Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kipróbált, bevált finomságok Kiss Éva konyhájából

Itt az újkrumpli!

2020. május 16. szombat

Májusban bukkan fel a piacokon a sokak által várva várt újkrumpli. Friss, zsenge termés, a tavaszi-nyári időszak első zöldségeinek egyike, és sokkal finomabb, mint az öreg burgonya, ráadásul vitaminokban és ásványi anyagokban is jóval gazdagabb nála.

Víztartalma magasabb, energiatartalma alacsonyabb, így diétázók is bátran fogyaszthatják, főleg, ha zsiradék nélkül, párolva készítik el. Legfinomabb héjastul, de ha így nem szeretnénk megenni, akkor sem bonyolult a tisztítása. Vékony héja miatt elég, ha alaposan ledörzsöljük egy szivaccsal vagy kefével. De áztathatjuk is, akkor a fellazult héjat könnyebb lekapargatni. Leggyakrabban egyben szokták főzni és tálalni is. Kis mérete miatt nem érdemes felkockázni, mert igen hamar szétfő, és egészben jobban megőrizhetjük az ízét. Sokkal édesebb és frissebb, mint a rendes krumpli, ezért remek saláta alapanyag lehet, akár nyersen is. Vásárlásánál csak sérülésmentes, kemény darabokat válogassunk. Sajnos könnyen rohad, ezért száraz, sötét, hűvös helyen tároljuk, és mielőbb használjuk fel. Akár főzzük, akár sütjük, akár pároljuk, mindenképp gyorsan megpuhul, csak ízében lesz más. Klasszikusan petrezselyemmel esszük, de bazsalikomot, kakukkfüvet vagy más zöldfűszert is szórhatunk rá. Levesekbe zöldség gyanánt, salátákba akár egészben vagy karikára vágva is keverhetjük. Nagyon finom hozzá a tejszínnel, tejföllel vagy kefírrel készült mártás, de ecetes és olívaolaj-alapú öntetet is kínálhatunk mellé. 

Remek köret, a legegyszerűbb és talán a legfinomabb vajon párolva. Ilyenkor az olvasztott vajon az előkészített szemeket megfuttatjuk, majd kevés vizet aláöntve megpároljuk. Durvára vágott petrezselyemmel és sóval átforgatjuk, és már tálaljuk is. Grillezésnél tálcán sütve készíthetünk parázskrumplit, amihez tökéletes egy kis zöldfűszerrel, fokhagymával kikevert tejföl. Paprikás lisztbe forgatva is kisüthetjük az előfőzött krumplit, nagyon kellemes kérget kap. Tepsiben elkészítve is finom, de vigyázzunk: ha túlsütjük, szétmállik.

TEPSIS ÚJKRUMPLI

Hozzávalók:

- 1 kg újkrumpli

- 20 dkg sajt

- 5 dkg bacon

- 2 dl tejszín

- 2 gerezd fokhagyma

- só, szerecsendió, fehérbors,

zöldfűszerek (petrezselyem, kakukkfű, bazsalikom)

- olívaolaj

Elkészítés:

A krumplit kicsit megkapargatjuk, alaposan megmossuk, kevés olívaolajjal kikent tepsibe rakjuk. Meglocsoljuk az áttört fokhagymával, borssal, szerecsendióval elkevert tejszínnel, majd megsózzuk. Reszelt sajttal és a felkockázott baconnal megszórjuk a tetejét. A 200 fokra előmelegített sütőben 30–35 perc alatt megsütjük. Tálalás előtt zöldfűszerekkel szórjuk meg. Mennyei köret, de egy könnyű vitaminsalátával finom egytálételként is fogyaszthatjuk.

KARAMELLÁS ÚJKRUMPLI

Hozzávalók:

- 1 kg újkrumpli

- 2 ek. vaj

- 1 ek. olaj

- 3 ek. cukor

- só

Elkészítés:

A krumplit megmossuk és ledörzsöljük, majd sós, lobogó vízben addig főzzük, míg éppen megpuhul. Leszűrjük, lecsepegtetjük. Egy nagy serpenyőben megolvasztjuk a vajat és az olajat, majd hozzáadjuk a cukrot. Lassú tűzön hagyjuk felolvadni a cukrot, amikor elkezd karamellizálódni és szép aranyszínűvé válni, akkor adjuk hozzá a krumplit. Rázogatva pirítjuk, míg egyenletes rétegben be nem vonja a karamell. Húsok mellé nagyon különleges köret.

MIÉRT EGÉSZSÉGES?

Mert az újkrumpli 10 dekájában mindössze 70 kalória található, így a fogyni vágyók egyik kedvence lehet.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben