Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

„OPTIMISTA JÖVŐKÉPET NEM TUDNÉK MOST FELRAJZOLNI” – MONDJA ATKÁRI JÁNOS

Újabb, milliárdos elvonás Józsefvárostól

2020. május 13. szerda

Több, mint egymilliárd forint értékben vett el Józsefvárostól fejlesztési forrásokat a járvány elleni védekezésre hivatkozva a kormány, és más döntései szintén milliárdos bevételkiesést okoznak. A kettő együtt hatalmas lyuk a költségvetésben. A kerület fideszes parlamenti képviselője, Kocsis Máté közös teherviselést emleget, miközben a kormány eddig se tettekben, se pénzzel nem segítette az önkormányzatot.

Minden egyes józsefvárosi lakos fejenként közel 15 ezer forintról kénytelen lemondani – így válik könnyen érthetővé, mennyi pénz az, amit a kormány egyetlen tollvonással vett el a kerülettől. A pénzügyminiszter döntését rövid levélben közölte a Belügyminisztérium az önkormányzattal nemrég: összesen 1,125 milliárd forintnyi, korábban megítélt, különböző önkormányzati fejlesztésekre fordítható állami támogatást nem kap meg a kerület, mert a pénzre a kormánynak szüksége van a járvány elleni védekezéshez. Egyetlen másik kerülettől sem vontak el ennyit.

Nagyon hiányozni fog

A fenti 1,125 milliárd forint jelentős tétel az önkormányzat idei költségvetésében: ez a fejlesztésre, felújításra fordítható pénzek csaknem ötöde. A pénz több mint felét, 620 milliót az önkormányzat a saját bérlakásainak felújítására fordította volna (részletek keretes írásunkban). Erre most sokkal kevesebb forrás lesz, és még csak máshonnan sem lehet elvenni, mert amúgy is sokkal több a kiadás, mint tervezték. A kerület pénzügyi mozgástere beszűkült, hiszen a vírus elleni védekezés, illetve az ezzel összefüggő, a józsefvárosiaknak nyújtott részint anyagi segítség sok pluszkiadást jelent. 

Még nagyobb pénzügyi terhet jelent, hogy – a járványhelyzettel összefüggésben – a kormány más döntései milliárdos bevételkiesést okoznak. Ezek közé tartozik az ingyenes parkolás állami elrendelése miatt elmaradó parkolási bevétel, a szintén kieső idegenforgalmi adóbevétel, valamint a gépjárműadó átirányítása az állami költségvetésbe. Emiatt a kerület saját bevételei jelentősen csökkennek, így már ahhoz is 1,8 milliárdos átcsoportosításra volt szükség, hogy az önkormányzat működését fenn tudják tartani.

Kinek a hibája?

Az újabb állami elvonás miatt Pikó András polgármester keményen bírálta a kerület fideszes országgyűlési képviselőjét, Kocsis Mátét. Különösen azután, hogy március végén arra kérte a politikust, vesse latba kormányzati befolyását a józsefvárosiak érdekében, hogy az önkormányzat kapjon végre támogatást a kormánytól a védekezés költségeihez, de azóta sem kaptak érdemi segítséget, nemhogy pénzt.

Kocsis Máté április 25-én jelezte, hogy szerinte a levélben nem a védekezéshez, hanem a fejlesztésekhez kért támogatást Pikó, és megígérte, hogy a kerület fejlesztési forrásaiért mindent megtesz. Pikó a fejlesztési források elvonását követően azt vetette Kocsis szemére, hogy hazudott, amikor azt ígérte, „mindent megtesz” a fejlesztési pénzekért, hiszen az ígéretet 5 nappal megelőzte az 1,125 milliárdos elvonásról szóló kormányzati döntés. Emiatt Pikó úgy véli, Kocsis „a Fideszt képviseli, nem a józsefvárosiakat, ezért kell lemondania”.

Erre már Kocsis nem reagált közvetlenül – lapunk is hiába kereste őt, illetve a Fidesz parlamenti frakcióját ez ügyben –, csak a józsefvárosi Fidesz őt megvédő közleményét osztotta meg. Ebben azt írták, Pikó alaptalanul sértegeti Kocsist, mivel a képviselő korábbi válaszában tett ígérete a 2021-es költségvetés fejlesztési pénzeire vonatkozott, nem a 2020-asra, amely ezeket, az állam által most elvont, fejlesztési támogatásokat tartalmazta. Valóban, Kocsis válaszából inkább ez olvasható ki.

Ám arra továbbra sem adott választ Kocsis, hogy az 1,125 milliárdos elvonásról tudott-e és megpróbálta-e megakadályozni, vagy legalábbis csökkenteni annak mértékét a józsefvárosiak érdekében.

Aránytalan elvonás

Pontosabban, találni utalást a helyi Fidesz közleményében, amiből úgy tűnik: akárhogy is történt, az elvonást a szolidaritás jegyében szerintük a józsefvárosiaknak tudomásul kell venniük. Azt írták ugyanis, hogy az állam más önkormányzatoktól is átcsoportosított fejlesztési forrásokat a járvány elleni védekezésre, és nem értik, Pikó miért vonná ki magát „ez alól a közös teherviselés alól, hiszen ő is tudja, most emberéletekről, az emberek egészségének védelméről van szó, az most legfontosabb feladat”.

Pikó András azonban emlékeztetett: a közös teherviselés egyoldalú, hiszen a kerület nem kapott segítséget az államtól. Mint írta, „a kormány helyben csak akadályozza a védekezést, nem segíti. A kerületi háziorvosokat mi látjuk el védőfelszereléssel, nem a kormány. A karantént vállaló időseket és a kórházakból hazaküldött betegeket mi segítjük, nem a kormány. Rendkívüli települési segélyt mi vezettünk be, nem a kormány. Bérleti díj és részletfizetési díj haladékot mi vezettünk be elsőként, nem a kormány. A gyerekek tanulásához mi gyűjtjük a laptopokat, nem a kormány.” Szerinte, „aki azt mondja, hogy Józsefváros nem veszi ki a részét a védekezésből, az a józsefvárosiakat sérti meg”.

Ráadásul már csak a korábban elvont 185 milliónyi gépjárműadóval és a most elvett 1,125 milliárd forinttal együtt is aránytalanul sokat fizet be Józsefváros a kormány által létrehozott Járvány Elleni Védekezési Alapba. Eközben a multiktól összesen 36 milliárdot, a bankoktól pedig 55 milliárdot von csak el különadókkal a kormány.

A bankoknak ráadásul vissza is adják a pénzt később, az önkormányzatoknál erről szó sincs. Különösen érdekes, hogy az önkormányzatoktól gyakorlatilag az utolsó filléreket is elvonja az állam, miközben van pluszpénze: a veszélyhelyzetben is 11 milliárdot költöttek el sportra, legutóbb 15 milliárdot hirdetési kampányokra, ráadásul a forint gyengülésén 1000 milliárd (!) forintot keresett az állam, ennyivel többet ér forintban az euróban érkező uniós támogatás idén.

Most a lét a tét

Akárhogy is lesz, rövid távon az önkormányzat kénytelen elhalasztani a fejlesztési elképzeléseit. Sőt, a helyzet ennél is rosszabb. „Józsefváros kifejezetten a szegényebb kerületek közé sorolható, a mostani járványhelyzetben nagyon komoly veszteségekkel kell számolni, az elemi likviditásért kell megküzdeni” – vázolta a helyzetet Atkári János, az önkormányzat gazdasági tanácsadója.

„A gépjárműadó elvonása 185 millió forint mínuszt okoz, de a parkolás ingyenessé tételével szintén több százmillió esik ki az önkormányzat kasszájából” – mondta Atkári, hozzátéve: ha az összes elháríthatatlan többletkiadási kényszert, valamint a bevételi kieséseket összeadjuk, akkor a hiány meghaladja a 30 milliárdos éves költségvetés 10 százalékát. „Ha az állami költségvetésben támadna egy ekkora lyuk, nem biztos, hogy a kormány talpon tudna maradni” – jegyezte meg.

Ráadásul az önkormányzat csak az önként vállalt feladatokon tud „spórolni”. Bár fájdalmas lépés, de muszáj csökkentenie ezeket. Márpedig ezek azok a feladatok, amelyeket a helyi lakosok fontosnak ítélnek akkor, amikor politikai vezetést választanak a kerületben. „Ha ezek szinte a nullára csökkennek, az az önkormányzatiság megszűnését jelenti a településen. Kvázi tanácsi hivatalként ügyeket intéznek addig, amíg van némi pénz a kasszában” – mondta Atkári, aki szerint jó ideje szorulnak vissza az önkormányzatok, de ez már „drámai”.

Atkári számításai szerint a 3200 magyarországi önkormányzat közül a kétezret is meghaladja azok száma, ahol az életben maradásért kell küzdeni a mostani helyzetben.

„Nem tartom valószínűnek, hogy a 2020. év eleji helyzet 2021 végénél előbb regenerálódjon. Optimista jövőképet így most nem is tudnék felrajzolni, minimálisan arra lenne szükség, hogy a járvánnyal összefüggő, rengeteg többletfeladatra pénzt különítsen el a kormányzat” – mondta az önkormányzat gazdasági tanácsadója.

Nagy a sebezhetőség

Csaba Iván közgazdász, a Fidesz egykori alapító tagja a józsefvárosi helyzetet elemezve pedig arról beszélt, hogy Józsefvárosban az érettségizett, illetve felsőfokú végzettséggel rendelkező réteg más kerületeknél kisebb aránya fokozott munkaerőpiaci sebezhetőséget jelent. „Továbbra is itt az egyik legalacsonyabb az adófizetők száma, vagyis az alacsonyabban képzett emberek alkalmi, kevésbé stabil munkahelyeken dolgoznak, a bajban viszont először ezeket számolják fel a cégek” – magyarázta a szakértő. 

Csaba Iván egyetértett Atkárival abban, hogy Józsefváros költségvetésében nagyjából 10 százalékot emészt fel a mostani helyzet. Ez már akkora tétel, hogy az önkormányzatnak válságkezelési üzemmódra kell átállnia. Eközben a közgazdász szerint két alapvető célt tűzött ki maga elé az önkormányzat: a törvényből adódó működőképesség fenntartását oly módon, hogy ne kerüljenek veszélybe a hivatali dolgozók  és hogy tudjanak reagálni a szűkös lehetőségekben is a szolidaritásra. Ezek miatt ugyanakkor rövidtávon szerinte sincs más lehetőség, mint a fejlesztési tervek elhalasztása. 

Kerestük a forráselvonások témájában a helyi Fideszt is, de Vörös Tamás frakcióvezető nem kívánt nyilatkozni.

Szöveg: Lengyel Tibor – Zoltai Ákos; Fotók: Ványi Ákos és Huszár Boglárka

- - - 

Erre költötte volna az elvont állami támogatást a kerület:

- bölcsőde- és óvodafejlesztések: 200 millió Ft

- a Horváth Mihály tér fejlesztése: 150 millió Ft

- a II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika előtti parkoló fejlesztése: 60 millió Ft

- közbiztonsági fejlesztések: 95 millió Ft

- önkormányzati bérlakásfejlesztések: 620 millió Ft

Ezekre a célokra viszont a járványhelyzetben is költ az állam:

- kormányzati kommunikációs és konzultációs feladatok: 15 milliárd Ft

- a veszélyhelyzet óta sporttámogatásra fordított pénz: 10,8 milliárd Ft

- - -

„Előbb-utóbb segíteniük kell”

A kormányzati forráselvonások különböző mértékben ugyan, de szinte minden magyarországi települést érintenek. „A településektől és az önkormányzatoktól összesen 34 milliárd forintot vonnak el” – tájékoztatta lapunkat Schmidt Jenő, Tab fideszes polgármestere, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke. Schmidt hozzátette azt is, hogy egyelőre semmilyen védekezési költségre nem kaptak támogatást. Schmidt szerint a 2000 fő alatti települések nagyjából 1 millió forintos, a kisvárosok évi tizenötmilliós, a nagyvárosok évi 50 milliós, a megyei jogú városok 150, míg a fővárosi kerületek pedig átlagban 350 milliós forintos mínusszal számolhatnak.

A TÖOSZ elnöke levelet írt a Belügyminisztériumnak arra figyelmeztetve, hogy az év végére akár 200 önkormányzat is csődközeli helyzetbe kerülhet a kieső bevételek miatt, de választ nem kaptak. Schmidt szerint előbb-utóbb segítenie kell a kormányzatnak. Kérdeztük a saját településéről is. Tab esetében 12 millió forint az elvont gépjárműadó. „Még viszonylag egyensúly van, de ha a második félévben is elmaradnak a bevételek, akkor év végére likviditási gondjaink lesznek.”

- - -

Ferencvárostól 400 milliót vontak el

A kormányzati elvonás nem csak Józsefvárost sújtja: a szomszédos Ferencvárostól például 400 millió forint már megítélt állami támogatást vont vissza a kormány a járvány elleni védekezésre hivatkozva. A IX. kerület ebből a pénzből a József Attila lakótelep közösségi házát újította volna fel. A két kerület polgármestere, Baranyi Krisztina és Pikó András a cikkünkbe beágyazott videóban található közös videóban arról beszél, hogy mindkét civil polgármester által vezetett kerület lakosságát sújtja az állami elvonás, és mindkét kerületnek Kocsis Máté a fideszes parlamenti képviselője, ráadásul más fővárosi önkormányzatoktól nem tartott vissza ennyi pénzt az állam. A polgármesterek arra következtettek, hogy a két kerületet érintő lépés „kicsinyes politikai bosszú” a Fidesztől. „Azoktól az emberektől veszi el most Kocsis Máté és a Fidesz ezeket a fejlesztési forrásokat, akiket a válság idején a legjobban kellene támogatni” – mondta Pikó. Baranyi pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy Kocsis egyetlen védőmaszkot vagy tesztet sem szerzett be a kerületnek, ezt maguk tették meg. A polgármesterek szerint ezekkel az elvonásokkal nem őket bünteti Kocsis vagy a Fidesz, hanem azokat az embereket, akik rájuk szavaztak a 2018-as parlamenti választáson.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben