Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

MEGTARTJÁK MÁJUS 4-TŐL AZ ÉRETTSÉGIKET, DE LEGINKÁBB CSAK AZ ÍRÁSBELIKET

Átírhatják az állami mentőcsomagot

2020. április 21. kedd

Folytatódik a veszélyhelyzet, elindult a kormány gazdaságvédelmi mentőcsomagja, de lehet, hogy máris átírják. Május 4. és 21. között megtartják az érettségiket.

Még nem tartunk ott, hogy visszatérjenek a „normális mindennapok” – ez a kormány álláspontja, meg is hosszabbították a járvány miatti veszélyhelyzetet. Arról is döntöttek, hogy megtartják az érettségi vizsgákat, május 4. és 21. között, de jobbára csak írásban, betartva az egészségvédelmi szabályokat, a szociális távolságtartást – ugyanakkor a maszk viselése nem kötelező. Lesz néhány tárgy – például a népművészet és a hittan – amiből szóbelit szerveznek, továbbá a testnevelésből sem lehet írásban érettségizni. 

Ám a 80 ezer diákot, szüleiket, és a mintegy 6000 tanárt érintő érettségit így is veszélyesnek tartja több pedagógus szervezet. Április 16-tól elérhető a kormány gazdaságvédelmi intézkedései közül az állami bérkiegészítés, mellyel a csökkentett fizetéssel tovább foglalkoztatottakat segítenék, de a rendszert máris sok kritika érte amellett, hogy a már munkájukat elveszítetteken nem segít. A rövidített munkaidő miatt kieső bér 70 százalékát téríti meg a kormány, de a szigorú feltételek miatt ez csak nehezen és szűk körnek elérhető, ezért a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a startégia újragondolását sürgeti.

Vitái támadtak a kormánynak az Európai Parlamenttel (EP) és a Fidesznek saját pártcsaládjával, a Néppárttal. A veszélyhelyzeti kormányhatásköröket ért külföldi bírálatok miatti feszült légkörben a Fidesz nem szavazta meg a járvány elleni közös EP-állásfoglalást, amely a demokrácia védelméről is szólt, és amely a magyar és lengyel kormányt is kerülendő példaként említette. A magyar kormány politikai rágalomhadjáratot emlegetett.

Szöveg: Lengyel Tibor; Fotó: kormany.hu

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben