Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

INTERJÚ SZARVAS KOPPÁNY BENDEGÚZZAL, A MOMENTUM ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐJÉVEL

„Jobb az őszinte konfliktus, mint a hamis harmónia”

2020. május 03. vasárnap

„Soha nem vonták be annyira a kerületieket a politikába, mint mi” – mondta Szarvas Koppány Bendegúz, aki szerint az előző vezetés „jó marketinggel működtette a káoszt”. A momentumos képviselőt megkérdeztük nagy port kiváltó „lámpavasas” bejegyzéséről is, amelyben szerinte hibázott és megbánta „a durva szóhasználatot”.

- A józsefvárosi Fidesz még mindig az ön „lámpavasas, fideszes” Facebook-posztjával van elfoglalva, amelyért bocsánatot kért, majd el is távolította azt. Miért kellett ez a bejegyzés? Megbánta?

- Egy nagyon durva kormányzati intézkedést jellemeztem egy durva szóképpel. Beláttam, hogy hibáztam, és bocsánatot kértem. Minden más ebben a történetben csupán fideszes lájkvadászat, ami helyett nyugodtan dolgozhatnának a kerületért. 

- Arra nem válaszolt, hogy megbánta-e.

- Igen, megbántam a durva szóhasználatot.

- Az üzenetet nem?

- 1988-ban a mostani miniszterelnök, Orbán Viktor ezt mondta: „Az a politikai rendszer, ami nem hajlandó tárgyalni, nem hajlandó a társadalom megszerveződő erőivel tárgyalni az csak önmagának tehet szemrehányást később, amikor rálőnek. Csak magának! És nem a lövöldözőket kell, hogy terhelje a felelősség, hanem azokat, akik nem voltak hajlandóak a békés szándékúakkal tárgyalni.” Hasonlóra utaltam én is, csak rosszul fogalmaztam. A fenti idézet ugyanis pont azt írja le, amit ma a Fidesz csinál. Elég csak arra gondolni, ahogy magatehetetlen betegeket raknak ki a kórházakból, erőből, bármiféle egyeztetés nélkül.

- Fiatal kora ellenére régóta foglalkozik a politikával. A DK-ban kezdte a pályafutását, most a Momentumban dolgozik. Miért váltott pártot?

- Gyakorlatias ember vagyok, az a célom a politikában, hogy azt a pártot erősítsem, amely számomra helyes értékeket vall, és képes is ezeket megvalósítani. Ez egy időben a Demokratikus Koalíció volt, de rájöttem és láttam, hogy a Momentum tudja azt, amit a DK – de kevesebb ballaszttal és sokkal nagyobb potenciállal.

- A 12. választókerületben Sára Botondot, az akkor még regnáló polgármestert győzte le tavaly októberben. Hogy került Józsefvárosba?

- Több éve a VIII. kerületben élek. Nem latolgattam esélyeket, csak mentem előre. Egyébként 2014-ben a legjobb eredményt ebben a körzetben érte el az ellenzék. Vélhetően ezért is indult itt a polgármester, fel akarta húzni a kormánypárti voksokat, de ez is kevésnek bizonyult.

- Mik voltak a tervei a koronavírus-járvány előtt?

- Az előző vezetésnek feudális stílusa volt. Ami fontos volt nekik, azzal a mindenhez is értő főnök foglalkozott, amit nem tartottak annak, az porosodhatott egy sarokban. Ez történt például a kerületi ingatlanvagyon felmérésével. Máig nem tudjuk pontosan, mennyi ingatlana van a kerületnek. Ezt tapasztaltam, amikor helyiséget kerestem a fogadóórámhoz a választókerülethez közel, mert a választóimhoz akartam igazodni, nem pedig fordítva. Erre nagy hangsúlyt fektetünk, soha nem vonták be annyira a kerületieket a politikába, mint mi, ez egyébként a mostani időszakban is látszik. A hivatal a Fidesz-vezetés alatt is tette a dolgát, már amennyire lehetett, de a vezetőség csak jó marketinggel működtette a káoszt. Úgy látom, ezt sikeresen orvosolja Pikó András polgármester, pláne, hogy a többségi frakció őt támogatja.

- Közben kitört a világjárvány. Ez miben befolyásolja a munkáját?

- A tulajdonosi bizottság tagja és a kerületfejlesztési bizottság elnöke vagyok. Utóbbit sajnos erősen zárójelbe teszi a járvány, nem tudjuk, hogy mekkora büdzsénk lesz fejleszteni a vírus és az azt követő gazdasági válság után. A tulajdonosi bizottságban van sikerélményem is a közelmúltból: kiszúrtam, hogy nagyjából havi egymillió forintot engedett ki az önkormányzat a kezei közül, mivel ingyen biztosította a fővárosnak a taxis drosztnak való közterületet. Erre korábban ugyanis valóban volt törvény, de ez változott, amihez nem igazodott az akkori vezetés. Azt a szemléletet követem továbbra is, hogy minél több pénzt kell megfogni, illetve behozni a kerületbe. A jövőre is vannak ötleteim: zűrzavarosan örököltük meg az úgynevezett józsefvárosi applikációt, amelyet rendbe szeretnék hozni és kiterjeszteni az egész kerületre, ami egy újabb nagy lépés lesz a XXI. század felé. Emellett szakmai fórumot alakítanék, amelyben a társasházi képviselők vehetnének részt. Ezt az első fogadóórámon vetették fel. És persze talán legfontosabb, hogy amit lehet, még ilyen körülmények között is megvalósítsak a választókerületemnek tett ígéreteimből.

- Úgy tűnt, ön élvezi a tizenhét órás testületi ülést is.

- Igen, nekem ez valóban otthonos terep. Ha ez jól működik, akkor kicsit olyan, mint egy aréna, ahol értékek képviselői csapnak össze. A lakosság számára érdekes és hasznos is lehet, egyáltalán nem tartok a konfrontációtól. A fideszesek a testületi ülésen csak pózolnak, a bizottsági üléseken egy fokkal kooperatívabbak – bár csak akkor, amikor nincs számukra tét. Azt erőltetik, hogy a jelenlegi vezetésre tolnak mindent, ami rossz, és persze az előzőre mindent, ami jó.

- Józsefváros kasszájából jelenleg több mint 2,2 milliárd forint esik ki. Mindegyik kerületben komoly gondot okoz a járványkezelés, valamint a kormány elvonásai, de miért pont itt az egyik legnagyobbat?

- Józsefváros sokszínű, ezt is szeretem benne, itt tényleg minden van. Ha valamiből kihívás lehet, az nálunk megjelenik. Mindenre kellene költeni, csak egyre kevesebből lehet. Tesszük, amit lehet. A járvány elleni védekezés érdekében a Közösen Józsefvárosért frakció tagjai a tiszteletdíjuk 10 százalékát ajánlották fel minden hónapban, eközben a Fidesz parlamenti képviselőinek fizetése csak nőtt.

- Önök mit tudnak tenni? A választót a Népszínház utcából csak az érdekli, hogy nincs pénz, nem az, hogy ki miatt.

- A kevés pénz nagy kreativitást ad, ezt mi megtapasztalhattuk egy ellenzéki párt tagjaiként. A legalapvetőbb feladatunk a tájékoztatás. Az önkormányzat zöldszámát mindenhol hirdetjük, ahol lehet. Létrehoztuk a szociális alapot is, érkeznek adományok, például a sanghaji testvérkerületünkből kaptunk maszkokat. Szerencse, hogy működik a részvételi irodánk is, amely koordinálja az önkénteseket. Rendkívüli segélyt is folyósítunk az arra rászorulóknak. Túl leszünk ezen, ha nem is a kormány látványintézkedései, hanem a polgárok fegyelmezettsége miatt.

- Optimistább, mint Stettner István, DK-s képviselőtársa, aki a kisvállalkozások helyzetét jelen pillanatban kilátástalannak látja.

- Nem optimista vagyok, hanem elszánt. És kitartó. A vállalkozások valóban komoly problémákkal küzdenek, épp ezért adtunk nekik a helyiségbérlet fizetésére moratóriumot. A kormány teljhatalmával a teljes felelősség is jár, elvárható, hogy valódi gazdasági ösztönző csomagot hozzanak létre. Például időszerű a nyugdíjemelés, de a jövő évben bevezetett plusz egy heti nyugdíj nem segít senkit érdemben. Igyekszünk nem mutogatni a kormányra, de amikor egyértelmű a felelősségük, akkor muszáj. A vállalkozásokat pedig nekik kell segíteniük, márpedig a forrásuk is megvan hozzá, ha már ennyi pénzt elvontak az önkormányzatoktól. Mi megtesszük, amit meg lehet, tiszta lelkiismerettel várjuk a jövőt.

- A közösségi oldalát elnézve rengetegen támadják.

- A jelenlegi miniszterelnök szavait tudom megint csak idézni. Azt mondta a politikai támadásokról, hogy nem elég tűrni, élvezni is kell. Látom, hogy rengeteg troll acsarog nálam, ők arctalanok vagy fizetett kommenthősök. De vannak, akiken látszik a megértés igénye, többen üzentek már, akiknél a kezdeti ellenszenvet sikerült érdeklődésre finomítani és normális hangnemben elköszönni. Ők erősítik, hogy van hatása annak, amit csinálok.

- Azt mondja magáról, meglehetősen makacs. A saját frakciója ezt tolerálja?

- Jobb az őszinte konfliktus, ha kezelni tudják, mint a hamis harmónia. A frakcióüléseken minden kikerül az asztalra, ez a rendes módja az együttműködésnek, főleg, hogy ennyire sokszínű és néha markánsan eltérő csapatok dolgoznak együtt. A súrlódások elkerülhetetlenek, de ezeket még akkor is megoldjuk, ha néha ingerültek leszünk. Egyébként mindig érzékelni kell, hogy mikor van szükség a makacsságra, és mikor nem érdemes annak lenni.

Szöveg: Zoltai Ákos; Fotók: Krizsán Gabriella és Ványi Ákos

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben