Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A JÓZSEFVÁROSIAK ÉS A KERÜLET VÉDELMÉRE 1,8 MILLIÁRDOT KÜLÖNÍTETTEK EL

Szolidaritási alap nyílt az itt élőknek

2020. március 25. szerda

A helyzet egyre nehezebb, de az önkormányzat azon van, hogy egymást támogatva és segítve átvészeljük a válságos időket. Pikó András polgármester bejelentette egy kerületi szolidaritási alap megnyitását. A védekezésre pedig 1,8 milliárd forintot különítettek el.

„Rendkívüli időket élünk, és ez rendkívül felelős magatartást követel meg mindenkitől, hiszen mindannyiunk életét felforgatja a koronavírus-járvány” – mondta lapunknak a polgármester. Pikó András nem kertelt: szerinte a helyzet sajnos egyre nehezebb lesz, egyhamar nem jutunk túl ezen, de biztos abban, „együtt le fogjuk győzni a járványt, és utána visszatérhet az életünk a normális kerékvágásba”.

1,8 milliárd a védekezésre

A polgármester megismételte a legfontosabb szabályokat, melyeket mindenkinek be kell tartania a maga és a mindannyiunk érdekében. Az első, hogy maradjunk otthon, és csak akkor menjünk ki, ha az elkerülhetetlen. A második, hogy tartsuk be a hatóságok elírásait, az önkormányzat és a kormány rendelkezéseit.

Pikó szerint joggal várják el az itt élők, hogy az önkormányzat minden feladatát – a régieket és a veszélyhelyzetben előálló újakat is – felelősséggel lássa el. Mivel azonban eddig a kormány nem biztosított pluszforrást az önkormányzatoknak a védekezéshez, a kerület pénzügyi lehetőségei pedig korlátozottak, tartalékai fogytán, az idei költségvetésben 1,8 milliárd forint átcsoportosítására kényszerülnek – tette hozzá, kiemelve: ez a lakosok és a kerület védelmét szolgálja.

Szolidaritási segélyalap

A polgármester tudja, hogy sokaknak a járvány egzisztenciális válsághelyzetet is jelent. Az önkormányzat mindent megtesz, de nem tudja minden rászoruló gondját megoldani. Ezért – mondta Pikó – „most be kell bizonyítanunk, hogy Józsefváros az erős közösségek közösségeként tud segíteni a leggyengébbeknek, a leginkább rászorulóknak.” Ebben segít a „Józsefváros összefog” Facebook-csoport és az önkormányzat zöld száma is (06 80 277-256).

Az önkormányzat létrehozta továbbá a Józsefváros összefog szolidaritási segélyalapot, melybe az első komoly adományt, 20 millió forintot Futó Péter nagyvállalkozó, a Futureal tulajdonosa tette – közölte a polgármester. Pikó maga havi 100 ezer forintot fizet az alapba, és közvetlen munkatársai, valamint a Közösen Józsefvárosért frakció képviselői is nettó fizetésük 10%-nak befizetésével segítenek így másoknak.

Józsefváros járványügyi intézkedései:

- Önkéntesekkel megerősített házi szociális gondozó hálózat;

- A társasházba tájékoztató plakátokat helyeztek ki;

- Az idősklubokban tartós élelmiszerkészletet halmoztak fel;

- A kerületet lefedő gondoskodási hálózatot hoztak létre, tíz körzettel;

- Fertőtlenítőszerek, védőfelszerelés az egészségügyi és szociális ellátórendszernek; 

- Az önkormányzati intézményeket bezárták;

- A közösségi rendezvényeket elhalasztották;

- A hivatalt „egyablakos” üzemmódra és elektronikus ügyintézésre állították át;

- Ingyenesen hívható az önkormányzat zöld száma (8-20 óra között): 06 80 277-256;

- A „Józsefváros összefog” Facebook-csoportban a helyiek egymásnak segíthetnek;

- A helyi operatív tanács napi kétszer ülésezik, folyamatosan követi, elemzi a helyzetet.

Szöveg: Lengyel Tibor; Fotók: Ványi Ákos és Huszár Boglárka

- - - 

A főváros is segít

A fővárosi önkormányzat 35 ezer védőmaszkot oszt szét a szociális ágazatban dolgozóknak és ingyenessé teszi a parkolást a budapesti kórházak dolgozóinak – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester. A fővárostól helyiséget bérlő kis- és középvállalkozóknak továbbá júniusig nem kell bérleti díjat fizetniük. Elindult a koronavirus.budapest.hu oldal is, amely a járvánnyal kapcsolatos információkat foglalja össze. A budapesti közösségi közlekedés nyári menetrendre állt át, a BKK ügyfélközpontjai bezártak.

- - -

Új nyitva tartási rend a piacon

A járványhelyzet miatt március 20-tól visszavonásig a Teleki téri Piac az alábbi rendkívüli nyitva tartással üzemel: hétfőtől péntekig 7–15 óráig, szombaton 7–14 óráig.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben