Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

SEGÍTŐK, RÁSZORULÓK ÉS A KERÜLETI LAKOSOK ÖSSZEFOGÁSA A VÉSZHELYZETBEN

Sokkal jobban kell most figyelnünk egymásra

2020. március 28. szombat

Az önkormányzat főleg a szociális és az idősellátásba keres önkéntes segítőket. Megkérdeztünk néhány civilszervezetet ezekről a területekről, hogy miképp birkóznak meg a veszélyhelyzet adta feladatokkal.

Az emberek alapvetően empatikusan és fegyelmezetten viselkednek Józsefvárosban ebben a nagyon nehéz helyzetben – mondta Udvarhelyi Tessza, az önkormányzat közösségi részvételi irodájának vezetője. A kerület elkezdte önkéntesek toborzását is, rájuk főleg a szociális és az idősellátás területén van szükség. Ugyanakkor ez az a két terület az egészségügy mellett, ahol a dolgozók a legnagyobb veszélynek vannak kitéve, hiszen sok, különösen veszélyeztetett emberrel találkoznak. Megkérdeztük a kerületben működő Oltalom Karitatív Egyesületet és a Menhely Alapítványt, hogy milyen nehézségeket hozott számukra és az általuk támogatottak számára a járvány. Mindkét szervezet a hajléktalanellátás fontos szereplője Budapesten.

Olasz József, az Oltalom kórház vezetője elmondta, most azt a pluszfeladatot kell megoldaniuk az egyébként is apadó állami támogatások mellett, hogy a tömegszálláson elkülönítést és egészségügyi ellenőrzést végezzenek. Az Oltalom átmeneti szállót, nappali melegedőt, éjszakai szállást és egy 50 ágyas kórházi osztályt is működtet, mindet hajléktalanok számára, akik a vírusfertőzés szempontjából az egyik legkiszolgáltatottabb csoport. A kórházat a veszélyhelyzet kihirdetése után lezárták, és új beteget nem vesznek fel, hogy a már bent lévők biztonságban legyenek. Az átmeneti szálló viszont eredetileg csak a kórház udvara felől volt megközelíthető, de már találtak neki máshol helyet. A Dankó utcában, az Oltalom által működtetett Fűtött utcával szemben van egy sátor, amit szintén fűtenek, itt az új hajléktalan ügyfeleket is tudják fogadni.

Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója azzal kezdi, hogy a szociális ellátásban verseny van abban, ki tud lecsapni egy-egy védőfelszerelés-készletre. Komoly hiány van szájmaszkból és kesztyűből, de azért próbálják biztosítani dolgozóiknak. A Menhely is arra figyel, hogy a hajléktalanok ne legyenek együtt zárt térben, és inkább az éjjeli menedékhely vagy a nappali melegedő előtt időzzenek. Aknai szerint jelenleg nincs több hajléktalan az utcán, mint a járvány előtt, ám ez változhat, ha az összezártság sokáig tart, mert elképzelhető, hogy akkor a hajléktalanok inkább az utcát választják.

A pszichés teher ott a legnagyobb ugyanis, ahol sokan vannak egy szálláson. A kerületben működik a Bölcső Alapítvány is, amely elsősorban krízishelyzetben  lévő várandósoknak segít, ezen kívül pedig bizonyos örökbeadási eljárásokban közreműködik. Az alapítvány vezetője, Budavári Zita a veszélyhelyzeti körülményekről azt mondta, hogy az örökbe fogadni akarókkal most nem találkoznak, a velük kapcsolatos folyamatok mindenhol lassulnak. A babák viszont továbbra is 9 hónapra születnek, ha veszélyhelyzet van, ha nem, a várandósokat tehát továbbra is segítik. A kórházba ugyan nem tudnak majd bemenni látogatni őket (ügyfeleiknek általában ők az egyetlen látogatójuk szülés után), de csomagot be tudnak juttatni és a hazajutásban is tudnak kocsival segíteni – már akinek van hova hazamennie.

Javasoljuk a kerületi lakosoknak, hogy csatlakozzanak a Józsefváros összefog nevű Facebook-csoporthoz, igazán hasznos és emberi kezdeményezés ez. A Láthatatlan Tanoda például itt találkozott az egyik kerületi lakos által javasolt „Tanulj a gépemen” kezdeményezéssel, amely összeköti az iskolákat a számítástechnikai eszközökben bővelkedő vállalatokkal, hogy minden tanárnak és diáknak jusson gép, hiszen ez most elengedhetetlen az oktatásban. Egy másik lakó pedig itt kapott ötletet, hogy megoldást találjon annak a kerekesszékes férfinak a helyzetére, akit sok helyi ismer, mert a Népszínház utca egyik nagyobb boltja előtt szokott pénzt kéregetni ételre. János hamarosan be tud kapcsolódni a szociális étkeztetésbe, így emiatt nem kell lakását elhagynia.

Szöveg: Gaal Ilona; Fotók: Ványi Ákos

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben