Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

MÉG MARADNAK A KORLÁTOZÁSOK

Már majdnem 30 millió forint gyűlt össze a Szolidaritási Alapba

2020. április 22. szerda

Lassan hozzászokunk a járványhelyzetben bevezetett korlátozásokhoz, miközben nem felejtünk el segíteni sem egymáson: önkéntesek, zöldszámosok, és az a sok-sok cég és magánember, aki adakozott az önkormányzat Szolidaritási Alapjába.

Szolidaritási Alap

Sorra érkeznek a kisebb-nagyobb összegű adományok a Józsefvárosi Önkormányzat által létrehozott Józsefváros összefog – Koronavírus Szolidaritási Alapba. Vállalkozók és magánszemélyek egyaránt igyekeznek befizetéseikkel segíteni a kerületben élőket, a járvány elleni önkormányzati védekezést. Az önkormányzattól kapott tájékoztatás szerint április 19-én már meghaladta a 29 millió forintot a Szolidaritási Alapba befolyt adományok összege. Az alapból az önkormányzat többféle célra tervez kifizetéseket: főleg a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került emberek megsegítésére és védőfelszerelések, fertőtlenítőszerek vásárlására fordítják a befolyt összeget. Az önkormányzat ahogy eddig is, ezután is tájékoztatást ad az alapban lévő összegről, valamint a későbbiekben a kifizetésekről is pontos, rendszeres elszámolást közöl.

A polgármester, közvetlen munkatársai, valamint a Közösen Józsefvárosért frakció (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) képviselői havonta csaknem 2 millió forintot fizetnek be összesen az alapba, ahová az önkormányzat továbbra is várja a másokon segíteni kívánók felajánlásait.

Korlátozás és szájmaszk

Az elmúlt hétvégén – hasonlóan a húsvéti ünnepekhez – az önkormányzat kijárási szigorításokat vezetett be, és megtiltotta a kerületi nagy parkok, terek használatát, vagyis lezárták a Teleki téri, Mátyás téri, Kálvária téri és Golgota téri közparkokat, a FiDo parkot és nem lehetett használni az Orczy parkot sem. Továbbá a járványveszély enyhítése érdekében kötelezővé tették az egészségügyi maszk – vagy ennek hiányában az annak funkcióját és rendeltetését betöltő, orrot és szájat takaró textil (kendő, sál) – viselését az önkormányzat által fenntartott Teleki téri piac területén. Azoknak a piacra belépőknek pedig, akiknek nem volt maszkjuk, a bejáratnál az önkormányzat biztosított védőeszközt.

A hétvégi korlátozások idején Pikó András polgármester arra is kérte a kerületi rendőrkapitányt, hogy azokon a köztereken, amelyeknek lezárása fizikailag lehetetlen – így többek között a II. János Pál pápa téren – a rendőrök fokozottan ellenőrizzék a járványügyi szabályok betartását. Ugyanezt várja el a kerület vezetése a körzeti rendészektől és a közterület-felügyelőktől a veszélyhelyzet ideje alatt hétköznapokon is, ideértve a közparkok felügyeletét, az utcai italozás elleni fellépést, a boltok nyitva tartásának és általában a járványügyi szabályok betartásának ellenőrzését.

Érkeznek az adományok

Az elmúlt hetekben számtalan adomány és segély érkezett Józsefvárosba, lapunk is beszámolt legutóbb  arról, hogy a Ganz negyed kínai közössége jelentős mennyiségű szájmaszkot és tartós élelmiszert küldött az önkormányzatnak, illetve a kerület kínai testvérvárosa, Sanghaj város Csangnink kerülete nagy mennyiségű védőeszköz-adományt küldött. 

Az önzetlen felajánlások folytatódtak az elmúlt héten is: az önkormányzat tárgyi adományozási felhívásához csatlakoztak a kerületünkben élő és dolgozó vietnámi közösség tagjai: 1,3 millió forint értékű tartós élelmiszert, szájmaszkot és fertőtlenítő szert tartalmazó szállítmányt küldtek. Az adományból a legrászorultabbaknak állít össze az önkormányzat csomagokat, az általa vásárolt konzervek mellé.  Józsefváros kapott továbbá 100 db maszkot a Katona József Színház munkatársaitól is.

A helyi segítségből jut máshova is: a Mikszáth téri gyógyszertár közel 2 millió forint értékben támogatta a Pesti úti Idősek otthonát: 400 FFP2 szájmaszkkal, 3000 db gumikesztyűvel, 72 liter fertőtlenítővel, vitaminokkal, kézfertőtlenítővel.

Sokat segítenek a civilek

A veszélyhelyzetben pótolhatatlan az önkormányzat számára és hatalmas segítséget jelent a józsefvárosiaknak az a sok munka, amit a kerületben dolgozó önkéntesek, civil közösségek tagjai végeznek. A mintegy 80 önkéntes a bevásárlástól és az idősek kísérésétől a gyógyszerkiváltáson és a gyerekek online korrepetálásán át, a maszkok szétosztásáig és a kutyasétáltatásig sok mindenben segíti az itt élőket.

Szintén fontos tájékozódási lehetőség, információforrás és segítség a józsefvárosiaknak az önkormányzat által március közepén elindított, minden nap reggel 8 és este 20 óra között, a 06 80 277-256 tárcsázásával ingyenesen hívható kerületi zöldszám is (nem összetévesztendő a kormány által működtetett általános információs zöldszámokkal, melyek a 06 80 277-455 vagy a 06 80 277-456).

A kerületi zöldszám másik végén jelentkező önkéntesek az első egy hónapban (március 17-től április 15-ig) 360 munkaórában 1084 hívást fogadtak összesen 1153 ügyben. A legtöbben étkezéssel, a különböző segélyekkel és támogatásokkal, valamint bevásárlással, hivatali ügyekkel, illetve általános információkéréssel hívták a zöldszámot (részletek infografikánkon). 

Szöveg: Lengyel Tibor; Fotók: Ványi Ákos

- - -

SEGÍT A HELYI FIDESZ ÉS IFJÚSÁGI SZERVEZETE IS

Élelmiszercsomagokat, maszkokat és meleg ételt is visznek rendszeresen a józsefvárosi Fidesz és a Fidelitas tagjai, illetve önkéntesei a rászorulóknak – derül ki a helyi Fidesz-szervezet Facebook-oldalán megosztott képekből és beszámolókból. Azt is írták, hogy az elmúlt hetekben több ezer józsefvárosi időst kerestek fel, hogy tájékoztassák és segítsék őket ebben a nehéz helyzetben.

- - -

EGY ADOMÁNY MARGÓJÁRA

A Józsefváros újság hiába érdeklődött Vörös Tamás Fidesz-KDNP frakcióvezető (képünkön középen), hogy a Közösen Józsefvárosért frakció tagjaihoz hasonlóan ők is fizetnek-e az önkormányzati Szolidaritási Alapba. Ehelyett Vörös a közösségi oldalán „válaszolt”.

Azt írta, hogy a frakciója tagjai az év eleje óta felvett fizetésük felét jótékony célra fordították, az állami adományszámlára is utaltak, sőt többen vért is adtak. Mindez nemes gesztus és nagy segítség. Csakhogy Vörös itt nem állt meg, hanem politikai támadásba lendült: a polgármester, munkatársai és a többségi frakció havi 2 milliós adományát „önreklámnak” és „politikai látványpékségnek” nevezte. Megmagyarázta azt is, hogy a fideszesek miért az állami alapba, nem pedig a célzottan a józsefvárosiak segítésére létrehozott önkormányzati alapba fizetnek. Szerinte „a helyi, kerületi segélyszámla értelmetlen, hiszen a járvány nem Józsefvárost, hanem az egész országot érinti”. Nem vitás, hogy az ország másik 3200 önkormányzatának, az ott élőknek is nagy szüksége van a segítségre, de legalább ennyire a józsefvárosiaknak is. Vörös szerint ráadásul „semmi nem garantálja, hogy a számlára befizetett összegeket a járványhelyzet miatt rászoruló kerületiek kapják, és Pikó András nem egy ultraliberális, Soros-kedvenc álcivil szervezet számára fogja megint odaadni a pénzt látszattevékenységre”.

Vagyis Vörös bizonyíték, sőt halvány gyanú említése nélkül a már rendkívül unalmas Fidesz-mantra, a sorosozás mellett arra is célozgat, hogy az önkormányzat ellopja a pénzt a rászorulók elől. Ez súlyos vád, és talán óvatosabbnak kellene lennie egy fideszes politikusnak az ilyen állításokkal azután, hogy éppen a Fidesz kormányzása idejéből tudunk állami (segély)alapokról, amelyekből nem csak a megjelölt célra vagy közvetlenül a rászorulókra költötték a pénzt. Például a 2010-es vörösiszap-katasztrófa után a befolyt 2,5 milliárd forint civil adomány jelentős részét a kormány nem közvetlenül a bajba jutottakra fordította. Még jobb példa a 2011-ben államilag „einstandolt” 3000 milliárd forintnyi nyugdíjvagyon sorsa. Az összeg a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaphoz került, ám mire az alap kiürült, az államadósság alig csökkent, a nyugdíjreform elmaradt, a pénz nagy részéből pedig a költségvetés folyó évi kiadásait és más célokat finanszíroztak. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben