Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Immunerősítés járvány idejére

Kipróbált, bevált finomságok Kiss Éva konyhájából

2020. március 31. kedd

A vírusos betegségeken akkor tudunk enyhébb tünetekkel átesni, ha erős az immunrendszerünk – érdemes tehát fűszerekkel, gyümölcsökkel és növényekkel is megsegítenünk. A koronavírus-járvány ráadásul sokkal veszélyesebb, mint egy sima influenza, ezért is erősítsük a szervezet védekezőrendszerét!

Csipkebogyó, a csodabogyó

Az egyik legnépszerűbb gyógynövény az influenzás időszakban, hiszen rendkívül gazdag az immunrendszert erősítő vitaminokban. Kiemelkedően magas a C-vitamin tartalma (tízszer annyi van benne, mint a citromban), segíti szervezetünk ellenállóképességét és gyulladásgátló. Igyuk a teáját: kellemes ízű és frissítő, gyermekeknek is kitűnő üdítő.

Ha már a náthás időszak elején kezdjük inni, enyhébb lefolyású és rövidebb ideig tartó betegségre számíthatunk. Felső légúti betegségekre, köhögésre, torokfájásra gyógyír, az orrfolyásos problémákat is enyhíti. Az emésztési panaszokkal küzdőknek, gyomorfekélyben szenvedőknek is ajánlott. Szívünk barátja, védi az ereket, szinten tartja a koleszterint. A vas felszívódását is segíti, amely a vérszegénység megelőzésében fontos. Bőrünkre is jó hatással van, csökkenti az öregedés folyamatát. Az ízületi fájdalmakat és gyulladást is nagyszerűen kezelhetjük vele, tökéletes kiegészítője lehet a gyógyszeres kezelésének. Bármelyik gyógynövényboltban beszerezhetjük bogyóját, de filteres változatban is kapható. Tanácsos a húsát összetörni, egy éjszakán át hideg vízben áztatni, másnap leszűrni, majd kicsit melegíteni. Fontos, hogy ne forraljuk, mert elveszti értékes hatóanyagait. Egy kevés mézzel ízesíthetjük – napi két-három csésze ajánlott belőle. Szárított és friss bogyóiból készíthetünk szörpöt, lekvárt, hozzáadhatjuk a reggeli müzlihez, lehet fánk, palacsinta alapanyaga, de akár kekszeké is. Sőt, levest és csatnit (dél-ázsiai eredetű fűszeres szószféleség) is főzhetünk belőle.

Fokhagyma, a természetes antibiotikum

Gyakran használt fűszer, amely nem csak jó ízt ad az ételeinknek, hanem gyógyítja, erősíti is szervezetünket. Most itt az ideje, hogy két marékkal együk. Több mint huszonötféle hatóanyag, értékes összetevő, enzim, vitamin, ásványi anyag, nyomelem található a fokhagymában. Vírusölő, fertőtlenítő hatású. Összetörve, tejjel, mézzel keverve igen hatékonyan tisztítja a légutakat. Köhögés, hörghurut, felső légúti megbetegedések esetén érdemes fogyasztani. Emellett értisztító és vérnyomáscsökkentő hatású. Emésztőrendszeri betegségeket előidéző kórokozók ellen is hatásos. Akkor a leghasznosabb, ha nyersen fogyasztjuk és egészségünk megőrzése érdekében naponta 1–3 gerezdet eszünk. Gyomor- és bélpanaszok ellen jó a fokhagymából készült leves. Sütve, főzve isteni ízt ad zöldségeknek, salátáknak, önteteknek, húsoknak és tésztáknak. Felsorolni is nehéz, mennyire sokrétű a felhasználása.

FOKHAGYMAKRÉMLEVES

HOZZÁVALÓK:

4 fej fokhagyma

2 ek. olívaolaj

1 ek. vaj

1 db póréhagyma

1 db fehérrépa

1 db burgonya

1 liter csirkehúsleves alaplé

1,5 dl tejszín

só, bors, szerecsendió

ELKÉSZÍTÉS:

A leveshez az egész fej fokhagymákat hámozatlanul kb. 30 perc sütjük 180 fokos előmelegített sütőben, míg meg nem puhulnak. Kettévágjuk és kinyomkodjuk belőlük a pürét. Az olívaolajat és a vajat felforrósítjuk, ezen megpuhítjuk a felkarikázott póréhagymát, hozzáadjuk a fokhagymapürét, majd az apróra vágott zöldségekkel együtt kissé lepirítjuk. Felöntjük az alaplével és a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, majd leturmixoljuk. Pirított kenyérkockákkal a tetején tálaljuk. 

Szöveg: Kiss Éva

- - - 

MIÉRT EGÉSZSÉGES?

Mert a fokhagyma szív- és érrendszeri problémákra is remek, segít megelőzni az érelmeszesedést.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben