Receptek, apró, hasznos tanácsok - kipróbált, bevált finomságok Kiss Éva konyhájából.
Fokhagymára emlékeztet az íze, ropogós levelei pedig tele vannak jótékony hatású összetevőkkel. A szezonja most kezdődik és májusig tart. Nagyon vigyázzunk, ha magunk szedjük: könnyen összetéveszthető a májusi gyöngyvirággal, aminek levelei mérgezőek! A piacon vásároljuk inkább, ott csokorban árulják. Értékes és egészséges fűszernövény, sokféleképpen felhasználható. Tavasszal frissen fogyasztva az igazi! Zöld színű levele már egy szelet vajas kenyéren is finom. Tisztítja a gyomrot, a veséket, és véralvadásgátló, ezért csökkenti a trombózis kialakulásának kockázatát.
A vérnyomásra, koleszterinszintre is jó hatással van, véd a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben is. Krónikus hasmenésre, de a székrekedésre is egyaránt hatásos. Készíthetünk belőle levest, főzeléket. Erős íze miatt szinte fűszerként használjuk. Apróra vágva, salátákra szórva remek, de a belőle készült pestó kifőtt tésztával vagy rizzsel összekeverve gyors, egyszerű ebéd vagy köret is lehet. A körözött, a vajkrém, a mártogatósok, öntetek még finomabbak lesznek, ha adunk hozzájuk egy kis medvehagymát is. Kenyérben, péksüteményben, pogácsában a felszeletelt levelek nemcsak dekoratívak, de igen különleges, egyedi ízt is adnak a tésztának.
MEDVEHAGYMÁS ZÖLDBORSÓKRÉM
HOZZÁVALÓK:
- 4 szál medvehagyma
- 1 db póréhagyma
- 30 dkg borsó
- 10 dkg krémsajt
- 2 evőkanál tejföl
- só, bors, olívaolaj
ELKÉSZÍTÉS:
Egy lábosba kevés olajon az apróra vágott póréhagymát és a medvehagymát egy percig kicsit átsütjük, majd a zöldborsót hozzákeverve puhára pároljuk. Ha kihűlt, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd a sajtkrémmel együtt botmixerrel pépesítjük. Annyi tejfölt adjunk hozzá, hogy jó krémes legyen. Egy órára a hűtőben pihentetjük, így az ízek remekül összeérnek. Pirítóssal, friss kenyérrel kínáljuk.
MEDVEHAGYMÁS HÚSGOLYÓ SAJTMÁRTÁSSAL
HOZZÁVALÓK:
- 50 dkg darált hús
- 2 db tojás
- 8 evőkanál prézli
- 1 csokor medvehagyma
- 2 teáskanál pirospaprika
- só, bors
A SAJTMÁRTÁSHOZ:
- 5 dkg vaj
- 1 ek. liszt
- fél l tej
- 20 dkg sajt
- 2 dl tejszín
- szerecsendió, só, bors
ELKÉSZÍTÉS:
A húsgolyóhoz a hozzávalókat egy nagy tálba tesszük, az apróra vágott medvehagymával együtt jó összedolgozzuk. Legalább 1 órán át állni hagyjuk. Dió nagyságú golyókat formázunk, és egy sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. A vajat felmelegítjük, beleszórjuk a lisztet, hozzáöntjük a tejet, és simára keverjük, majd a tejszínt és a reszelt sajtot is hozzákeverjük. Szerecsendióval megszórjuk, egyet forralunk rajta, majd a megsült húsgolyókat is hozzákeverve már tálalhatjuk.
- -
MIÉRT EGÉSZSÉGES?
Mert a medvehagyma idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatása kiemelkedő.