Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

ÚJABB, A GAZDASÁGI VÁLSÁG HATÁSAIT CSÖKKENTŐ ÁLLAMI LÉPÉSEK

Orbán: A hivatalosnál jóval több a fertőzött

2020. március 26. csütörtök

Most jön a neheze, következik a tömeges megbetegedések szakasza, de a kormány egyelőre nem tervezi sem a kijárási tilalom bevezetését, sem további boltbezárásokat. Van viszont újabb gazdaságvédelmi intézkedéscsomag.

„Nem tudjuk, hány koronavírus-fertőzött van, de 167-nél jóval több” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a hétfői hivatalos adatokra utalva, elismerve ezzel azt, amit eddig is sejteni lehetett: az igazolt és kimutatott fertőzötteknél valójában sokkal többen betegek – legtöbbjük  tünetmentes lehet, ám ekkor is fertőznek. Az elmúlt napok 20 százalékot meghaladó napi növekedéséből becsülhető, hogy hamarosan meglódul a fertőzöttek száma.

Erről hétfőn Müller Cecília országos tiszti főorvos azt mondta: a betegek számát tekintve már exponenciális, vagyis hatványozott emelkedésnek nézünk elébe. A következő napokban, hetekben a tömeges megbetegedések szakaszába léphetünk – tette hozzá, megjegyezve: nincs olyan megye Magyarországon, ahol ne találtak volna fertőzöttet.

Egyelőre szabad a mozgás

Továbbra sem tervezik bevezetni a kijárási tilalmat – ezt már Lakatos Tibor ezredes, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője mondta. Szerinte az ország nem két hét, hanem sokkal hosszabb idő alatt esik át a járványon, így megfontolandó, mikor vezetik be a szigorú, a lakosság életét jelentősen befolyásoló intézkedést. Azt is mondta, nem terveznek további boltbezárásokat, ráadásul a lakosság ellátását mindig biztosítani kell.

Segítség a kisvállalkozóknak

A magánszemélyek és vállalkozások év végéig szóló hitelfizetési moratóriumáról szóló korábbi bejelentése után a miniszterelnök újabb gazdaságvédelmi intézkedéscsomagot ismertetett.

Eszerint a taxisok után további 81 ezer kisvállalkozó mentesül a kata fizetése alól – köztük fodrászok, bizonyos szerelési/ építési szakmákban dolgozók, az időseket és a fogyatékkal élőket ellátók, vagy a járóbeteg-ellátásban dolgozók. Felfüggesztik továbbá a kilakoltatásokat és adóvégrehajtásokat, miközben a lejáró gyest, gyedet meghosszabbítják.

(Az adatok azóta változtak, folyamatosan nő a fertőzöttek és az elhunytak száma)

Teljhatalom elhalasztva

Eközben hétfőn a kormány által kért, határozatlan időre szóló rendeleti kormányzást lehetővé tevő rendkívüli felhatalmazás azonnali bevezetését elutasította az ellenzék. Pontosabban a javaslat gyors tárgyalását nem támogatták a Parlamentben, ám a rendelkezést jövő héten már egyedül – kétharmaddal – a Fidesz-KDNP is el tudja fogadni.

Az ellenzék amúgy alapvetően támogatja a kormány védelmi intézkedéseit, de a rendeleti kormányzást csak 3 hónapra fogadnák el, és néhány rendelkezést is túlzónak tartanak.

Szöveg: Bányay Géza - Lengyel Tibor; Fotók: Kovács Tamás (MTI), Koszticsák Szilárd (MTI)

- - -

ADOMÁNYVONAL, SEGÍTŐOLDAL

Elindult a segitunkegymasnak.hu oldal, ahol önkéntes munkát, eszközt lehet felajánlani a járvány leküzdése érdekében. Eközben megszűnik a karitatív szervezetek önálló adománygyűjtő vonala, helyét a 1357-es adományvonal veszi át, ahol egy telefonhívás vagy sms 500 forint támogatást jelent.

- - -

Tovább tombol a világban a járvány

Kínában ugyan már fékeződik a járvány, ám az USA-ban most lendült be igazán: volt olyan nap, hogy 8 ezerrel nőtt a betegek száma. Nem jobb a helyzet Európában sem, ahol már minden ország fertőzött. Olaszországban továbbra is napi 650-700 áldozatot követel a járvány, Spanyolországban hétfőn már 33 ezer fertőzött volt és a halálozási arány az olasz adatnál is rosszabb. Németországban viszont a hétfői 29 ezer fertőzöttre csak 118 haláleset jutott, ami rendkívül alacsony szám. Egész Európában általánossá vált a határok lezárása és a kijárás korlátozása. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója szerint a járvány egyre gyorsabban terjed: az első fertőzött jelentése után 67 nappal 100 ezer beteg volt, utána az esetszám 11 nap alatt nőtt 200 ezerre, majd további 4 nap alatt ugrott 300 ezerre.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben