Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A JÓZSEFVÁROSI KITÜNTETÉSEK ÁTADÁSA ŐSZRE TOLÓDHAT

Születésnap lesz a névnapból?

2020. március 31. kedd

Az elmúlt években a március 19-i József naphoz kötődően adták át a kerületi kitüntetéseket. Most, a koronavírus-járvány idején ez nem lehetséges. Az önkormányzatnál érdeklődésünkre közölték: egyébként is azt tervezik, hogy a jövőben Józsefváros alapításának ünnepén, november 7-én adnák át a kitüntetéseket. Az erről szóló rendelettervezet azonban még csak előkészítési szakaszban van, így részleteket egyelőre nem lehet tudni.

Érdemes felidézni, hogy Budapest belső kerületei a királyi család tagjairól kapták a nevüket. Terézváros 1777-től viseli Mária Terézia, Lipótváros 1790-től II. Lipót, Ferencváros 1792-tól I. Ferenc, Erzsébetváros 1882-től Erzsébet királyné, Sissi nevét. Józsefváros elnevezéséről 1777. november 7-én hozott rendeletet a városi tanács – egyidőben Terézváros elnevezésével –, Mária Terézia fia, József főherceg, a későbbi kalapos király tiszteletére. Ez a nap tekinthető tehát városrészünk születésnapjának.

Elterjedt vélekedés ugyanakkor az is, hogy Szent József után kapta nevét a kerület. Ha nem is a névadója, de védőszentje Józsefvárosnak Szent József. A Horváth Mihály téri Szent József plébániatemplomot szintén 1777-ben alapította Batthyány József hercegprímás. Szent József napján tartják hagyományosan a templombúcsú ünnepét.

A józsefvárosi önkormányzat számos helyi kitüntetést ad át évről évre a kiemelkedő érdemeket szerzett kerületi polgároknak és szakmai közösségeknek: Díszpolgári címet, Józsefvárosi Becsületkeresztet, Józsefvárosért és Jó Sport kitüntetést. Ezek átadása tolódhat őszre, várhatóan novemberre. 

Az önkormányzat a kiemelkedő szakmai munkát végzőket is kitünteti. Ilyen többek között Az Év Józsefváros Rendvédelmi Munkatársa, a Józsefvárosi Aranykoszorú, a Józsefvárosi Gyermekekért, a Józsefvárosi Egészségügyért kitüntetés is, melyeket olyan alkalmakkor adnak át, mint a pedagógus nap, köztisztviselők napja vagy bölcsődék napja.

Szöveg: Bányay Géza; Fotó: Ványi Ákos

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben