Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

60 ÖNKÉNTES SEGÍT BEVÁSÁROLNI, GYÓGYSZERT KIVÁLTANI, CSEKKET BEFIZETNI VAGY KUTYÁT SÉTÁLTATNI

Izzik az önkormányzati zöld szám

2020. április 01. szerda

Több mint félezer hívás futott be szűk két hét alatt a járványhelyzet miatt indított önkormányzati zöldszámra. Főleg idősek kérnek segítséget élelmezésükben és ügyeik intézésében.

Nagyon sokan hívják az önkormányzat zöldszámát, melyet a járványügyi veszélyhelyzet kihirdetése után, március 17-én indítottak el azzal a céllal, hogy segítséget és tájékoztatást nyújtsanak a kerületi lakosoknak. „Már az első szűk két hétben, március 30-ig 500 körüli hívás futott be az ingyenesen hívható 06 80 277-256-os számra” – mondta lapunknak Udvarhelyi Tessza, az önkormányzat Közösségi Részvételi Irodájának vezetője.

Tájékoztatása szerint legtöbb hívójuk olyan idős józsefvárosi lakos, aki a saját élelmezésében és különböző ügyei intézésében kér segítséget vagy tájékoztatást, és sajnos egyre több a rászoruló egyedülálló család is, akik a járvány okozta válság miatt kerültek nehéz egzisztenciális helyzetbe. De nem csak ilyen megkeresések futnak be a zöldszámra: van, aki kutyasétáltatásban, más a bevásárlásban, gyógyszerei kiváltásában, vagy éppen a postára járásban és csekkbefizetésben igényli a segítséget. Vannak, akik javaslatot, ötletet fogalmaznak meg a helyzet kezelésére vagy a kijárási korlátozásról érdeklődnek. A zöldszámon jelentkező operátorok a kéréseket a megfelelő helyre irányítják: a szociális ellátórendszerhez vagy ahhoz a mintegy 60 önkénteshez, akik az említett napi tennivalókban tudnak segíteni. Ám van, amiben az önkéntesek és az operátorok sem tudnak segíteni. Tipikusan ilyenek a hivatali ügyek, melyek intézésére az önkormányzat a veszélyhelyzetben külön protokollt dolgozott ki annak érdekében, hogy minél többet meg lehessen oldani elektronikusan, személyes közreműködés nélkül is.

Udvarhelyi Tessza azt kéri, hogy a hivatali ügyekről, mint például a gépjárműadó-befizetés vagy más hasonló ügyintézés, ne a zöldszámon érdeklődjenek a kerületi lakosok, hanem a Polgármesteri Hivatal 06 1 459-2100-ás telefonszámán. A Közösségi Részvételi Iroda vezetője arról is beszélt, hogy bár az önkormányzat zöldszámán jelentkező kollégái igyekeznek legjobb tudásuk szerint mindenről naprakészen tájékoztatni a hozzájuk fordulókat, sokan tőlük próbálnak a járványügyi helyzetet érintő kormányzati intézkedésekről, állami rendelkezésekről, kormányhivatali ügyekről is érdeklődni, noha erre a saját, külön információs vonalat tart fenn: 06 80 277-455 vagy 06 80 277-456.

Az önkormányzat nemcsak a zöldszámmal és az önkénteshálózattal, hanem más módon is igyekszik segíteni. Tárgyi adománygyűjtést indítottak, illetve egy szolidaritási alapot is létrehoztak.

A szolidaritási alapba a polgármester havi 100 ezer forintot utal át a fizetéséből, és közvetlen munkatársai, valamint a Közösen Józsefvárosért frakció képviselői is befizetnek abba, így segítve másoknak. A járványhelyzet kezelésére és a védekezésre természetesen saját forrásait is mozgósította az önkormányzat. Ezzel kapcsolatban több jelzés érkezett szerkesztőségünkhöz, miszerint félreérthető volt a múlt heti lapszámban megjelent cím: „A józsefvárosiak és a kerület védelmére 1,8 milliárd forintot különítettek el”. Ezt többen úgy értették, hogy ez a költségvetési átcsoportosítás a veszélyhelyzetben nehézségekkel küzdők megsegítésére szolgál. Ez azonban nincs így. Az önkormányzat 100 milliós összeget különített el a járvány elleni védekezésre és a legelesettebbek megsegítésére, míg az 1,8 milliárd forint átcsoportosítása azt a célt szolgálja, hogy a kerület és az önkormányzat a járvány után is működni tudjon. Jelentős lesz  ugyanis a bevételkiesés: a járványhelyzet miatt például csak adó- és más bevételekből 1,25 milliárd forinttal lesz kevesebb a kasszában. 

Szöveg: Lengyel Tibor; Fotók: Huszár Boglárka; Videó: Nagy Dániel

- - -

64-en karanténban

Március 30-án 64 személy volt házi karanténban Józsefvárosban – közölte a polgármester. Pikó András azt írta, közülük 9 személy igazoltan koronavírus által megfertőzött beteg, 32-en fertőzöttekkel korábban kapcsolatba került személyek, 23-an pedig külföldről tértek haza.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben