Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

INTERJÚ LACKFI JÁNOS JÓZSEF ATTILA-DÍJAS ÍRÓVAL

Pixelen szörfölő kurucok

2020. május 17. vasárnap

Amikor épp nem kerti budit ácsol vagy saját karantén-videókat készít közösségi oldalára, Lackfi János csak ír és ír. Be is fejezte legújabb könyvét, a Száll a kakukk a fészre címűt. Ebben olvashatók Jézus, Baudelaire vagy Balassi netes bejegyzései, és kiderül az is, hogyan alkottak az impresszionisták: bepiáltak és színeset ásítottak. Új kötete mellett az írót arról is faggattuk: milyenek most a magyarok?

- Lassan egy évtizede, hogy kötetekben közölték humoreszkjeid Milyenek a magyarok? címmel. Azóta megváltoztunk? És hogyan, különös tekintettel az elmúlt hónapokra? Például az egymásra való figyelés, a szolidaritás szempontjából?

- A Magyarok-sorozat végeredményben négykötetes lett a Három a magyar igazság és az Egy a ráadás megjelenésével. A koviubi meg a rántotthús a mai tizen- vagy huszonévesek egy részének nem hozza be a hazai ízeket, hiszen ők inkább milánóin vagy mirelit pizzán nőttek fel. Vagyis a képlet, a finomhangolás, a köznapok összetétele folyamatosan változik. A velünk hozott hagyományos gondolati sémák, sajátságok kézen-közön továbbadódnak, bár időnként kioltódnak. Nemrég például egy fiatalember felháborodott állatvédőként reagált a disznótornak még csak említésére is, mellékelve egy véres-malacos-öldöklős fotót.

Vagyis az a meghittség és alkoholosan befolyásolt bénázás, amelyre egy Bödőcs-jelenetben olyan felszabadultan ismerünk rá, az újabb nemzedékek egy részének vörös (véres) posztó. Minden alakul.

Egyes karakterjegyek, hangulatok azonban szívósan megmaradnak. Nincs átfogó képem a karantén-korszak változásairól, de itt is felfedezhetünk pár jól ismert kurucos (és labancos) mintát. Például magyar ember a langyosat kiköpi. Ebben az országban vagy minden gyönyörű, vagy minden rohad. Az uncsi középút nem érdekes. Víruskorszakban is egymás torkának esünk, Győrfi Pál vagy a Tutimegmondó, vagy a Kárhozat hírnöke. Az, hogy csak egy ember lenne egy bizonyos poszton, teljesen lehetetlen.

Kiderült, nemcsak a tízmillió focidrukker és miniszterelnök hazája vagyunk, hanem ugyanennyi járványszakértőnk is van. Mindenki ért mindenhez is. Ez csak kínai összeesküvés. Nincs is járvány… Ha van, akkor sem úgy… Ha nincs, akkor is másmilyen… Hülye vagy… Te vagy hülye… Mindenki hülye… Csak nekem van ott is fejem, ahol nem kéne… Vagyis továbbra is bizonyított, hogy velejéig rebellis a magyar, és mindent jobban tud az összes többi ökörnél. És persze a szolidaritás sok megható jelét láttuk, hisz lobbanékony nemzet is vagyunk. Szájmaszkok készülnek, kávégép-adomány a kórházaknak, jótékony zöldségszállítás, ingyen könyvek, tananyagok felkerültek az internetre, sok művész napra nap bérmentve szórakoztatja közönségét a neten. A bezártságot is hamar megunjuk, és jönnek a kis maszek forradalmak. 

- Terjedelmes és sokrétű életműved egyik központi eleme a humor, műfajilag viszont a nem csak gyermekeknek szóló mesék, a versek. Ez a felemás elzártság minek kedvezett, illetve minek nem? 

- Egyfelől lelassultam, a havi 3–4000 kilométer, amit a kocsimba beleteszek író-olvasó találkozókra járva szerte az országban, most összezsugorodott. Ott áll a kocsi, tonna rideg vas. Befelé viszont nagy utazások vannak. Elmaradt a jeruzsálemi zarándoklat, melyre mentem volna, de egyik nagyheti imában késélességgel láttam szentföldi jeleneteket, valóságosan Jézus tanítványai közt jártam. Az is lefoglal, hogy meglepően sok munka maradt életben, azt gondoltam, többet visszamondanak. Videókat kértek rengetegen, sajtózás is volt jó néhány. Továbbá születtek karanténművek bőven, karantén-blues Bolyki Lacival, karantén-halleluja Harcsa Veronikával, karantén-operaária Kutrik Bencével,karantén-sanzon Tompos Kátyával, egész húsvéti dalciklus Gryllus Danival. Jó pár prózát is írtam ezekben a hetekben, hiszen inspiráló, hogy egyik pillanatról másikra így megváltozhat az életünk, normálissá válik, amit elképzelni sem tudtunk: tilossá teljesen ártatlannak hitt dolgok.

- A többség a közösségi médiában éli ki magát, de ezt a jelenséget is előszeretettel figuráztad ki legújabb, megjelenés előtt álló könyvedben, a Száll a kakukk a fészre címűben. Ehhez nyilván neked is bolyonganod kellett a neten. Nem sajnálod rá az időt?

- Most, a Covid-korszakban napi két karantén-színházi felolvasást nyomok le a Facebook oldalamon. Nyolcvanezer követőm van, lelkesek, minden ilyen videót több ezren néznek meg Katartól Sydney-ig, Kanadától Dániáig, Portugáliától Szlovéniáig, Zalaegerszegtől Hejőkeresztúrig és vissza. A friss könyvben meg olvashatók Jézus, Baudelaire vagy Balassi netes bejegyzései. Petőfi divatfotókat küldöz és befordul a konyhára egy kis #metoo-ra. Kölcsey Istent faggatja, aki hoppácska, üziben válaszol. Babits és Szabó Lőrinc nőcit cserélnek a társasági oldalon. Kosztolányi és Ady rímekkel csatáznak, mint a repperek. Juhász Gyula nem tud hajfestéket venni, mert nem tudja, milyen volt szőkesége… Az impresszionisták bepiálnak és színeset ásítanak, majd elnevezik művészetnek. Vagyis a kultúra visszakerül a porba, ahonnan vétetett. Közben szórakoztatva egész tarka ismeretanyagon végigszörfölünk. Szóval élvezem, hogy az irodalom újra kommunikációvá alakul a neten. Bárki beleköthet, hozzászólhat, emléket idézhet, okoskodhat, butáskodhat, mint régen a ház előtti kispadon üldögélő öregek.

- Hat gyermeketek van, a legidősebbek már kirepültek a fészekből, de akad, aki még ovis. Hogyan lehet járvány időszakban egy nagycsaládot menedzselni, egyben tartani?

- Az nagyon nehéz, hogy itthonról kiröppent négy gyerekemet idestova két hónapja nem ölelhettem, a négy unokánkkal is ez a helyzet. Videócsetelünk, telefonálunk sokat, de ez persze nem ugyanaz. A két idehaza lévőre, az öt és a tizenhét évesre próbálunk figyelni, nagyon szép közös pillanatok vannak. És finom házi kenyerek. Nagy kertünk is virul, megmetszettük a szőlőt, a fákat, kerti budit ácsolok használt faanyagból. 

- Hogyan küzdöttél meg oktatóként, illetve szülőként is a távoktatással?

- Jövőre érettségiző nagylányom önálló, önjáró, néha vannak nehéz pillanatai a netes tanulással, de alapvetően nem szorul segítségre. Magam immár nyolcadik éve nem tanítok egyetemen, tizenhét év oktatói pálya után ez nagy váltás volt. Hatalmas ajándék viszont, hogy Kreatív Írás-képzésemet, melyet évek óta tervezgettem internetes formára is átalakítani, most sikerült zökkenőmentesen, pillanatok alatt átmenteni a cybertérbe. Idestova nyolcvannál többen vesznek részt rajta, ketten bíráljuk a jobbnál jobb szövegeket.

Szöveg: Szerbhorváth György; Fotók: Ványi Ákos

- - - 

BEJEGYZÉSEK a nyugatosok, kedvelőik és cselédeik csoportból

Ady Bandi nevű csávónak senki se higgyen, amikor azt írja, „az életemnek fáj a Mája”, nem a konkrét testrészre gondol, pedig…

Fiúk, szerintetek hogy van ez? Szeretnék pénzt kunyerálni a minisztertől, hogy művészetem kiteljesedése érdekében kimehessek Monte Carlóba Lédához, vajon túl erős, ha levélben történelmileg is rövid múltú mágnásnak titulálom Zichy grófot? Vagy köpjem le egyszerűen? De tényleg, milyen megalázó már a művész élete! Az eddigi lóvékért is mit kellett kuncsorognom! Ahelyett, hogy küldenék, azt kopnának! Más: vörösbort legolcsóbban hol mérnek?

Gyula Krúdy itt: Operaház.

Bandyval este, a megnyert ügető után! Csííz! A márvány-szfinxek csak hajdan s jobb korok delelőjén láttak zabot és kefét, de mindeme körülmények mostoha voltát tekintve barátocskám kitűnő teljesítményt nyújtott egyikük hátán, megdöntvén a helyben lovaglás universális recordját! Doppingteszten a lovak átmentek. 

Ezt iszik: kávé, itt: kávéház.

Óriási siker volt a Nyugat legújabb száma, igaz, mind a három előfizető én voltam! Csak így tovább, folytatjuk!

Admin.

Endre Ady örömtelien érzi magát itt: Chiemsee-szanatórium.

Agyonmasszírozás, félfürdő, lemosás, hideg és meleg tus, géptorna, egészséges koszt, napi két óra evezés, két óra séta, ivás alig. Más embernek érzem magam. (Nem akarom más embernek érezni magaaaam! Help!) Vörösbort olcsón tud valaki küldeni? Postát fizetném.

Török Sophie Babits Mihály társaságában Mihály Babits jegyese lett.

Ha osztozni akartok örömünkben, nézzétek meg a videónkat, Margit- sziget, pezsgő, haverok, szansájn, szökőkút. Apollinaire behalna.

Gyerekek, Kassákék meghekkelték a csoportot, letiltottam őket, mint platina mennykő a lilára kukorékolt agarat. Akinek a míves szimbolizmus nem elég, jobb, ha most húzza el a csíkot! Női költők gyengéd impresszióit nagy tételben átveszem.

Osváth névre a kiadóba.

Szundi üzemmód. Ernő Osváth egy hónapra felfüggesztette Dezső Kosztolányi bejegyzéseinek láthatóságát.

(Részletek a szerző megjelenés előtt álló, Száll a kakukk a fészre című kötetéből.)

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben