Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

FONTOS ÓVINTÉZKEDÉSEK KUTYATARTÓKNAK

Felelős állattartás járvány idején

2020. április 06. hétfő

A tévhittel ellentétben a háziállatokat nem betegíti meg az új koronavírus. Gazdáik viszont kórházba vagy karanténba kerülhetnek, és ilyenkor sokszor nincs, aki vigyázzon a kutyára, macskára, ezért összegyűjtöttük, milyen óvintézkedések javallottak a járvány idejére.

A legfrissebb tudományos kutatások szerint a mostani világjárványt okozó koronavírus nem fertőzi meg a kutyát és a macskát. Nekik egy jól ismert másik koronavírus típus okozhat enyhe lefolyású megbetegedést, ami azonban az emberre veszélytelen. Ezért nem kell attól tartani, hogy a kutya vagy a macska fertőző lenne. Mégis óvatosnak kell lenni, mert áttételesen hozzájárulhatnak a vírus terjesztéséhez.

Fertőtlenítés

A kutyát tartók körében általános, hogy nem mosnak kezet minden simogatás után, de mostantól nem lehet elégszer hangsúlyozni a kézmosás és fertőtlenítés fontosságát. Mivel a kutyák a testükön bármilyen fertőzést hazahozhatnak, ezért minden sétáltatás, utcára menetel után fontos a lábuk és bundájuk letisztítása, a nyakörv, póráz, labda áttörlése fertőtlenítővel, és az, hogy minden fizikai érintkezés után kezet mossunk, különösen evés előtt. Egyébként is minden egyebet meg kellene tisztítani, amit mondjuk a boltból, piacról hazahozunk, hiszen esély van arra, hogy kórokozót hordoznak. A felelős gazdi a lakásban együtt élőkön kívül senkinek ne engedje most simogatni a kutyát, és jó, ha kerüli a más kutyásokkal való bandázást is.

Sétáltatás

A futtatók többségét egyelőre nem zárták le, de a kutyás fórumokon azt tanácsolják, hogy aki teheti, kerülje el őket, már csak a más gazdiktól való szükséges távolság tartása miatt is. A sétáltatás miatt nem kell aggódni, még teljes kijárási tilalom esetén is megengednek napi néhány rövid sétát a kutyatulajdonosoknak. Nyilván egy nagy mozgásigényű kutyát tíz perc alatt lehetetlen megmozgatni, ezért erre az esetleges helyzetre szerezzen be benti játékokat, tanuljon új gyakorlatokat, akár internetes videókból, hiszen benti foglalkoztatással legalább a kutyus agyát le tudja fárasztani. Amíg lehet, törekedjen a várostól távolabb eső, kihaltabb helyeken történő futtatásra, menjen kevésbé népszerű helyekre.

Legyen B terve!

Bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy néhány hétig nem tud gondoskodni a kutyájáról, így koronavírustól függetlenül is érdemes egy olyan ismerőst kéznél tartani, aki bármikor be tud jutni a lakásunkba, és el tudja látni az állatokat. Mivel a járvány elég gyorsan terjed, nem árt, ha több ilyen megbízható ismerőse is van, és mindegyik rendelkezik egy-egy lakáskulccsal. Az állatok számára szükséges minimum két heti eledel mindig legyen otthon, és a szokásosnál nagyobb adag vizet rakjon ki nekik. Oltási könyvük, egyéb fontos papírjaik, esetleges gyógyszereik, vitaminjaik legyenek jól látható helyen összegyűjtve a lakásban.

Ha nincs segítő

A járvány időszakában rengeteg kezdeményezés indult az idős, egyedül élő emberek segítésére. Több társasházban felhívást tettek ki a faliújságra vagy dobtak be egymás postaládájába a lakók, amiben felajánlják, hogy bevásárolnak, elviszik sétálni a kutyát azok helyett, akiknek tanácsos otthon maradni. Itt az ideje, hogy a szomszédok megismerkedjenek – persze szigorúan tartva a két méter távolságot –, és elkezdjenek bízni egymásban.

Ezt írja ki az ajtóra

Mindenkinek – nem csak az egyedül élőknek – tanácsoljuk, hogy írják ki az ajtóra, hány háziállatuk van, milyen fajtájúak, harapósak-e, illetve mennyi a táp- és gyógyszeradagjuk. Emellé a gazdi mobiltelefonszámát és a legközelebbi segítő/hozzátartozó elérhetőségét is érdemes megadni. Ugyanezeket az információkat a közös képviselőnek is adja át. Mivel önkéntes állatvédők és segítők a hatóság engedélye és jelenléte nélkül nem léphetnek be más lakásába, ha azt látja, hogy a szomszédja kórházba került és állatai egyedül maradtak, értesítse erről a hatóságot, hogy minél előbb tudjanak intézkedni.

Örökbefogadás

A vészhelyzetben a menhelyek többsége megtelt, anyagi tartalékaik kiapadtak, így aki teheti, segítse őket pénzügyi támogatással, vagy akár – bár ez most nem tűnhet logikusnak – ideiglenes befogadással vagy örökbefogadással.

Szöveg: Ádám Judit; Fotók: Ványi Ákos és Vajda János/MTI

- - -

A „Segítség gazdiknak karantén idején” Facebook-oldal összekapcsolja a gazdákat és a segíteni vágyókat – például kutyasétáltatásban.

Elérhetőségek: segelyvonal@zoldeb.hu, +36 (21) 262-0044.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben