis 24. tetejét használták rakodási felületnek, olyan súlyokat  pakolva a tetőre, amely felszakította a ház tetejének kátránypapír borítását, a tető rétegrendje több helyen sérült, emiatt most a ház lakásainak nagy része ázik.

Megvárják, míg lakhatatlan lesz?

A Homok utcában áll egy hasonló problémákkal küzdő, egyszintes, százéves és elhanyagolt – részben önkormányzati - társasház, ami mellé három éve egy hatemeletest kezdtek építeni, a lakók pedig azóta repedésekre, beázásra, a tető és a födém sérülésére panaszkodnak. A gondok azonban a ház rossz állapotával függnek össze, nem az építkezéssel – közölte lapunkkal Körtvélyessy László, a beruházó Octodomus Kft. ügyvezetője. Azt írta, a jogerős építési engedélyükre fellebbezés nem érkezett, a házban pedig állapotfelmérést végeztek, és a kivitelezés során a süllyedés-mérések nem mutattak mozgást. A tető is a tűzfal elhanyagolt és szabálytalan állapota miatt rongálódott meg – írta, hozzátéve: a kivitelezés szabályosan történik, az általuk okozott károkat pedig megtérítik, de eddig konkrét kárigényt nem kaptak.

Egy Tömő utcai – önkormányzati tulajdonú – társasházban is arra panaszkodnak a lakók, hogy mióta elkezdték mellettük az építkezést, a házban a második emeletig jön fel a víz a falakon keresztül, minden vizes és penészes, többen tüdőbetegek lettek, és rossz a levegő. A beruházó, az ARAN Invest Kft. kérdésünkre azt közölte, hogy ők is állapotfelmérést készítettek és süllyedésmérést végeznek, a menet közben kialakult repedésket kijavították, továbbá felelősségbiztosításuk terhére készek az esetleges károk helyreállítására, a lakók kártalanítására.

Az Őr utcában van egy nagy, U-alakú ház, az egyik külföldön élő lakástulajdonos vette fel a kapcsolatot a C8-cal, mivel több centi szélesre táguló repedéseket, beázást tapasztalt a saját lakásában. A beruházó itt is azt közölte lapunkkal, hogy állapotfelmérést végeztek, és már akkor kiderült, hogy a ház rossz állapotban van, de minden állapotromlást helyreállítanak majd, így például az egyik tűzfalon megjelent nagyobb repedést is.

Jogi útvesztő

Pócsik Heni részletesen elmesélte a Bérkocsis 24. jogi procedúráját, melyből máig nem látnak kiutat. Már az építési terv kézhezvétele után fellebbezett 2016-ban, miután átnézette a terveket egy építésszel, aki több szakmai hibát is talált.

Az önkormányzat elfogadta a fellebbezést, viszont a hibák kijavítása nem történt meg. Ezért Pócsik ismét fellebbezett, és ekkor derült ki, hogy a Víg-Ház Kft. tulajdonosai hirtelen időpontot kértek és kaptak az akkori jegyzőhöz. A találkozó után pedig a jegyző aláírásával az önkormányzat elutasította Pócsik második fellebbezését. Érdekes, hogy „szakmai és jogi érvekre” hivatkozva utasították el másodszorra azt, amit szintén szakmailag és jogilag megindokolva első körben még elfogadtak. 2017-ben elkezdték építeni a társasházat a Víg-Bérkocsis sarkon, ekkor Pócsik már keresetet adott be a bírósághoz. A bíró csak 2018 márciusában döntött, viszont a Bérkocsis 24. javára, így az építkezést azonnali hatállyal leállíttatta.

Ennek ellenére tovább épült a Víg-Ház, ezért a nyáron Pócsik a rendőrséget és az építésfelügyeleti hatóságot is kihívta, de a bírósági végzés ellenére egyikük sem tett semmit. Az önkormányzat építésfelügyeleti ügyintézője a helyszíni szemlén a saját maga által tapasztalt illegális építkezés ellenére is azt adta írásba, hogy a Víg-Ház Kft. nem építkezik. Egyik hatóság sem cselekedett, azon kívül, hogy befogták a szemüket és a fülüket – állítja a közös képviselő. Az építésfelügyeleti hatóságnak a bíróság utasítása alapján újra kellett indítania az építési engedély jogerősítését, és ezt meg is tette, de míg másoknak ez hónapokig is eltarthat, ebben az esetben bő egy hét alatt lezárult a folyamat, és a Víg-Ház Kft. ismét megkapta az engedélyt. Ráadásul anélkül, hogy akár egyetlen szakértőt is bevont volna a hatóság. Ezzel a Bérkocsis utcai ház ügye visszakerült a kiindulópontra. A Vígház felépült, költöznek be a lakók, miközben sem a használatbavételi, sem a fennmaradási engedélyt nem kapták meg. Pócsik pedig újabb köröket fut az önkormányzatnál abban a reményben, hogy segítséget kapnak a rosszul megépült szomszédos ház miatt, mivel most a lakások tulajdonosai finanszírozzák saját zsebből a ház süllyedéséból, a tető rongálódásából eredő hibákat.

Sötétben tapogatóznak

Az önkormányzati lakások lakói még ennél is rosszabb helyzetben vannak, mivel ők csak bérlők, így fogalmuk sincs, mi történik a fejük fölött és hogy kihez fordulhatnának. A C8 aktivistái próbálják felgöngyölíteni az ügyet, de még ők is a sötétben tapogatóznak. Az említett házak többször nem kapták meg a szomszédjukban épülő ház építési engedélyét előzetesen, sőt a C8-asoknak sem sikerült ezt mindig fellelni. Nem biztos, hogy készült előzetes statikai vélemény arról, hogy egyáltalán kibírják-e a szomszéd házak, ha melléjük épül egy új. Közös képviselő ezekben a házakban vagy nincs, vagy a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ (JGK) munkatársa végzi el ezt a feladatot, de hogy valójában mit és hogyan intéznek, nem tudni. Akik a JGK-nál igényeltek lakáscserét a beázás miatt, azt állítják, szóba sem álltak velük, igényükről, ügyintézésükről nem készült írás.

A C8-as munkacsoport célja most az, hogy az érintett társasházak lakói lássák, nincsenek egyedül, és összefogva próbálják érdekeiket érvényesíteni először a közös képviselőnél, majd a JGK-nál, az önkormányzatnál vagy a felelős hatóságoknál. Többször is fordultak az illetékesekhez és szeretnék, ha az önkormányzat segítséget nyújtana a károsultaknak. Úgy tudjuk, hogy bár 2020 márciusától a jegyző minden építésügyi hatósági hatásköre átkerült a kormányhivatalokhoz, a kerület vezetése éppen egy tájékoztatón dolgozik. Ez segítene az érintetteknek, hogy hova fordulhatnak a panaszukkal, mit tudnak tenni. Kerestük a Bérkocsis utcai ház beruházóját is az ügyben, de lapzártánkig nem kaptunk tőlük választ. 

Szöveg: Ádám Judit Fotók: Huszár Boglárka; Videó: Takács Mária

- - -

FRISSÍTÉS (2020.03.24):

Cikkünk online megjelenése után érkezett reakció az egyik beruházó nevében:

Tájékoztatom, hogy a Víg-Ház Kft-nek nincs sajtósa, így a beruházó engem, Keresztes Tibor építészmérnököt, mint a Budapest, VIII.ker. Bérkocsis u. 22. sz. alatti építkezés felelős műszaki vezetőjét keresett meg azzal, hogy válaszoljak Önnek. A legjobb indulattal tájékoztatom, hogy az építkezés során semmilyen olyan eljárást nem alkalmaztunk, olyan esemény nem történt, olyan hibát nem követtünk el, mely a szomszéd házak állapotát, állagát bármilyen módon befolyásolhatta volna.

Üdvözlettel,

Keresztes Tibor

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben