Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

DÉRI MIKLÓS FOTÓIBÓL NYÍLT KIÁLLÍTÁS A GOETHE INTÉZETBEN

„Vizuális napló” Józsefvárosról

2020. március 23. hétfő

Március 10-én nyílt meg Déri Miklós „R” című kiállítása a Goethe Intézetben, a IX. kerületi Ráday utcában. A jelentős szakmai múltra és komoly sikerekre visszatekintő fotográfus hosszú évek óta választja újra és újra témájául Józsefváros lakóit, a kerületi mindennapokat, és ez ezúttal sincs másként. Erről ő maga is beszámol lapunknak, amit megtekinthet videóban is.

Az „R” sorozat valójában Józsefváros vizuális naplója, ami folyamatosan frissül és bővül a fotós közösségi platformján. Szerinte nem is kiállítási anyagnak indult a mostanra megszámlálhatatlan képet magába foglaló sorozat, inkább csak megörökítette azt, ami a saját látásmódja alapján arra érdemes, hogy aztán megossza azt barátaival, ismerőseivel. De éppen ettől válik különösen érdekessé a sorozat.

Nem hagyományos értelemben vett fotó-projektről van szó, ami az alkotói folyamat egyes fázisain végighaladva készül el, hiszen az magába foglalná a folyamat lezárását is. Ahogy a fotográfus maga is mondja: a kerület folyamatosan változott, változik, így ennek megörökítése sem ér véget. A képek most kiállítótér falára kerültek, de az „R” sorozat itt nem ér véget. Ezzel együtt mostanra eljutott odáig, hogy olyan gyűjtemény álljon a rendelkezésére, ami már bemutatásra kész.

Ezt a kiállítást nyitotta meg Németh Gábor író, és ebbe az alkotói koncepcióba illeszkedett bele Bujdosó János zenei aláfestése is, aki gitárjával szintén nem egy-egy dalt adott elő, hanem – ahogy az „R” sorozatnak sincs klasszikus értelemben vett eleje, közepe és vége – folyamatosan színesítette az estét. A hamisítatlanul józsefvárosi pillanatokat megörökítő kiállítás június 15-ig megtekinthető a Ráday utcában.

Szöveg, fotók és videó: Nagy Dániel

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben