Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Özvegy Kipcsak György rovata

A kijárási korlátozás

2020. április 04. szombat

Lajos bácsi régebben a nap egy részét az egyik kávézó előtti padon töltötte, ott osztotta meg mindig magvas gondolatait. Ennek lényege, hogy a kormány jó, mert magas a nyugdíja, az önkormányzat is jó volt addig, amíg nem jöttek Pikóék meg a fiataljai. Szereti az erőset, a lottót, a családját és a vizsláját. Nem szereti a tudományt, a vakító napsütést, a lófráló fiatalokat, akik az utcán is mobiloznak. Igazi morcos vénember lett, negyven év pultosság áll mögötte, vagyis ő állt a pult mögött, az élettapasztalata hatalmas, és az emberismerete is, gondolja ő.

A kijárási korlátozásnak is megörült, mert szereti a szabályokat. Igaz, kijárási tilalmat emleget, de nem akartam vele jogi vitába keveredni, mert vitát nyerni ellene nem lehet, bár ennek az az egyik oka, hogy félig már süket. Most azon vidul, hogy még csendesebb lesz az utca, a padon ülni viszont nem tilos, és a fiatalok hordái is eltűnnek.

A legújabb eszmefuttatása meg arra ment ki, hogy a kijárási tilalom bevezetése demokratikus fordulatot hozhat, nincs is jobb az erőskezű kormánynál. Ugyan nagy antikommunista, de a Kádár-rendszer után nosztalgiát érez – na persze, akkor volt fiatal. Mindig sokat emlegette a kijárás intézményét, mert a szocializmus lényege ez volt. Na most ennek vége, nincs kijárás. Bár elsősorban arra gondolt, hogy az átkosban mindent ki kellett járni. Ha jó bort akart a kocsmába, kiváló vidéki kapcsolatokra volt szüksége. A kijárás pedig nem csak pénzbe került, mert mással is ellentételezni kellett. A szívességért szívesség járt, legyen szó arról, hogy valaki előbb jusson autóhoz, telefonhoz vagy egy hasított féldisznóhoz, csapott áron. Az önkormányzati lakásért is mit kellett kuncsorogni, hát még egy jó üzlethelyiségért, ne adj isten egy jó temetkezési helyért. A kijárás pedig főképpen a politikusokon át működött, de azért egy tsz-elnök is megtette, nem kevésbé a dörzsölt kereskedők. A hiánygazdaságban – bár nem ezt a kifejezést használta, mert Kornai Jánost aligha olvasta – az igazi kincs a kapcsolat volt, vagyis a kijárás. 

Most ennek vége! – koppantott egy hatalmasat a botjával. De ennyiben hagytam, mert azt mondják, ez nem a viták ideje, még kevésbé a kritikáé. A java úgyis csak most kezdődik. 

Szöveg: Szerbhorváth György; Fotó: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben