Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

MARADJUNK OTTHON A KULTÚRÁBAN IS!

Ajánló vesztegzár idejére

2020. március 27. péntek

Most, hogy a koronavírus-járvány miatt sokunk otthon dolgozik és tanul, a szabadidőnk is több, bár aligha erre vágytunk. Ám, ha már így alakult, nézzük, mit kezdhetünk a hirtelen felszabadult időnkkel, amit jobb híján a négy fal között kell eltölteni. Összeszedtünk néhány igazán jó ötletet.

Ha a hegy nem megy Mohamedhez…

Bizony, Mohamed elmegy a hegyhez. Vagyis, amíg a közönség nem látogathatja a mozikat, színházakat, múzeumokat, szórakozóhelyeket, és lemondták a koncerteket, előadásokat, az intézmények egyre inkább azon vannak, hogy otthonainkban szervezzék meg a programjaikat, és a karantén ideje alatt se kelljen nélkülöznünk a kultúrát.

Múzeumrajongóknak, gyerekkel is

Ha bezárt az ideiglenes iskola láthatatlan kapuja a gyerekszobában, már meg is kezdhetjük pihentető, virtuális tanulmányi túránkat a Magyar Nemzeti Múzeumban. A magyarok története című tárlat teremről teremre megtekinthető, míg a Betűk kiállításnak, ami az írás szerepét elemzi a Kárpát-medencében az őskortól napjainkig, még az audio guide-ja is meghallgatható. De ne ragadjunk le Magyarországon, bátorkodjunk messzebbre, ha már repülő sem kell hozzá. Látogassuk meg a British Múzeumot Londonban, vesszünk el egy kicsit a New York-i Guggenheim Múzeum modernitásában, semmiképp ne hagyjuk ki Van Gogh képeit Amszterdamban vagy a Kortárs Művészeti Múzeumot Szöulban.

A zene szerelmeseinek

A kimerítő kiállítások után jöhet valami könnyedebb. A Művészetek Palotája médiatárában regisztráció nélkül böngészhetünk most több mint 100 koncert, előadás és irodalmi est felvétele között. Visszautazva az időben akár Harcsa Veronika 2013-as koncertje is újra végighallgatható, vagy jöhet 2016-ból a Punnany Massif, de akad itt Brahms, Händel és Csajkovszkij is. Kuriózumnak számít a március 11-i hamburgi James Blunt koncert felvétele, amit már a publikum jelenléte nélkül csinált végig az énekes.

Most komolyan!

A klasszikus zene kedvelői duplán örülhetnek, ugyanis a Budapesti Fesztiválzenekar művészei március 16-tól minden nap online Karanténestet tartanak kamarakoncertekkel. Aki szívesebben nézne operetteket, operákat, az a német vagy az osztrák állami opera oldalain nézzen körül, mindegyiken napi bontásban találhatjuk a műsort. Március 27-én Bizet Carmenje, 28-án Verdi Machbethje, 29-én pedig a Rómeó és Júlia lesz látható. Online balettelőadásokért érdemes felkeresni a párizsi Opera és a New Yorki Metropolitan oldalait is.

Családosoknak főleg

Ha cirkuszolni támad kedvünk, szörföljünk tovább a Magyar Nemzeti Cirkusz Facebook-oldalára. Az intézmény a kényszerpihenő alatt sem hagyná cserben a nagyérdeműt, ezért minden nap közzétesznek egy korábbi komplett cirkuszi előadást. Egy közös vetélkedő is feldobhatja a négy fal között tartózkodást, regisztráljunk családosan érte a Honfoglalón, nem fogunk csalódni!

Retró – pizsamában

Dereng még az élménye, hogy milyen pizsamában maradni, bekuckózni az ágyba egy könyvvel, belemerülni, és aztán arra eszmélni, hogy beesteledett? Nem kizárt, hogy erre is marad idő, bár új könyv vásárlására aligha lesz lehetőség. Érdemes böngészni például az Országos Széchenyi Könyvtár elektronikus részlegében. Az online könyvkiadók szintén készülnek meglepetésekkel, érdemes követni a Facebook-oldalaikat. 

Tanulni, tanulni, tanulni

Aki fejlődni és tanulni vágyik, annak sosem késő elkezdeni, főleg, ha ideje is engedi. A jobb angolosok jelentkezhetnek ingyenes képzésekre. A jelenlegi helyzetre való tekintettel díjtalanok egyes IT-tanfolyamok is, ezek is elérhetők online. Szórakoztató nyelvtanulásra is lehetőség van. Egy hónapra nyílt hozzáférést engedélyez az Arcanum Digitális Tudománytár is hatalmas sajtó-adatbázisához. Bónusz: olvasgathatja a Józsefváros újság elmúlt 15 évének összesen 435 lapszámát is online. 

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia; Fotó: Pixabay

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben