Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

ÁPRILIS 11-IG TART A KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁS, AMITŐL A JÁRVÁNY LASSULÁSÁT VÁRJÁK

Teljhatalmat adott a Fidesz a kormánynak

2020. április 02. csütörtök

A járvány elleni védekezésre hivatkozva időkorlát nélküli felhatalmazást adott a kormánynak a rendeleti kormányzásra a Fidesz-KDNP kétharmados többsége. Közben javában tart a két hétre elrendelt kijárási korlátozás. Április 11-ig tart a kijárási korlátozás.

Megszavazta a parlament Fidesz-KDNP-s kétharmados többsége a koronavírus-törvényt, amely ellen az ellenzék hevesen tiltakozott. Előzőleg az ellenzéki pártok nem zárkóztak ugyan el attól, hogy a járvány elleni védekezés érdekében a tervezett különleges jogköröket mind megkapja a kormány, csupán ahhoz ragaszkodtak, hogy a felhatalmazás határozott – de akár meg is hosszabbítható – időre szóljon. Ezt az ellenzéki módosítót azonban – és az összes többit is – leszavazták a kormánypártok. Miután a hétfőn megszavazott jogszabályt aznap alá is írta az államfő, a köznyelvben felhatalmazási, sőt teljhatalmazási törvénynek nevezett intézkedés hétfő éjfélkor életbe is lépett. Ezzel a kormány ahhoz kapott határozatlan időre – a járványhelyzetnek a kormány által megszabott megszűnéséig – felhatalmazást, hogy a védekezés érdekében rendeletekkel irányíthassa az országot, törvények alkalmazását felfüggeszthesse, a hatályos törvényi rendelkezésektől eltérjen és más intézkedéseket hozhasson.

Ezek, és a felhatalmazással a parlament döntéshozó valamint kormányt ellenőrző funkciójának lehetséges kiiktatása az ellenzék szerint a demokrácia kiiktatását jelenti. Orbán Viktor kormányfő azzal igyekezett nyugtatni őket, hogy mindez nem jelent veszélyt a demokráciára. Azt is bejelentette, hogy a kormány „Magyarország történetének legnagyobb gazdaságélénkítő akciótervét mutatja be április 6-án vagy 7-én”, és megjegyezte, hogy a járvány miatt „újra kell szabni” a 2020-as költségvetést, benne az önkormányzatokkal – ez jó hír lehet a helyhatóságoknak, amelyek hozzájárulást várnak és sürgetnek a védekezés költségeihez, ám ezt eddig nem kapták meg. Eközben a szakemberek bizakodóak a március 28-án – két hétre – bevezetett kijárási korlátozások hatását illetően.

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint például ennek is köszönhető, hogy a fertőzések számának emelkedése ellenére sem következett be a járvány robbanásszerű terjedése. Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem docense, az országos koronavírus-kutatócsoport vezetője pedig úgy nyilatkozott: az eddigi intézkedések és a lakosság fegyelmezettsége azt eredményezte, hogy úgy tűnik, a járványgörbét sikerült ellaposítani (ez azért fontos, hogy az egészségügyi ellátórendszer ne omoljon össze – a szerk.).

A rendőrség szerint is megértette az emberek többsége, hogy a kijárási korlátozásoknak milyen fontos szerepe van. De azért hétfőig 739 esetben kellett a korlátozást megszegőkkel szemben intézkedniük. A hatóság ellenőrzi a több mint 9 ezer házi karanténost is, akik közül – szintén hétfőig – 163-an szegték meg a karantén szabályait.

Szöveg: Lengyel Tibor; Fotók: Huszár Boglárka és MTI: Mónus Márton és Komka Péter

- - -

- A kormány március végéig 225 milliárd forintot költött védekezésre és megelőzésre.

- Hétfőig 5583 magyart hozott haza külföldről a külügy, 2026 ember hazatérését szervezik.

- A koronavírus-helyzet miatt elmarad a Budapesti Tavaszi Fesztivál.

- Az MSZP képviselői 1-1 millió Ft-ot adnak a fizetésükből védőfelszerelésekre.

- Az OKJ-s képzéseknél is átállnak az online oktatásra.

- A NAV július 1-re halasztotta az online számlázásra való kötelező átállást.

- Nem nőhet a járvány miatt szünetelő hitelek törlesztőrészlete a veszélyhelyzet után sem.

- - -

Egymillió euró Sorostól

A milliárdos befektető, Soros György a Nyílt Társadalom Alapítványon keresztül egymillió eurót adományozott szülővárosának, Budapestnek a koronavírus elleni küzdelemre, amit Karácsony Gergely főpolgármester „nagyvonalú, nemes gesztusnak” értékelt. A főváros eközben igyekszik magánlaborokban szűrni a budapesti egészségügyben és szociális ellátásban dolgozókat, akiknek ingyenessé tették a tömegközlekedés használatát, továbbá a Lánchíd fehérre állított díszkivilágításával is megköszönik minden este az önfeláldozó munkájukat. Karácsony egyébként a napokban jelentette be a fővárosi cégeket érintő, milliárdos béremelési csomagot, amelytől azt is várja, hogy segítségével az ország és a város könnyebben kilábalhat a járvány okozta gazdasági válságból.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben