Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A Józsefvárosi Önkormányzat folyamatosan figyeli az érintettek helyzetének alakulását

Hajléktalan emberek ellátása a koronavírus járvány időszakában Józsefvárosban

2020. május 19. kedd

Józsefváros Önkormányzata a koronavírus Magyarországra érkezése óta intézkedéseiben a különböző társadalmi csoportok eltérő problémáira odafigyelve hoz döntéseket.

A koronavírus és az általa okozott veszélyhelyzet sokféleképpen érinti a józsefvárosiakat, ezért a Józsefvárosi Önkormányzat a koronavírus Magyarországra érkezése óta intézkedéseiben a különböző társadalmi csoportok eltérő problémáira odafigyelve hoz döntéseket. Tudjuk, hogy a hajléktalan emberek számára ez az időszak különösen kritikus: A hajléktalan-ellátó intézményekben élők a zsúfoltság miatt átlagon felül vannak kitéve a fertőzés kockázatának. Emellett a hajléktalan emberek az átlagosan magas életkor és a gyakori krónikus betegségek miatt egy lehetséges megbetegedés esetén jobban ki vannak téve a súlyos lefolyás veszélyének.

Az elmúlt hónapban levélben kértük a kerületben dolgozó hajléktalan emberek ellátó intézményeket a veszélyhelyzet alatt a higiéniás szabályok szigorú betartására és felajánlottuk segítségünket a szükséges eszközökkel, tisztítószerekkel való ellátás teljes körű biztosítása érdekében. Az Oltalom Karitatív Egyesület számára a hajléktalan emberek ellátásában részt vevő munkatársainak eddig 1100 maszkot adományoztunk, továbbá napi 200 adag meleg étel biztosításával támogatjuk a hajléktalan emberek étkeztetését is. Az étkeztetés biztosítása különösen fontos feladat a kijárási korlátozások idején, hiszen ennek segítségével biztosítható, hogy ne kényszerüljenek az intézmény elhagyására az ott tartózkodók. Ezzel párhuzamosan a kerület utcáin 10 új mobilvécét helyeztünk el a veszélyhelyzet idejére, hogy ezzel segítsük a közterületek tisztaságát. Ennek részleteiről itt olvashatnak.

A kerületi közterület-felügyelet a veszélyhelyzet alatt dolgozik azon, hogy az utcán élő hajléktalan embereket az utcai szociális munkásokkal összekösse. A Józsefvárosi Önkormányzat folyamatosan figyeli az érintettek helyzetének alakulását és a jövőben is elkötelezett olyan intézkedések mellett, amelyek mindannyiunk biztonságát szolgálják.

Józsefvárost különösen sújtják az olyan krónikus problémák, mint a lakhatási szegénység és ehhez kapcsolódóan a fedél nélküliek problémái, veszélyhelyzet idején és azon túl is. A kerület és Budapest vezetésének vállalása, hogy egymással szoros együttműködésben, a kerületek közötti szolidaritásban kezeljük a hajléktalanság és a lakhatás kérdéseit. Miközben a kerület a rendelkezésére álló eszközökkel a fertőzésveszély csökkenéséért és a legszegényebbek ellátásáért is dolgozik, a törekvésünk ennél több. Széleskörű, a kerületen túlmutató összefogásra van szükség a legszegényebbek megsegítése és védelme, valamint a hajléktalanná válás megelőzése érdekében.

SEGÍTSÉG HAJLÉKTALAN EMBEREKNEK

Kérjük, ha Ön hajléktalan vagy hajléktalansággal kapcsolatos kérdése van,  hívja a Közép-magyarországi Regionális Diszpécser Szolgálat a 061-338-4186-os telefonszámát, vagy keresse fel a józsefvárosi Lélek Pontot (VIII. ker., Koszorú u. 4-6. nyitvatartás minden hétköznap: 8-16 óra között)

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben