Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

ÚJABB KÖNYVTÁR A PALOTANEGYEDBEN?

Ilyen lehet az új Széchényi Könyvtár

2020. március 31. kedd

Noha legújabban arról szólnak a hírek, hogy Józsefváros legelőkelőbb részére, a Palotanegyedbe a Pázmány Péter Katolikus Egyetem költözhet jelenlegi, piliscsabai kampuszából, korábban a kerület ezen része egy másik intézmény új otthonaként is felmerült. Méghozzá a Budai Várból kikötöző Országos Széchényi Könyvtár új épületének helyszíneként – több másik helyszín mellett.

Az OCTOGON építészeti magazin pedig nemrég honlapján közzé is tette, hogyan nézne ki a könyvtár új épülete az A4 Stúdió tervei szerint. A Kendik Géza vezette stúdió a „mágnásfertály” legelőkelőbb részére, a Magyar Nemzeti Múzeum mögé tervezte meg a kormány meghívásos tervpályázatára az új épülettömböt, a helyszín könnyű megközelíthetősége és központi jellege miatt. A környéken található épületek nagy része 1860 és 1900 között épült, és számos műemlék található köztük. Az évek során alacsonyabb építészeti színvonalú épületek ékelődtek be közéjük, amelyeket az A4 Stúdió teljesen lebontana.

A terv szerint a könyvtár épületéhez látogatók a múzeum irányából érkeznek. A bejáraton belépve a látogatók egy többszintes előcsarnokba lépnek. Az új, gyakran kölcsönzött könyveket egy vizuális könyvtárba helyezik, amely napi 5–600 főt szolgálna ki egy 3000 négyzetméteres nyitott térben, amelynek nagy üveghomlokzatain sok természetes fény jutna be az épületbe. Az 1980 előtti könyvek a raktárból lennének bérelhetők. Az A4 Stúdió koncepcióterve bekerült a S.ARCH nemzetközi építészeti konferencia díjának döntőjébe. (octogon.hu)

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben